Societat

La visita del papa no deixa indiferent

El cardenal de Barcelona valora positivament la visita i defensa l'àmbit públic de la religió

Els opositors a l'estada creuen que s'ha demostrat que l'Església està en una situació de “decadència”

La visita de Benet XVI a Barcelona, les seves declaracions, el missatge que va dir que venia a donar, la celebració litúrgica i el públic que la va seguir han generat un munt de reaccions oposades, totes similars a les reaccions que ja havia provocat l'organització del viatge. A continuació, en reproduïm unes quantes:

Lluís Martínez Sistach

cardenal arquebisbe de barcelona

“La dedicació de la Sagrada Família ha estat un èxit i el papa en va tenir una molt i molt bona impressió. A ell li ha deixat un record inesborrable. Valorem molt que Benet XVI hagi estat molt sensible amb la cultura i la llengua catalana. Cada realitat és diferent i la nostra és aquesta. [...] No és possible dur la religió a l'àmbit estrictament privat, perquè la persona té una dimensió social i l'afecta sola i de manera associativa.[...] La fe té una dimensió d'estar present. Tenim una concepció de persona humana que hem d'oferir a la societat i no podem quedar-nos en la privacitat, això és el que s'entén de la visita del papa.

En unes declaracions a la ràdio sobre el fet que Rodríguez Zapatero no anés a la missa de la Sagrada Família, Martínez Sistach va dir ahir que “en absolut va en contra d'un estat laic que les autoritats vagin a actes de tipus religiós i esportiu, ja que estan al servei dels ciutadans”.

Pel que fa a l'afirmació del papa comparant el laïcisme i la secularització del país actual amb el que hi havia als anys trenta, el cardenal de Barcelona va advocar ahir per recuperar “el clima constructiu de la transició democràtica”. “Hem perdut aquest temps tan bonic que va ser la transició, constructiu i de futur”. Respecte a la polèmica aixecada pel fet que unes monges netegessin l'oli abocat pel papa a l'altar va aclarir que “per elles ha estat un goig” i va especificar que “aquesta labor la fan les dones perquè és el seu carisma”.

Joan Rigol

president del patronal de la sagrada família

“Des de la meva perspectiva, ha estat un èxit. Jo tenia l'encàrrec de fer que la gent pogués veure una Sagrada Família que fa goig. [...] A través d'aquest acte sabia que entregàvem la Sagrada Família a la ciutat. Quan vaig veure que la gent se sentia meravellada em vaig quedar tranquil. [...] A partir d'ara, quan la gent entri a la Sagrada Família, no vull que vegin només la monumentalitat, sinó també l'espai de l'esperit, per als creients i per als no creients. [...] La policia mai havia fet un desplegament tan exhaustiu. Potser sí que era massa, però va funcionar molt bé. Com que s'ha acabat bé, hem de demanar disculpes a les persones que s'han sentit vexades. El balanç és, però, positiu. [...] Crec que el papa té una visió de la societat diferent del pim-pam-pum polític. [...] Per mi, el paper de la dona a l'Església és la nostra assignatura pendent. [...] El papa recorda que la família és una institució que vertebra la societat. Naixem amb un sentiment de disponibilitat respecte als altres. El papa reclama que la missió que tots tenim a les nostres famílies sigui el pilar de la nostra societat”.

Yolanda Besteiro

federació dones progressistes

“Pel papa les dones continuem tenint una funció subordinada respecte als homes. Seguim sent les grans oblidades. És lamentable que el papa no fes cap menció als homes per exigir coresponsabilitat en l'atenció de les famílies. Amb aquestes declaracions, doncs, torna a fer recaure la càrrega sobre nosaltres. A més, un cop més s'ha oblidat de la llibertat sexual i reproductiva de les dones”.

Josep Maria Soler

abat de montserrat

“Crec que ens estimularà a viure amb més coratge la nostra fe cristiana i a testimoniar-la. I això vol dir viure més fonamentats en Jesucrist. Però la força per tot això ens ha de venir de la paraula de Déu i de la participació en la vida litúrgica, que transformen la persona del creient i basteixen la comunió eclesial. Hem de potenciar l'experiència renovadora de la pregària com a font de compromís. Això ens ajudarà a treballar per la justícia i la dignitat de cada persona humana. En aquest sentit, la visita del papa a Barcelona, que va de la Sagrada Família al centre Nen Déu, és emblemàtica perquè mostra la unió inseparable entre la litúrgia i el servei a les persones, particularment les més necessitades. I ens mostra, també, que hem d'estimular el diàleg entre la fe i la cultura, i que la bellesa de la natura i la de la creació artística és el camí cap a la bellesa divina. M'he adonat que un bon nombre de joves ha captat aquests missatges i això és un signe esperançador”.

