La contra
Bon cop de pau!
El Dia Internacional de la Pau es commemora amb una exposició al carrer sobre el paper de les dones en el conflicte de l'Orient Mitjà passada per aigua
Més abrigats del que s'esperaria un 21 de setembre, els assistents a l'acte de commemoració del Dia Internacional de la Pau –entre els quals no podia faltar el reconegut activista Arcadi Oliveres– van haver de recórrer als paraigües per poder gaudir del plat fort de la jornada: l'exposició de fotografies de Dani Lagartofernández sobre el paper de les dones en el conflicte entre Israel i Palestina.
L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) va decidir treure al carrer el treball de l'autodenominat “comunicador social”, perquè “no hi ha pau sense lluita al carrer, sense la ciutadania”, va destacar el president de l'ICIP, Rafael Grasa, que enmig de les males notícies sobre els conflictes mundials –augment de la despesa d'armament i de la violència criminal–, va destacar les perspectives millors a Palestina i a Euskadi.
“Esmolem ben bé les eines i bon cop de pau!”, va ser l'original punt i final del discurs de Grasa. L'eina de Lagartofernández és una càmera fotogràfica que des del 2008 ha retratat dones israelianes i palestines activament involucrades en la pau en aquest territori de conflicte. L'exposició, que durant una setmana ocupa part de la vorera de la Gran Via de Barcelona (entre Pau Claris i Roger de Llúria), retrata 13 dones, com ara Naela Odeh, una palestina resident a Cisjordània que treballa fent conèixer a les dones els seus drets laborals. Ja ha creat un sindicat d'empleades de guarderies i escoles privades. Ara n'impulsa un de perruqueres. Igual que tota la resta, Sahar Vardi, de 17 anys, també es va deixar fotografiar descalça. L'any vinent s'enfrontarà a una pena de fins a 28 dies de presó per haver-se negat a fer el servei militar israelià, que és obligatori.
Hi ha més històries però no hi són totes. Per això, Lagartofernández va fer una crida als polítics presents en l'acte –el conseller d'Interior, Joan Saura; el president del Parlament, Ernest Benach, i el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, David Minoves, entre d'altres– ja que en la seva estada a Gaza es va trobar amb activistes que no van voler participar en el projecte perquè “no volen pau si no hi ha justícia”. El president de l'ICIP va subratllar: “Tenim paraules descalces i paraules mudes”.