Necrològiques

societat

Mor Ricard Balil i Forgas, músic, aventurer i empresari d’èxit

Estudiós de l’havanera, va portar McDonald’s a Catalunya i va navegar vuit anys en un veler arreu del món

El químic, empre­sari i estudiós de l’hava­nera Ricard Balil i For­gas, l’home que va por­tar les ham­bur­gue­se­ries McDo­nald’s a Cata­lu­nya, ha mort als 84 anys a Begur després d’una vida extra­or­dinària en molts sen­tits. A banda de la seva tra­jectòria empre­sa­rial i musi­cal, més cone­guda, va estar-se també vuit anys i mig, entre el 1998 i el 2006, nave­gant per aigües inter­na­ci­o­nals en un vai­xell de vela amb la seva dona i el seu fill Riqui, una aven­tura que va can­viar en alguns aspec­tes la seva visió sobre el món modern.

Els que l’han trac­tat par­len d’una per­so­nal dis­creta, serena i sen­si­ble, tarannà que ha sabut com­par­tir amb les seves per­so­nes esti­ma­des.

Va néixer a Igua­lada (Anoia), el 31 de gener del 1941. El seu pare per­ta­nyia a la indústria tèxtil i es va casar amb Mont­ser­rat For­gas, filla de Sal­va­dor For­gas, un indus­trial surer de Begur. La família For­gas va començar en el negoci del corall, cap al 1800. Però el corall es va aca­bar i va ser quan uns 500 begu­rencs van emi­grar, cap a Cuba, bàsica­ment. Els seus avis, amb tot, es van que­dar i van fun­dar la fàbrica de suro For­gas, que va arri­bar a tenir 700 tre­ba­lla­dors, fins que una de les cri­sis del sec­tor va pro­vo­car als anys cin­quanta tanqués per la poca acti­vi­tat que hi havia.

Als 12 anys va començar a tocar la gui­tarra com a auto­di­dacte total, apre­nent cançons en l’època dels ini­cis del rock, i va par­ti­ci­par en una petita orques­tra uni­ver­sitària tocant cançons ame­ri­ca­nes, fran­ce­ses i ita­li­a­nes, que era el que sonava en aquells moments. De nen, quan pas­sava els estius a casa els avis de Begur, anava molt a pes­car ser­rans i juli­vies.

Químic d’ofici, el 1960 va tre­ba­llar en una fàbrica de com­po­nents electrònics; en la dècada de 1970, en una fàbrica de com­po­nents de cotxe i, de cop i volta, aquest home que en el futur nave­ga­ria per aigües inter­na­ci­o­nals, es va embran­car en una cosa gens meny­pre­a­ble per a un home de nego­cis: va por­tar el McDo­nald’s a Cata­lu­nya.

La seva passió, amb tot, sem­pre va ser la música. De petit, en les seves vacan­ces a Begur i For­nells havia sen­tit mol­tes hava­ne­res, cançons de taverna, val­sets mari­ners, i anava apre­nent les cançons que es can­ta­ven, fins i tot, a casa. Això vol dir que alter­nava l’interès de la música moderna i el ritme del 2x4, i anava apre­nent i can­tant al mateix temps.

Segons expli­ca­ria ell mateix en una entre­vista a El Punt Avui, els pri­mers can­tants d’hava­ne­res que va conèixer van ser L’Abe­lardo, El Niño i l’Hermós, que can­ta­ven per Tama­riu, a la taverna de Cal Pat­xei. D’aquesta manera tant ell com el seu germà, que durant la post­guerra ana­ven a tot arreu cami­nant, es van endin­sar en el món de la música de taverna. Van fer un grup i van arri­bar a par­ti­ci­par en els pri­mers anys de les can­ta­des de Cale­lla.

Balil va publi­car el lli­bre 50 hava­ne­res per sal­var cançons anti­gues. Ell mateix les va arri­bar a can­tar en un pub de l’humo­rista Euge­nio, a Bar­ce­lona. Va ser un dels estu­di­o­sos que va dei­xar palès la gran diferència que hi havia en la forma de can­tar a Begur i com ho feien a Cale­lla, les dues grans capi­tals de l’hava­nera.”La cançó a Begur és molt més eixuta, una mica més sen­ti­men­tal, més forta. L’hava­nera de Cale­lla és més de ritme d’hava­nera suau. Però bé, dels dos llocs en vaig apren­dre una moda­li­tat de cançons que m’agrada. Cadas­cuna tenia la seva pròpia per­so­na­li­tat i en aque­lla època cada cançó tenia pro­pi­e­tari.”

També recor­dava a prin­ci­pis del segle XX l’accés a la música era com­pli­cat. Les cançons pas­sa­ven de boca en boca i d’oïda s’ana­ven apre­nent. Les lle­tres, la majo­ria en cas­tellà, no eren fàcils d’assi­mi­lar. Balil feia peda­go­gia de la puresa de les hava­ne­res. Li agra­dava man­te­nir l’estil més antic per fer de con­trapès dels can­tai­res més moderns, que havien per­dut aquest punt de referència.

En el seu viatge arreu del món en veler va arri­bar a illes en què només hi va tro­bar deu per­so­nes. Vivien del que pes­ca­ven i evi­ta­ven les capi­tals i les grans ciu­tats. Com ella va expli­car, van conèixer “gent simpàtica, sen­zi­lla, feliç, ale­gre i con­tenta.”

La para­doxa d’una filo­so­fia de vida com aquesta és que va ser pre­ci­sa­ment ell mateix el que va impul­sar que els pro­duc­tes d’una mul­ti­na­ci­o­nal com McDo­nald’s arri­bes­sin a casa nos­tra. A la llarga no va sen­tir-se’n orgullós però ho va veure com una opor­tu­ni­tat.

Quan vivia als Estats Units, als anys sei­xanta, Balil va tas­tar les pri­me­res ham­bur­gue­ses de la cone­guda marca i va tro­bar que l’entrepà era bo, gai­rebé casolà i que estava ben cui­nat. En un moment per­so­nal en què neces­si­tava ingres­sos i tenia els con­tac­tes neces­sa­ris amb l’empresa mare a Califòrnia va arri­bar a l’acord per por­tar la marca a Cata­lu­nya i a les Illes Bale­ars.

Es va jubi­lar el 2006, després de la seva aven­tura pels oce­ans, i des de lla­vors vivia sobre platja Fonda, a For­nells, al terme de Begur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia