Amèrica retroba Dalí
Ahir, a les 11 hores i 11 minuts de l'11 de l'1 del 2011, es va inaugurar la nova seu del Museu Dalí de Florida, amb unes 2.000 obres. Va ser una gran festa surrealista
Ahir al matí, amb una desfilada surrealista que va sortir de la seva antiga seu i va arribar fins a la nova, es va inaugurar el nou edifici del Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida), la col·lecció més gran d'obra daliniana fora de Catalunya, només superada per la Fundació Gala-Salvador Dalí. Als actes d'inauguració del nou museu, hi han assistit la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin; l'ambaixador espanyol a Washington i diversos representants de la Fundació Gala-Salvador Dalí i dels ajuntaments de Cadaqués i Figueres, ciutat que s'ha agermanat amb Sant Petersburg gràcies a la connexió daliniana entre les dues localitats. El museu obrirà demà les seves portes al públic i aquest cap de setmana continuarà les celebracions inaugurals amb tres concerts de la Florida Orchestra, que oferirà un programa titulat Hello Dalí, amb obres de Beethoven, Falla, Debussy, Satie i el Frankenstein! de Heinz Karl Gruber.
El nou Museu Dalí de Sant Petersburg està situat a uns centenars de metres de l'antic i davant del nou centre d'arts escèniques The Mahaffey, davant de la badia de Tampa. Una escala helicoïdal al centre del museu representa la coneguda fascinació de Salvador Dalí per les espirals i les hèlixs dobles de les molècules de l'ADN. Al seu voltant es despleguen espais amplis i ben il·luminats, on es mostra una impressionant col·lecció de 2.140 obres dalinianes, entre les quals hi ha 96 olis. L'edifici té una estructura de vidre que recorda la cúpula del Teatre-Museu Dalí de Figueres.
El museu, que ha costat 36 milions de dòlars, és la nova seu d'una institució privada que va néixer el 1982 per preservar el llegat artístic reunit al llarg dels anys per l'industrial de Cleveland Albert Reynolds i la seva dona, Eleanor. El matrimoni va mantenir una amistat durant 45 anys amb Dalí i Gala.
Entre les obres de la col·lecció americana, n'hi ha algunes tan destacades com ara Desintegració de la persistència de la memòria (1952-54), Cadaqués (1923), El deslletament del mobiliari aliment (1934), Reminiscències arqueològiques de l'Àngelus de Millet (1933-35), Ous al plat sense plat (1932), Natura morta en moviment (1956), Torero al·lucinogen (1969-70), La descoberta d'Amèrica per Cristòfol Colom (1958), Mercat d'esclaus amb aparició del rostre invisible de Voltaire (1940) i un Autoretrat del 1921, pintat a Figueres.
El museu, dirigit per Hank Hine, rebia fins ara uns 200.000 visitants anuals i ara pensa doblar aquesta xifra, amb un programa d'activitats molt ampli i dinàmic que inclourà classes de ioga inspirades en la filosofia daliniana.