Articles

AMB L'ARTICLE ‘PLANTEM CARA', JOAN SOlÀ

VA ENCENDRE l'espurna que ha desvetllat el país

Ànims!

“Tenir els ànims necessaris per seguir el seu exemple, en la mesura de les nostres modestes capacitats, serà la millor manera de fer memòria per sempre de Joan Solà”

Vaig salu­dar Joan Solà i Cor­tassa per dar­rera vegada en l'acte d'inau­gu­ració del curs acadèmic de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans, tot just fa quinze dies. Com a vice­pre­si­dent que n'era, seguia la comi­tiva, dar­rere del pre­si­dent Sal­va­dor Giner i del pare abat de Mont­ser­rat Josep Maria Soler, abans d'entrar a la sala Prat de la Riba. Aga­fat a la seva muller, l'Ade­laida, el vaig veure molt afe­blit, li vaig dema­nar per la salut i em féu algun comen­tari de cir­cumstàncies, aquesta vegada més trist que irònic. Pot­ser un “no gaire bé”. Sense atu­rar-se, ens vam donar la mà i vaig dir-li: “Ànims!”.

Ànims? A en Joan Solà, ànims? Ànims és el que jo neces­si­tava per salu­dar-lo, conei­xent-ne la situ­ació. I ànims és el que neces­si­tem ara tots nosal­tres, després de la seva mort. El dic­ci­o­nari de l'IEC, en la segona accepció diu “ànim. m. 2 Volença, intenció, coratge, espe­rit, de fer una cosa”. I exem­pli­fica: “Dóna-li ànims, que el veig molt aba­tut”. No era el cas de Joan Solà, que encara dijous de la set­mana pas­sada escri­via el seu arti­cle, el dar­rer, a l'Avui. No ho era perquè ni mal­grat la malal­tia, no ha parat, per no dir que fins i tot en els dar­rers temps encara ha alçat més la seva veu crítica, cívica i patriòtica.

No sé si va ser per casu­a­li­tat, per intuïció, per una visió sàvia o, perquè sense saber-ho, va ser ell qui encengué l'espurna que ha des­vet­llat el país. Però el cas és que l'arti­cle Plan­tem cara, del 28 de desem­bre del 2006, ha fet la seva feina i marca l'abans i el després de l'endor­mis­ca­ment. Solà l'havia escrit arran de la pro­vo­cació –vull dir, el decret– del govern soci­a­lista espa­nyol que impo­sava una ter­cera hora de cas­tellà a les nos­tres esco­les, envaint com­petències i fent-ho per allà on més ens dol. Solà estava indig­nat, san­ta­ment indig­nat –vaig escriure que això era una indig­nació “enra­o­nada, serena i ferma”– i, impla­ca­ble, sen­ten­ci­ava: “Qui intenta des­truir la llen­gua d'un poble és un ene­mic d'aquest poble”. Des d'aquell desem­bre, quan el mot d'ordre de Joan Solà sem­blava con­dem­nat a no pas­sar de ser una enra­bi­ada patriòtica més, les tor­nes van començar a can­viar. Ines­pe­ra­da­ment, des de lla­vors i cada dia més, el país ha anat apre­nent a des­fer-se de velles acti­tuds vic­ti­mis­tes pròpies de les ànimes d'esclau, i a una velo­ci­tat inau­dita s'ha anat car­re­gant d'auto­es­tima per dir prou, per plan­tar cara, per mos­trar-nos into­le­rants, com escri­via Solà, “al sar­casme, la men­tida, la humi­li­ació i l'afe­bli­ment del nos­tre país”.

