Educació

terrassa

La UPC descarta ara fusionar les dues escoles d'enginyeria

aturat·

El procés es va iniciar el 2006, però ara ja no es considera prioritari ni que representi un gran estalvi econòmic

Aquest curs es fa l'última fase de l'edifici Gaia i començarà el d'Egarmèdia per a recerca i els pisos universitaris

El nou delegat del rector de la UPC al campus de Terrassa, Francesc Astals, va descartar ahir que es tiri endavant el procés per unificar les dues escoles d'enginyeria, l'Escola d'Enginyers de Terrassa (ETT) –antiga Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (Euetit)– i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial i Aeronàutica de Terrassa (Etseiat), per fer la més gran de l'Estat com es va anunciar el febrer del 2006 després que les juntes de les dues escoles van aprovar la creació d'una comissió mixta perquè fes un estudi de la viabilitat de la fusió. Aleshores es va explicar que l'objectiu era no fer-se la competència en l'adaptació a la directiva europea universitària (Espai Europeu d'Educació Superior) i optimitzar recursos personals i materials. La nova estructura organitzativa havia d'estar operativa el 2008, però ahir Astals va deixar clar que un cop fet el procés d'adaptació al pla de Bolonya s'ha aparcat aquesta idea de la fusió i “ara l'important és anar endreçant les coses”. Per al delegat del rector una única escola amb 21 titulacions i més de 4.200 estudiants seria com una universitat i econòmicament calcula que l'estalvi seria entorn del mig milió d'euros anual amb els sous de només deu o dotze càrrecs, entre secretàries de departament i molts pocs professors, ja que no es traurien titulacions. En aquest sentit afegeix que ara els interessa més treballar en fórmules per optimitzar recursos com ara compartir laboratoris i també part del professorat.

Astals va destacar ahir que la matricula per a aquest curs de les diverses titulacions “ha anat millor del que s'imaginaven” i tots els centres han omplert les places ofertes. La recerca continua sent un dels puntals del campus terrassenc i va recordar que per segon any la UPC ha aconseguit el reconeixement de campus d'excel·lència internacional gràcies al projecte Campus Energia UPC. A banda de la participació de futur en el consorci amb l'Ajuntament i el Leitat en el projecte Orbital 40, “pensat per d'aquí a 30 anys”, Astals va explicar que el 10% de grups de recerca de la UPC estan ubicats a Terrassa i que en tenen 10 a la xarxa Tecnio de la Generalitat, que inclou els principals centres i agents experts en recerca aplicada i transferència tecnològica.

Sobre la retallada d'inversions anunciada pel govern en recerca, Astals va destacar que està per veure com s'aplica, però va assegurar que a Terrassa ha estat rellevant i continuada des del 1991, recordant que es va passar de 33.000 m² edificats d'aleshores als 73.000 m² actuals.

Tercera fase de l'edifici Gaia

La recerca continua sent un dels puntals del campus de Terrassa amb una facturació de 7,6 milions el 2009, igual que el 2007. La investigació es desenvolupa en molts casos a l'edifici Gaia, que aborda la tercera fase de construcció que estarà enllestida en 14 mesos, havent suposat una inversió de 7,7 milions. Aquest curs també s'iniciaran les obres del nou edifici Egarmèdia, que costarà 3,9 milions. Les obres s'han retardat un parell d'anys perquè va canviar la normativa de contractació i s'ha hagut d'obrir concurs per a l'adjudicació del projecte a un arquitecte. La intenció és que l'obra acabi l'estiu del 2013. El tercer edifici que s'ha d'iniciar en breu són els habitatges universitaris a la rambla de Sant Nebridi, amb 60 d'individuals i 15 de dobles i una capacitat de 90 persones. L'empresa Resa, que ja gestiona la residència, explotarà els pisos de lloguer amb una concessió de 30 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.