Religió
Nadal a la mesquita
La comunitat musulmana Camí per la Pau celebra el naixement de Jesús
Aposten pel diàleg interreligiós per tenir pau
Un berenar presidit per un gran pastís va posar fi ahir a la celebració del Nadal a la mesquita que la comunitat musulmana Camí de la Pau té al carrer Erasme de Janer, al cor del Raval. La festa era doble perquè es va parlar del Nadal i del seu significat i perquè els pakistanesos celebren que també un 25 de desembre, però del 1876, va néixer Muhammad Ali Jinnah, el polític que fundaria el Pakistan. El portaveu de la mesquita, Iqbal Mohamed, va rebre els seus convidats amb alegria i recordant que la data escollida ha estat perfecte. “L'any passat, que va ser el primer cop que vam fer aquesta celebració, vam escollir el dia 24 i, és clar, va venir molt poca gent; el 23 és perfecte”, es va congratular.
Efectivament, la mesquita va quedar plena de gom a gom. La majoria d'homes es van col·locar al centre i la majoria de dones en un cantó, amb els seus nens, totes ben posades amb els seus saris de coloraines. Entremig molts catalans autòctons, homes i dones, convidats a l'acte que es van barrejar amb els fidels musulmans sense cap més protocol que les ganes de ser-hi. L'única condició, això sí, va ser que deixessin les sabates a l'entrada. La pila va arribar a ser considerable.
La comunitat musulmana Camí per la Pau, una de les primeres d'instal·lar-se a Barcelona i sempre oberta a tothom, va convidar a l'acte representants d'altres confessions. N'hi va haver diversos de catòlics però especialment significativa va ser la presència del president de la comunitat israelita de Barcelona, Laurence Franks, que va admetre que era el primer cop que entrava en una mesquita i va apostar pel diàleg entre jueus i musulmans per arribar a la pau.
Els musulmans, que veuen en Jesús el primer revolucionari de la història i el reconeixen com a profeta, van recitar l'Alcorà, sobretot els passatges en què es parla de Jesús i Maria. L'acte, sobretot, va ser un oferiment de col·laboració per l'enteniment, el diàleg i la pau entre religions. “Les persones s'han d'entendre al marge de la seva fe”, van concloure.