societat
Mor Jonnie Boer, referent de l’alta cuina neerlandesa
Va formar part de l’Aliança Gastronòmica Neerlandesa
Jonnie Boer, reconegut xef neerlandès i copropietari del prestigiós restaurant De Librije, va morir el passat dimecres a l’edat de 60 anys a causa d’una embòlia pulmonar. Es trobava a l’illa caribenya de Bonaire, on gestionava diversos establiments juntament amb la seva esposa i sòcia, Thérèse Boer.
Boer va ser un pioner en l’aplicació del concepte de quilòmetre zero a la cuina d’alta gamma. Defensava fermament que els sabors més autèntics no es poden importar, sinó que s’han de descobrir al lloc d’origen. Amb aquest esperit, ell mateix recol·lectava flors silvestres i pescava als rius propers al seu entorn. Aquesta connexió amb la natura es va convertir en el segell inconfusible del seu estil.
De Librije, ubicat inicialment a una antiga biblioteca monàstica del segle XVI a Zwolle, va ser el primer restaurant dels Països Baixos en obtenir tres estrelles Michelin. Aquest reconeixement no només va consolidar la seva reputació, sinó que va situar el restaurant entre els 50 millors del món durant diversos anys. La parella Boer el va adquirir l’any 1993 i, només un any després, ja havia estat guardonat amb la seva primera estrella Michelin. La segona va arribar el 1998 i la tercera el 2004. El 2021, la guia Michelin li va atorgar també l’Estrella Verda, en reconeixement al seu compromís amb la sostenibilitat.
Amb el pas dels anys, De Librije es va traslladar a una antiga presó femenina, però va mantenir el seu nom i l’essència que el feia únic. Paral·lelament, Jonnie i Thérèse van expandir el seu univers culinari; creant un hotel, una escola de cuina i nous restaurants com Brass Boer Thuis, distingit amb una estrella Michelin el 2023, i Senang, reconegut el mateix any amb un Bib Gourmand per la seva excel·lent relació qualitat-preu.