Economia

Espanya i els països emergents guanyen poder a l'FMI renovat

L'Estat espanyol passa de l'1,4% al 2% de quota, i Europa perd dos seients en el si del consell després d'haver cedit un 6%

La Xina ja se situa com a tercer membre amb més pes, just al darrere dels Estats Units i el Japó

Bones notícies per a l'Estat espanyol, però no per a Europa. Després d'anys de debat, el consell executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) va aprovar ahir la proposta de redistribució del poder en el si de l'organisme mundial. El nou repartiment, basat en el sistema de quotes (que mesura variables com ara l'apertura econòmica dels països i el seu producte interior brut, i serveix per dimensionar el pes de cada país dins l'organisme), va atorgar un 2% de la representació total a l'Estat espanyol. El percentatge significa un guany de 0,6 punts i un salt de dues posicions en el rànquing del poder, concretament de la quinzena a la tretzena posició. D'altra banda, la decisió suposa el reconeixement d'una antiga reclamació del govern espanyol i converteix l'Estat en l'únic dels desenvolupats que esgarrapa pes.

Amb tot, la reestructuració va acompanyada d'un retrocés d'Europa, que ara fa dues setmanes va accedir a renunciar a un 6% del poder en favor dels països infrarepresentats. Els màxims beneficiaris d'aquesta operació són els països emergents com ara la Xina, que escala tres posicions i se situa just al darrere dels EUA i el Japó, que continuen encapçalant el llistat. El gegant asiàtic passa d'una representació de 2,9 a 6,4 punts percentuals. El Brasil i Mèxic guanyen un 0,9% i prop d'un 0,7% respectivament. Dominique Strauss-Khan, director gerent de l'FMI, va qualificar l'acord d'“històric” i va afirmar que es tracta de la revisió més fonamental del govern del fons en els seus 65 anys de vida.

Més influència

Strauss-Khan creu que es reconeixerà el paper creixent dels països en vies de desenvolupament en el marc de l'economia global. “És un gran canvi d'influència a favor del països emergents”, va concloure.

Pel que fa al consell de la institució (format per 24 membres), la reforma també deixarà Europa amb sis seients, dos menys dels actuals. Una rebaixa que no afectarà directament l'Estat, perquè no té un lloc fix i comparteix un seient rotatori amb Mèxic, Veneçuela i Guatemala. L'acord estableix la duplicació de les contribucions dels membres de l'organisme internacional fins a assolir els 540.000 milions d'euros.

Amb tot, l'aplicació d'aquests canvis podria trigar anys a fer-se realitat, ja que el pacte requereix l'aprovació del consell de governadors de l'FMI i dels parlaments nacionals d'alguns països.

LA XIFRA

2
per cent
serà la quota de poder que tindrà l'Estat espanyol en el si del Fons Monetari Internacional.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.