És amb aquesta empenta que Joan Solà, el juliol del 2009, s'adreçava al Par­la­ment de Cata­lu­nya en uns ter­mes que, si no m'equi­voco, la ins­ti­tució no havia escol­tat mai. Solà va par­lar de la llen­gua cata­lana, però apun­tava amb clare­dat les cau­ses polítiques de la dis­sort: “La causa remota, però per­sis­tent, és l'esmen­tada acti­tud hos­til de l'espai públic on ens ha tocat viure envers tota llei de diver­si­tat. La causa més pro­pera i ama­ble, però també ja bas­tant anqui­lo­sada, inte­ri­o­rit­zada, és que vivim des de fa segles amb la sen­sació de ser un poble sub­or­di­nat”. I aca­bava: “Aquest poble no pot ni vol supor­tar ni un minut més de sen­tir-se sub­or­di­nat i escar­nit per cap altre. [...] La llen­gua pròpia del país [...], una llen­gua antiga i potent que ha traduït tota la millor lite­ra­tura mun­dial i ha con­tribuït nota­ble­ment a engran­dir aquesta lite­ra­tura, no pot ni vol sen­tir-se ni un minut més una llen­gua degra­dada, sub­or­di­nada política­ment, incan­sa­ble­ment i de mil mane­res ata­cada pels poders mediàtics, vis­ce­ral­ment rebut­jada pels altres pobles d'Espa­nya. Aquesta llen­gua no pot ni vol sen­tir-se ni un minut més infe­rior a cap altra”. Vet aquí, doncs, qui és que ha dedi­cat tota la vida a repar­tir ànims –i algun cla­te­llot– al país!

Joan Solà va voler ser aco­mi­a­dat al para­nimf de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, i no al Palau de la Gene­ra­li­tat. Ho va des­ve­lar cru­a­ment i valenta el seu jove nebot, també Joan Solà de nom, en l'acte d'home­natge de dimarts. Després de qua­li­fi­car-lo, amb encert i pre­cisió, d'home total –“qui uneix a la intel·ligència fora de dub­tes una capa­ci­tat de tre­ball des­co­mu­nal i la clare­dat de no per­dre mai de vista allò que és impor­tant”–, afe­gia: “Els polítics ens han dei­xat sols [al poble], i per això avui som aquí i no a la seu del govern del poble de Cata­lu­nya, el poble a qui tu has dedi­cat la vida. [...] avui som aquí, també, perquè aquest nos­tre govern no s'ha fet encara digne de fer-te d'amfi­trió.” I si les parau­les del nebot a l'oncle eren tallants, els aplau­di­ments que va merèixer van fer tro­nar les parets de la uni­ver­si­tat.

Com si volgués fer un dar­rer acte de rebel·lia, Joan Solà es moria el mateix dia que el català tor­nava a rebre una gar­ro­tada, ara del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya en com­pli­ment de la sentència d'aquest tri­bu­nal d'excepció espa­nyol que en diuen Cons­ti­tu­ci­o­nal. Tal com havia plan­tat cara a aquell decret espa­nyol del 2006, en un dar­rer gest de força, la seva mort escar­nia i con­dem­nava al no-res infor­ma­tiu la decisió d'aquest tri­bu­nal de sus­pen­dre uns regla­ments que, amb una timi­desa de no dir, decla­ren –sense gai­res con­seqüències– que el català és tot just llen­gua “pre­fe­rent”. Ai, els ene­mics d'aquest poble!

Més enllà de la tris­tesa per la mort d'un home savi i bo, d'un mes­tre exi­gent, d'un pro­fes­sor bri­llant, d'un patri­ota coratjós, més enllà de la pèrdua de l'espòs, el pare, l'oncle, el col·lega o l'amic, ens queda una obra sòlida i l'exem­pla­ri­tat indis­cu­ti­ble de qui sem­pre va plan­tar cara pel país en defensa de la seva llen­gua. Tenir els ànims neces­sa­ris per seguir el seu exem­ple, en la mesura de les nos­tres modes­tes capa­ci­tats, serà la millor manera de fer memòria per sem­pre de Joan Solà. Que ell des­cansi en pau, que nosal­tres segui­rem el com­bat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a