Cultura

Retorn a l'any 1979

La Virreina prepara pel 2011 una gran exposició sobre aquest any, vist com a punt d'inflexió, i també una mostra de la fotògrafa surrealista Claude Cahun

El 2011 serà l'any de la “plena nor­ma­li­tat” a la Vir­reina Cen­tre de la Imatge, un any i mig després que Car­les Guerra prengués les reg­nes del cen­tre muni­ci­pal de la Ram­bla. Així veu el futur més pròxim el dele­gat de Cul­tura de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Jordi Martí, després que els espais de la Vir­reina hagin estat redis­tribuïts per poder aglu­ti­nar més expo­si­ci­ons i acti­vi­tats simultània­ment, sem­pre amb la imatge com a base de reflexió. Un cop com­ple­tada la petita reha­bi­li­tació de l'edi­fici, la Vir­reina “ja podrà des­ple­gar tota la seva pro­gra­mació”, afirma Guerra.

Tal com s'ha fet aquest any, les acti­vi­tats de la Vir­reina s'estruc­tu­ra­ran en tres blocs, un sis­tema que ha fet sort també en un altre cen­tre cul­tu­ral de la Ram­bla, com ara l'Arts Santa Mònica. Per començar, al març, el pri­mer bloc se cen­trarà en l'any 1979, un any que, en prin­cipi, no sem­bla que tin­gui res d'espe­cial. “Però el 1979 és l'any de la revo­lució de Nica­ra­gua i de l'Iran, de l'arri­bada al poder de Mar­ga­ret Thatc­her, del pri­mer poder democràtic muni­ci­pal i l'any en què Jean-François Lyo­tard va publi­car La con­dició post­mo­derna”, jus­ti­fica Car­les Guerra. Una gran expo­sició –que inclourà mate­rial de tota mena, des de foto­gra­fies, cinema i també pin­tura i escul­tura– des­criurà el 1979 com un any d'inflexió en la història recent “que obre assump­tes que encara no hem tan­cat”. Per la seva ambició i volun­tat docu­men­tal, Car­les Guerra com­para la mos­tra amb Guia secreta de la Ram­bla, que la pri­ma­vera pas­sada i en només dos mesos va tenir 22.000 visi­tants.

El segon bloc s'obrirà al juliol amb expo­si­ci­ons sobre dife­rents ver­si­ons de cinema popu­lar i peda­go­gies alter­na­ti­ves. Aquí hi encaixa per­fec­ta­ment la figura de José Val de Omar (1904-1982), un cre­a­dor de culte que va explo­rar fins al límit les pos­si­bi­li­tats de la imatge, tant des de la foto­gra­fia com des del cinema. Se'n veurà una mos­tra que aquests dies és al Museu Reina Sofia de Madrid. En el mateix bloc s'ha inclòs una expo­sició de l'assa­gista i rea­lit­za­dora de vídeos Hito Steyerl, amb un tre­ball sobre els cicles capi­ta­lis­tes.

El mes d'octu­bre, la Vir­reina recu­pe­rarà el for­mat de les mos­tres monogràfiques. Una de les quals –d'alt valor històric– des­co­brirà al públic bar­ce­loní l'obra de la fotògrafa sur­re­a­lista fran­cesa Claude Cahun (1894-1954), una dona amb una vida de pel·lícula que va cons­truir una obra potentíssima i molt per­so­nal al vol­tant de la seva ambi­gua iden­ti­tat. Coproduïda amb el Jeu de Paume de París i el Chi­cago Art Ins­ti­tute, la mos­tra inclourà 130 imat­ges, totes còpies úniques, de préstec molt difícil. En el mateix bloc s'ha inclòs també una mos­tra del fotògraf mexicà Iñaki Boni­llas, que tre­ba­lla, “sense tirar una sola foto”, a par­tir d'un àlbum fami­liar here­tat del seu avi, J. R. Plaza.

El pres­su­post d'acti­vi­tats de la Vir­reina de l'any 2011 es man­tindrà en l'1.200.000 d'euros d'enguany, un pres­su­post “sufi­ci­ent”, segons ha mani­fes­tat Car­les Guerra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.