Canals

La força d'un grup

Les edicions territorials

Arrelats al territori

Les set edicions actuals d'El Punt han permès teixir una extensa xarxa d'equips periodístics professionals pel país que han fet arrelar el projecte als territoris

El grup s'ha situat com a capdavanter de la informació local a escala nacional i preveu aprofundir en aquest àmbit en tots els seus projectes de futur

Els territoris,on es reflecteix la diversitat del país, són un element nuclear del nostre grup

El ter­ri­tori és, sense cap mena de dubte, un ele­ment nuclear del Grup Her­mes. El ter­ri­tori entès com la diver­si­tat del nos­tre país. Com el con­junt de col·lec­ti­vi­tats que en pobles o ciu­tats com­po­sen Cata­lu­nya de manera con­junta. I que en el fet comu­ni­ca­tiu tenen neces­si­tats sin­gu­lars però alhora amb un interès essen­cial per la resta. Aquesta ha estat sem­pre la volun­tat del nos­tre pro­jecte periodístic en la seva expansió ter­ri­to­rial: donar res­posta a les neces­si­tats de comu­ni­cació pròpies de cada ter­ri­tori però des d'una pers­pec­tiva naci­o­nal. El que hem cons­tituït com a diari naci­o­nal per edi­ci­ons.

I és aquest arre­la­ment al ter­ri­tori que dóna una força impor­tant al grup. Un arre­la­ment basat en l'experiència de l'expansió d'El Punt i en el trac­ta­ment pro­fes­si­o­nal, seriós i rigorós de la infor­mació local com a ban­dera. Un arre­la­ment que ha con­ver­tit El Punt i la resta de publi­ca­ci­ons del grup en un diari propi d'aquells ter­ri­to­ris on s'ha implan­tat i que gai­rebé ja incor­pora tot l'abast naci­o­nal.

Una presència ter­ri­to­rial fona­men­tada en aquest moment en set edi­ci­ons: Comar­ques Giro­ni­nes, Bar­ce­lona, Camp de Tar­ra­gona-Ter­res de l'Ebre, Bar­ce­lonès Nord, Maresme, Penedès i Vallès Occi­den­tal. Totes, a excepció de la de les Comar­ques Giro­ni­nes, depen­dents de la direcció adjunta d'edi­ci­ons que té des­ple­gats mig cen­te­nar de peri­o­dis­tes per tot Cata­lu­nya que vet­llen per apor­tar la millor infor­mació local diària per El Punt i la secció Ciu­tats de l'Avui i per a la resta de publi­ca­ci­ons del grup. Coor­di­nats, tots, pels redac­tors en cap Joan Rueda i Ricard Palou, que diri­gei­xen un ampli equip de dele­ga­des i dele­gats, res­pon­sa­bles direc­tes dels equips periodístics de cada ter­ri­tori. Un des­ple­ga­ment de pro­fes­si­o­nals arreu del país que situa el nos­tre grup com a cap­da­van­ter en la infor­mació local i de què cap altre grup de premsa d'abast naci­o­nal dis­posa. Des del nai­xe­ment d'El Punt a les comar­ques giro­ni­nes –al febrer farà 32 anys– la volun­tat de per­ti­nença al ter­ri­tori, jun­ta­ment al de cons­trucció naci­o­nal, han for­jat la iden­ti­tat d'aquest pro­jecte periodístic. Un pro­jecte que va fer els pri­mers pas­sos fora de les comar­ques de Girona, el 1994, amb la cre­ació de l'edició del Bar­ce­lonès Nord.

