Premi al risc galerístic
La Nit del Galerisme guardona les galeries Estrany-de la Mota i ADN per la gosadia dels seus projectes, i també la col·lecció Cal Cego i l'artista Ignacio Uriarte
Els premis de la quarta Nit del Galerisme han apostat fort pel risc artístic i les noves formes de mercat. La proposta d'aquest any “consolida una nova generació, en un temps en què han canviat suports, s'han modificat les relacions entre galeristes i artistes i han aparegut noves formes de vendre en un món globalitzat”. Ho explica el president del jurat dels premis GAC, Daniel Giralt-Miracle, que remarca que les galeries i els artistes viuen l'inici d'“un nou cicle”.
Els guardons del 2011 a les millors galeries són un bon exemple d'aquest gir. Toni Estrany i Àngels de la Mota no són precisament de la nova generació de galeristes, però l'esperit arriscat de la programació de la sala que regenten conjuntament des del 1996 els fa mereixedors del premi a la millor galeria per la seva trajectòria.
El premi a la galeria jove per la seva projecció internacional se l'ha emportat la galeria ADN, una altra sala rabiosament contemporània que en pocs anys (va néixer el 2003) ha demostrat una gran coherència amb artistes “que qüestionen amb esperit crític i de manera punyent els gustos i els comportaments de la societat actual”, segons el jurat. En pocs anys, l'ADN, regentada per Miquel Àngel Sánchez, ha aconseguit participar en diverses fires, entre les quals hi ha Arco i Arte Fiera de Bolonya.
La galeria Nogueras & Blanchard, que el 2009 va obtenir el premi a la sala jove, és un altre cop a la llista dels premis GAC, ja que l'exposició d'Ignacio Uriarte, que es va veure allà fa un any, ha estat guardonada amb el nou premi a l'artista per la millor exposició en galeria. El premi permetrà que l'Arts Santa Mònica organitzi una exposició d'Uriarte. El premi al col·leccionisme també ha anat a parar a un proposta força diferent. Cal Cego és una col·lecció d'art contemporani, que engegada per Roser Figueras i Josep Inglada, no té seu però sí una activa proposta de difusió.
Helena Tatay ha estat guardonada amb el premi al comissari per l'exposició de Hans-Peter Feldmann al Museu Reina Sofia, mentre que el premi a la crítica d'art ha estat per al filòsof Xavier Antich, que va fundar el premi màster de crítica d'art de Catalunya, a la Universitat de Girona. El suplement El Cultural del diari El Mundo ha rebut el premi al mitjà de comunicació.
Els premis GAC, organitzats per les quatre associacions de galeries catalanes, es van lliurar anit en un sopar que per primer cop va tenir lloc al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba). Durant el sopar l'escultor Jaume Plensa va rebre el premi honorífic de la nit, en aquest cas atorgat directament pel sector galerístic i no pel jurat. Al sopar van assistir el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i l'alcalde Barcelona, Jordi Hereu.