Cultura

Madrid tasta el romànic

Una seixantena d'obres mestres de l'art medieval català del MNAC viatgen per primer cop a la capital espanyola per a una exposició de la Fundació Mapfre

L'art romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha desembarcat amb tot el seu esplendor en ple passeig de Recoletos de Madrid amb motiu de l'exposició de la Fundació Mapfre, que per primer cop presenta a la capital estatal un recull significatiu del romànic català. És una ocasió excepcional per al MNAC, ja que des del 1937, i per motius bèl·lics, el gruix de les obres mestres del romànic no havien sortit del museu. En aquella ocasió les obres es van presentar en una exposició al Jeu de Paume de París, patrocinada per la Generalitat i la Segona República.

Ara, la raó del viatge és ben diferent. Les sales del romànic del museu de Montjuïc s'estan remodelant i, mentrestant, una seixantena de peces dels segles XI i XII, entre pintura mural, pintura sobre taula, escultura, esmalts i orfebreria, han viatjat a la seu de la fundació privada, que ha sufragat amb 900.000 euros el cost de la remodelació al museu. Un intercanvi profitós per a totes dues parts.

L'excepcionalitat de la mostra és, doncs, doble. “Aquesta exposició és important perquè a Madrid no tenim costum de veure art romànic”, deia ahir el director general de l'Institut de Cultura de la Fundació Mapfre, Pablo Jiménez Burillo. I per la seva banda, la directora del MNAC, Maria Teresa Ocaña, subratllava molt especialment que “obres tan delicades i difícils de moure” s'hagin traslladat a Madrid des de Montjuïc.

Obres mestres

En el gruix d'obres de l'exposició s'inclouen algunes de les obres mestres indiscutibles del romànic: la sòbria i espiritual crucifixió la Majestat Batlló, la delicada talla de la Dovela de Ripoll, el baldaquí de Tost, el frontal de l'altar de la Seu d'Urgell, el frontal de Baltarga, pintat amb influències bizantines, etc.

Evidentment, els absis del MNAC no s'han mogut de Barcelona, però en canvi sí que es poden trobar altres estrelles de la pintura mural romànica com ara la Lapidació de Sant Esteve de Sant Joan de Boí i els Apòstols Tadeu i Jaume de Sant Pere d'Àger, que inicien el recorregut de l'exposició mostrant-se per primer cop al públic amb imatge renovada.

Els dos magnífics fragments restaurats semblen més lluminosos i coloristes que en la seva antiga presentació a les sales del MNAC, després que les seves llacunes (les zones amb pèrdues de pintura) hagin estat tractades amb un modern sistema que recupera les sorres del morter original.

La il·luminació, dirigida directament a les peces, i certes presentacions escenogràfiques –com el fet d'exposar la Majestat Batlló sola, en un sala circular– aporten una lectura “més artística” i menys arqueològica del romànic, explica el comissari de la mostra i cap de l'àrea de romànic del MNAC, Jordi Camps. Aquest nou plantejament prefigura una mica la nova museografia del romànic que el MNAC presentarà a partir de mitjans de juny.

L'orfebreria, per exemple, també llueix de manera molt especial en l'exposició amb obres cabdals com ara el bronze daurat Crist de Moror o les petites crucifixions de la Col·lecció Plandiura, que dialoguen amb les talles en fusta del mateix tema o amb dues de les peces del Davallament d'Erill.

Reproduccions

A més de les obres originals, l'exposició ofereix dues reproduccions que ajuden a entendre el romànic fora del context arquitectònic per al qual va ser creat. Com a pròleg de la mostra, s'ha reproduït a escala l'absis lateral de Sant Quirze de Pedret en paper gel, la tècnica que s'ha fet servir darrerament per reproduir pintures murals a les esglésies originals. La còpia és espectacular i, a més, el públic pot entrar dins, cosa que mai es podrà fer en l'absis vertader. L'altre fals de l'exposició és la reproducció en 3D de la portalada del monestir de Ripoll, que ja es va presentar a l'exposició del romànic i la Mediterrània l'any 2008.

L'esplendor del romànic.

fundació mapfre. passeig de recoletos, 23. madrid. fins al 15/5

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.