L'expansió d'El Punt arreu del Prin­ci­pat crei­xia i pocs mesos després nai­xia l'edició del Maresme, l'any 1995. Men­tre la con­so­li­dació de l'edició ori­ginària del pro­jecte, la de les comar­ques giro­ni­nes, era ja tot un fet i la resta arre­la­ven amb força en els ter­ri­to­ris adja­cents, l'11 de Setem­bre del 1996 la presència ter­ri­to­rial d'El Punt faria un pas gegantí amb la cons­ti­tució de l'edició de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes, actu­al­ment Camp de Tar­ra­gona i Ter­res de l'Ebre. Una edició que pro­gres­si­va­ment ani­ria apro­fun­dint en cadas­cuna de les rea­li­tats que con­for­men aquest ter­ri­tori del sud del Prin­ci­pat. La implan­tació al Penedès i al Vallès serien els pas­sos que es farien tot seguit, tal com es deta­lla en la pàgina següent, en què es des­criu una a una la tra­jectòria de les actu­als edi­ci­ons d'El Punt.

I el cer­cle es començaria a tan­car amb la gran aposta que va supo­sar l'arri­bada d'El Punt a Bar­ce­lona, ara fa set anys. Amb una edició pròpia que no només tenia volun­tat de donar res­posta infor­ma­tiva des de l'àmbit local a aquells ter­ri­to­ris de les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes en què El Punt no dis­po­sava d'edició (Bar­ce­lona i l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, el Baix Llo­bre­gat, i la Cata­lu­nya Cen­tral) i que pre­ve­iem sin­gu­la­rit­zar amb edi­ci­ons encara més pròpies per aquests ter­ri­to­ris en un futur. Sinó també amb la volun­tat de nodrir la resta d'edi­ci­ons i de publi­ca­ci­ons del grup d'aque­lla infor­mació d'interès que va lli­gada al fet de la capi­ta­li­tat naci­o­nal de Bar­ce­lona.

Una expansió, doncs, per tot Cata­lu­nya que ha anat fent arre­lar el nos­tre grup de comu­ni­cació durant dècades als ter­ri­to­ris del país fins a fer-lo líder de la premsa en català.

50
periodistes
distribuïts per tot el país s'encarreguen de copsar tota la informació local mitjançant les diverses edicions d'El Punt, als quals cal afegir-hi la trentena de professionals que realitzen la informació local de l'edició d'El Punt a les comarques gironines. A aquests s'hi han d'afegir també els que treballen la informació d'esports i d'apunts, on s'elabora la millor informació de serveis locals amb l'agenda territorial, la informació dels cinemes i de necrològiques.
La força d'un grup Les edicions territorials

Edició de Barcelona Edició del Maresme Vallès Occidental Barcelonès Nord Edició del Penedès Camp de Tarragona i Ebre

L'actual edició de Barcelona d'El Punt va veure la llum amb la sortida als quioscos del primer número el dia 30 de novembre del 2003. No va néixer de zero perquè es va sustentar sobre la tasca ja realitzada en molts territoris de les comarques barcelonines per les edicions precedents ja existents com la del Barcelonès Nord, el Maresme, el Penedès o el Vallès Occidental. Però sens dubte aquell 30 de novembre, dimarts vinent farà set anys, l'extensió del projecte de construcció d'un diari nacional per edicions d'El Punt aconseguia una fita fonamental amb la sortida a Barcelona. L'edició de Barcelona dóna resposta d'aquesta manera a la cobertura de la informació local de les comarques barcelonines que no tenen edició pròpia: les ciutats de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat a més del Baix Llobregat amb un ampli equip de professionals depenent directament de la direcció del diari a Barcelona i els dos redactors en cap d'informació local. Formen aquest equip Francesc Espiga, Vicenç Planella, Anna Ballbona, Xavier Miró, Emma Ansola, Eva Garcia, Clara Ribas, Virtudes Pérez, Paula Mercadé, Laura Sayavera, Rosa Maria Bravo i Sandra Pérez. Des de la redacció de Barcelona situada al carrer de les Tàpies també es gestionen les informacions locals relatives a la Catalunya Central, així com les provinents de Lleida que actualment estan a càrrec de l'equip format per David Marín com a delegat a les comarques lleidatanes juntament amb els redactors Joan Tort i Eva Pomares. Tot plegat amb l'objectiu de futur de particularitzar amb edicions pròpies cadascun dels diversos territoris de les comarques barcelonines encara sense edició pròpia, així com les comarques de Ponent.