Montserrat Coll

directora general d'afers religiosos

“La visita ha estat positiva per diversos motius: primer, perquè ha utilitzat el català en la consagració i en la cerimònia d'acomiadament del país i ha donat a conèixer al món sencer la nostra realitat. Ha fet un esforç per utilitzar el català i això s'ha d'agrair. En segon lloc ha estat positiu perquè ha donat a conèixer al món sencer Barcelona i la Sagrada Família, cosa que és molt beneficiosa. En tercer lloc, cal valorar que el papa hagi parlat de la laïcitat positiva, és a dir, que l'ha valorada com el que nosaltres entenem: la separació entre les administracions o el govern i les confessions. Ha entès que la laïcitat és que un estat no tingui una religió oficial i ha defensat, com va fer l'Església catòlica en el concili II del Vaticà, que hi ha d'haver llibertat religiosa”.

Albert Riba

Plataforma jo no t'espero

“Creiem que aquesta visita ha evidenciat la situació de decadència de l'Església. Catalunya no ha sortit massivament al carrer a rebre el papa, tan sols hi van anar 100.000 persones, i això és un càstig molt gran. Enlloc, al marge del Regne Unit, s'havia trobat amb tanta oposició com a Catalunya. Sobre el que ha dit ens sembla que algunes coses es poden qualificar fins i tot de “molt ofensives”. Ens ho pensarem i farem un comunicat més endavant.

D'altra banda, aquest viatge a qui ha deixat retratat és a les administracions i els polítics, que han demostrat una submissió total cap a l'Església catòlica i han passat per alt la laïcitat que tant prediquen. Per part nostra la visita ha estat molt positiva perquè ens hem donat a conèixer i la gent ha vist que a la vida hi ha una alternativa, que encara que ara sigui minoritària, creixerà”.

Joan Doñate

església plural

“Des del punt de vista eclesial, com ja hem dit, entenem que aquesta visita s'allunya del model que per a nosaltres hauria de ser el successor de Pere. Entenem que el fet que el papa sigui també cap d'estat distorsiona el paper de líder espiritual i, en aquest sentit, pensem que el viatge és més un muntatge de màrqueting per netejar la cara a l'Església i per donar ànims a uns certs grups conservadors de fidels. Ara bé, també hem de dir que estem satisfets que la imatge que s'ha transmès en tots els actes i l'ús que s'ha fet de la nostra llengua hagin donat a conèixer al món una manera de fer pròpia, un perfil de l'Església catalana, tot i que no s'hagi difós en tota la seva pluralitat. Creiem que aquest viatge podria significar un canvi i que això és mèrit del cardenal Martínez Sistach, que des del primer moment ha tingut clar que s'havien de tornar a refer els ponts amb el Vaticà perquè no arribés el missatge de Catalunya distorsionat per Madrid i pel lobby valencià, encapçalat per l'anterior cardenal, Ricard Maria Carles, que ha estat molt opressiu amb Catalunya”.

Joan Boada

secretari general d'interior

“El dispositiu dels Mossos d'Esquadra va estar a l'altura d'un esdeveniment tan important d'àmbit internacional. Si algú tenia dubtes de la professionalitat de la nostra policia segur que se li han dissipat. La policia ha sabut adoptar totes les mesures de seguretat que feien falta per a aquesta cita i ha demostrat que s'ha fet una bona coordinació entre els diferents cossos policials”.

Jacobo Israel

federació comunitats jueves de l'estat

“Compartim la difusió dels valors humans destacats pel papa perquè són comuns de tothom. Nosaltres hem rebut el papa amb absolut respecte i educació i és molt benvingut. Ara bé, en temes de religió catòlica no ens hi posem”.

Mohamed Ahmed Alí

federació espanyola d'entitats religioses islàmiques

“Al contrari del que opina el papa creiem que a l'Estat espanyol no hi ha laïcitat perquè l'Església catòlica continua tenint privilegis. El que existeix és un allunyament dels ciutadans respecte al fet religiós que en el catolicisme està més accentuat. Això no es pot confondre amb el laïcisme. La visita ha estat envoltada d'una parafernàlia excessiva i s'hauria d'haver organitzat d'una manera més normal. S'ha de tenir en compte els diners que es gasten en una visita així en un moment tan delicat. El que va dir el papa com a cristià en moltes coses potser hi coincidim”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.