col·lectius
Inquietud dels opositors per la retallada de feina pública
Els aspirants a funcionaris i les acadèmies busquen sortides a la congelació de llocs de treball de la Generalitat
Els afectats miren cap a les administracions locals i esperen canvis del govern
Les retallades anunciades pel govern en matèria de llocs de treball públic han sembrat la inquietud entre els milers de persones que s'estan preparant per a alguna oposició a l'administració, especialment a la Generalitat. Els opositors i les acadèmies que els formen es mantenen a l'expectativa, esperant qualsevol moviment de l'administració. De moment, el govern ha congelat els concursos públics en tots els camps excepte el personal docent, el sanitari i els mossos –que tindran menys places de les previstes– i s'ha compromès a cobrir amb interins fins a un 50% de les places que hi ha vacants a l'administració de justícia de la qual encara no té les competències transferides.
Gemma Marcè ja fa més d'un any que està preparant unes oposicions al cos d'administratius de la Generalitat que s'haurien d'haver convocat a finals del 2009. Des que s'hi va posar, s'han anat ajornant i ara ja no sap quan es podrà examinar. De tant en tant consulta el web de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i, de moment, es pren el ball de dates amb filosofia. Per sort, la feina li permet tenir les tardes lliures i les aprofita per clavar els colzes a la taula mentre el seu fill fa els deures.
Com la Gemma, milers d'aspirants de tot Catalunya a treballar a l'administració pública viuen pendents dels designis dels polítics. Molts veuen el got mig ple i celebren el fet de tenir més temps per estudiar, però per a d'altres, que havien vist en les oposicions una taula de salvament enmig d'un mercat de treball devastat per la crisi, la situació és desesperant. Han invertit temps i diners en un projecte del qual no es veu el final i les reserves de paciència s'esgoten.
Julia Pérez, directora de l'acadèmia Adams, especialitzada en la preparació d'oposicions, admet que alguns dels prop de 2.000 alumnes que tenen podrien deixar el curs, però no preveu gaires desercions. “Ja ens ha passat altres vegades, que s'han ajornat oposicions. En aquests casos, el que fem és transmetre calma a l'alumnat”, diu Pérez, que remarca que “el que aprenen els estudiants els serveix per a oposicions d'altres administracions”. “A més, a l'administració li cal personal i els interins que cobreixen les baixes també cobren”, recorda.
Alternatives
Víctor Hernández, cap d'estudis de l'acadèmia Aula Tutor, admet que la retallada d'oferta pública els ha causat una certa “inquietud”, però coincideix amb Pérez que encara hi ha molt de camp per córrer. “Les administracions locals ofereixen poques places, però hi ha molts ajuntaments”, puntualitza. Hernández creu, a més, que cal buscar alternatives com oferir cursos de formació ocupacional ja que, amb un índex d'un 20% d'atur, els cursos subvencionats de l'administració no abasteixen tota la demanda.
José Luis Segura, director de Sefer Oposiciones, una acadèmia especialitzada en oposicions al cos de Justícia, veu insostenible la retallada de funcionaris. “No es pot deixar desatès el ciutadà”, critica. Com la resta d'acadèmies i opositors, està a l'expectativa. En pocs mesos poden haver-hi novetats.