Amb la voluntat de tenir una implantació arreu del territori català i oferir una informació de proximitat i rigorosa, El Punt va iniciar l'11 de setembre de l'any 1996 el seu trajecte per les comarques de Tarragona. La nova edició va néixer per copsar les sinergies de les realitats social, econòmica, política i cultural de dos àmbits territorials tan complementaris i a la vegada tan diversos com són el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Ja són més de catorze anys d'una edició que ha fet una aportació important a la història d'aquestes deu comarques. La lluita de les terres ebrenques en contra del Plan Hidrológico Nacional, les mobilitzacions dels pagesos en favor dels preus justos i la dignificació del sector, la declaració del conjunt romà de Tàrraco com a patrimoni mundial de la Unesco, l'arribada del tren d'alta velocitat, la creació del Centre d'Arts Escèniques de Reus i les cròniques castelleres són només alguns dels puntals informatius que han nodrit El Punt des de la seva arribada als quioscos de la demarcació.

L'equip de redacció d'El Punt al Camp de Tarragona, que dirigeix Carina Filella, el formen Òscar Palau, Imma Martínez, Natàlia Borbonès, Azahara Palomares, Sergi Casado, Gisela Pladeveya, Núria Roca, Anna Estallo i Carme Gutiérrez. I la informació de les Terres de l'Ebre, que des de l'any 2000 ha tingut un pes específic propi que volem potenciar com a objectiu de futur, va a càrrec dels periodistes Gustau Moreno, Roser Royo i Lurdes Moreso, sota la batuta d'Òscar Meseguer. Un equip de professionals que té com a primer objectiu copsar el pols de la societat camptarragonina i ebrenca des de la millor posició de proximitat.


L'edició del Penedès d'El Punt va néixer de la reconversió en diari del setmanari L'Hora del Garraf i la seva posterior ampliació a l'Alt Penedès entre el 2001 i 2002. L'edició s'ha anat adaptant a les necessitats generades per l'ampliació de capçaleres del grup, cosa que es va fer notar amb la sortida de l'edició de Barcelona el 30 de novembre de 2003. Però en tot moment ha mantingut el contacte amb el territori i la vocació de garantir la millor informació local. L'equip de redacció l'integren Míriam de Lamo, Laura Marín i Albert Mercader, sota la supervisió de Cati Morell.


L'11 de setembre de 1994 arribava als quioscos l'edició del Barcelonès Nord d'El Punt, una reconversió de la Revista de Badalona. L'edició naixia per cobrir les necessitats informatives d'una comarca que administrativament no existeix però que té una realitat pròpia i té cosida una xarxa de relació entre els cinc municipis que la conformen: Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana. L'actual equip de redacció al Barcelonès Nord, que dirigeix Sara Muñoz, el formen Marta Membrives, Isabel Martínez i Jose G. Navarro.


L'edició recull la tradició d'informació comarcal iniciada per El 9 Nou amb les edicions de Terrassa i Sabadell, seguida de la implantació de l'edició a Rubí d'El Punt i la posterior fusió de les dues capçaleres amb la d'El 9 Punt i que va acabar convertint-se en la d'El Punt del Vallès Occidental. Des de sempre l'aposta ha sigut fer un periodisme de proximitat, amb professionals arrelats al territori per explicar la realitat dels 23 municipis de la comarca. L'equip el coordina Jordi Alemany i el formen Carles Aluju, Emili Agulló, Marc Cornet, Miquel Àngel Luque i Jordi Torrents.


L'edició del Maresme d'El Punt va aterrar a Mataró el 2 de febrer del 1995 amb un objectiu clar: informar amb veracitat i compromís de tot allò que afectava una comarca tradicionalment poc cohesionada. Deu anys després i amb una estructura diferent, l'equip que forma part de l'edició manté intactes els valors de professionalitat i objectivitat que van fer néixer aquest projecte i treballa cada dia per continuar sent un referent informatiu al territori. L'equip actual, que dirigeix Teresa Márquez, l'integren Lluís Arcal, Gerard Ariño, Elena Ferran i Lluís Martínez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.