Gestionar la despesa en ‘chuches' i estalviar
Un programa del BBVA ofereix classes sobre els beneficis de l'estalvi a estudiants de 6 a 14 anys de tot l'Estat
Els alumnes de segon d'ESO d'un centre educatiu de Barcelona aprenen a administrar la setmanada
Administrar els diners no és fàcil. Ni tan sols la modesta setmanada que reben els nois i noies de dotze i tretze anys. Si no, que ho preguntin als alumnes de segon d'ESO de l'escola Sagrada Família de l'Eixample de Barcelona, que ahir van rebre una classe magistral sobre la gestió dels diners per part de dos empleats del BBVA.
En Robert Teixidó i en Joan Carles Lunar van aparcar per unes hores les hipoteques, els dipòsits i l'argot financer i, com si ho haguessin fet tota la vida, es van plantar davant dels alumnes de segon A per convèncer-los de les bondats de l'estalvi i d'una gestió racional dels diners, que som en temps de retallades i cal fer bé els números. La classe magistral d'ahir forma part del programa Valors de futur del BBVA, que vol “enfortir l'educació financera de nens, de 6 a 14 anys, en competències i valors associats a l'ús del diner”. En l'edició del 2009-2010 hi van participar 1.734 centres educatius i 335.000 nens a tot l'Estat.
En la sessió d'ahir, els profes Robert i Joan Carles van fer suar de valent una classe de la qual només quatre o cinc alumnes tenen experiència en l'administració d'una setmanada fixa en què han de gestionar despeses variables com “les chuches, el saldo del mòbil i els Bollycaos”. Els estudiants van haver de planificar econòmicament una setmana laboral farcida d'esdeveniments (fer esport, veure una pel·lícula, dinar fora, una festa d'aniversari i una visita cultural) amb uns pressupostos de 10 a 20 euros i deixar un raconet per a l'estalvi.
Missió acomplerta: tots els grups se'n van sortir, encara que fos pressupostant el berenar d'un aniversari al sorprenent cost de 2 euros pelats. I és que els gestors del futur estan molt informats de les gangues dels basars xinesos i les ofertes del Burguer King. Tal com van advertir els docents debutants, “de vegades, la felicitat és saber administrar bé els diners”.