Canvi de relacions
Retrobament amb els jueus
El Parlament commemora l'Holocaust en un clima d'unitat i sense conflictes diplomàtics per primer cop en els darrers anys
Ortega proclama l'orgull per l'arrel judeocristiana
no parlar en català
Les institucions catalanes es van retrobar ahir amb els jueus i amb Israel. Per primer cop en els darrers dos anys la commemoració de l'Holocaust al Parlament es va poder celebrar en un clima d'unitat i sense conflictes diplomàtics pel mig. L'actitud hostil de l'anterior conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, amb la política israeliana havia enrarit molt les dues anteriors commemoracions, també amb els jueus catalans. I ahir es va girar full. L'acte va arribar a deixar petit l'auditori del legislatiu català amb unes 500 persones de públic, perquè els jueus hi van acudir en gran nombre. El nou govern ha establert una nova sintonia diplomàtica.
La presència de dirigents polítics va ser rellevant, fins i tot pel que feia a Iniciativa. El nou secretari general ecosocialista, Joan Herrera, és evident que vol girar full, i va assistir a la commemoració al costat del també ecosocialista Salvador Milà. Per CiU, a més de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, hi van ser presents la vicepresidenta, Joana Ortega, i els diputats nacionalistes Lluís Corominas, Dolors Batalla i Antoni Fernández Teixidó.
També era nodrida la presència de representants del PSC i ERC, amb Joaquim Nadal, el delegat Joan Rangel, Laia Bonet, Higini Clotas i Montserrat Tura pels socialistes, i Josep-Lluís Carod-Rovira, Anna Simó i Oriol Amorós pels republicans. La delegació del PP era visiblement discreta, mentre que en canvi hi van acudir Alfons López Tena (SI) i Jordi Cañas (Ciutadans).
L'acte, que va presentar la periodista Núria Solé, va consistir en l'encesa de sis espelmes per recordar la shoah ,i una petita intervenció de tots els col·lectius represaliats pel nazisme. Però l'atenció estava centrada en el discurs de l'ambaixador d'Israel, Raphael Schutz. L'any passat, visiblement molest, Schutz va marxar abans que acabés la cerimònia i en la seva intervenció va criticar l'antisemitisme que veia a Catalunya. L'ambaixador va canviar ahir totalment el to, i va començar demanant perdó per no expressar-se en català.
Joana Ortega va deixar patent en el seu discurs que les autoritats catalanes obriran una relació respectuosa amb els jueus i amb Israel, i va destacar el caràcter unitari de la commemoració. La vicepresidenta va remarcar davant l'ambaixador israelià que Catalunya se sent “orgullosa” de les seves arrels judeocristianes, i va recordar l'aportació dels hebreus a la cultura catalana.
Ortega va afegir que en l'edat mitjana a Catalunya es van cometre progroms contra els jueus catalans, però que el país va aprendre després dels seus errors i que ara “defensa el respecte a tothom, la diversitat i la tolerància”.
La presidenta del Parlament va agrair expressament la gran assistència a la commemoració, i va indicar que el legislatiu català feia l'acte “amb energia renovada”. “Amb les sis espelmes que hem encès recordant l'holocaust, volem donar el missatge que la vida triomfa i que és una aberració combatre la diferència”, va manifestar. L'acte va transcórrer amb gran silenci, i al final De Gispert va haver de convidar els assistents a fer un aplaudiment.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 27-01-2011, Pàgina 13
- El Punt. Barcelona 27-01-2011, Pàgina 13
- El Punt. Camp de Tarragona 27-01-2011, Pàgina 13
- El Punt. Comarques Gironines 27-01-2011, Pàgina 22
- El Punt. Penedès 27-01-2011, Pàgina 13
- El Punt. Maresme 27-01-2011, Pàgina 13
- El Punt. Vallès Occidental 27-01-2011, Pàgina 13
- Avui 27-01-2011, Pàgina 7