Comunicació

TV3 mor al País Valencià

Vint-i-cinc anys després de iniciar-les, ACPV es veu obligada a tallar les emissions dels canals catalans, amenaçada amb multes exorbitants pel govern de Camps

El senyal de TV3 va deixar pas a un fons negre, just després del ‘Telenotícies vespre'

Els canals públics cata­lans (TV3, 3/24, Super3-3XL i el 33) van dei­xar ahir d'eme­tre al País Valencià a les 21.45 h, després que Acció Cul­tu­ral del País Valencià (ACPV), pro­pietària dels repe­ti­dors que trans­me­ten el senyal, deci­dira inter­rom­pre la pro­gra­mació per l'amenaça de mul­tes impor­tants del govern de Fran­cisco Camps.

Una sen­sació d'aba­ti­ment es va esten­dre ahir entre els mem­bres de TV3, en com­pro­var que la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, amb les seues exor­bi­tants san­ci­ons, havia tan­cat totes les vies perquè con­ti­nuen les emis­si­ons de les cade­nes cata­la­nes.

L'enti­tat pre­si­dida per Eli­seu Cli­ment no va voler reac­ci­o­nar ofi­ci­al­ment ahir, tot i que la seva junta va cele­brar a la nit una reunió per ana­lit­zar la situ­ació. Avui al matí ACPV ha con­vo­cat una roda de premsa a la qual assis­ti­ran repre­sen­tants de tots els par­tits de l'opo­sició al PP i diver­ses asso­ci­a­ci­ons per donar solem­ni­tat a la decla­ració.

Les emis­si­ons sem­bla­ven blin­da­des després de 25 anys en marxa, un període ple de difi­cul­tats a què ACPV sem­pre havia fet front amb alguna solució engi­nyosa. Però ara, l'última reacció del govern de Camps, en forma de noves mul­tes, va esgo­tar les espe­ran­ces. Un doble reque­ri­ment de tan­ca­ment de la direcció gene­ral de Pro­moció Ins­ti­tu­ci­o­nal amenaçava l'enti­tat amb una sanció de 60.000 euros per cada més que man­tingués ober­tes les emis­si­ons, a par­tir d'avui.

Para­do­xal­ment ha estat la intro­ducció de la TDT en els últims anys, i la con­següent ampli­ació de l'espec­tre tele­vi­siu, el que ha impos­si­bi­li­tat la con­so­li­dació d'un espai per a TV3 al País Valencià, en el punt de mira de Camps des que aquesta aban­do­nara l'analògic.

El pri­mer senyal de TV3 al País Valencià va arri­bar el 1985, gràcies a la ins­tal·lació d'un repe­ti­dor casolà duta a terme per un grup de radi­o­a­fi­ci­o­nats de Sueca. Des dels temps del PSPV-PSOE al govern de la Gene­ra­li­tat, les emis­si­ons sem­pre han resul­tat incòmodes per a les auto­ri­tats valen­ci­a­nes, que han trac­tat d'una manera o d'una altra de clau­su­rar-les o, almenys, d'entor­pir-les.

El pri­mer pre­si­dent, el soci­a­lista Joan Lerma, va veure en TV3 un perillós com­pe­ti­dor del lla­vors inci­pi­ent Canal 9. Edu­ardo Zaplana, del PP, va foca­lit­zar en la per­se­cució dels canals públics cata­lans la seua gai­rebé malal­tissa obsessió per Eli­seu Cli­ment. I Fran­cisco Camps, que sem­pre ha tro­bat en l'anti­ca­ta­la­nisme un aliat per des­viar l'atenció dels seus pro­ble­mes polítics, ha ofe­gat ACPV amb mul­tes i ordres admi­nis­tra­ti­ves de tan­ca­ment, que en molts casos no han tin­gut l'aval dels jut­jats.

Ahir, el senyal de TV3 va dei­xar pas a un fons negre, just després del Tele­notícies, sense temps ni per a l'espe­cial de Polònia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.