Articles

Europa visita Catalunya

Per primer cop els catalans no estem sols davant del centralisme secular espanyol, sinó que institucions europees i grans empreses globals veuen un gran potencial en la nostra posició geogràfica.

Una dot­zena d'euro­di­pu­tats de la comissió de Trans­ports i alguns alts càrrecs de la Comissió Euro­pea visi­ta­ran Cata­lu­nya del 16 al 18 de març. A tres mesos escas­sos perquè les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees pren­guin una decisió defi­ni­tiva sobre nous cor­re­dors fer­ro­vi­a­ris pri­o­ri­ta­ris a la UE, Cata­lu­nya ha estat la des­ti­nació tri­ada per visi­tar sobre el ter­reny un ter­ri­tori d'alt interès euro­peu, en aquest cas en matèria fer­roviària. La dele­gació ins­ti­tu­ci­o­nal, que estarà encapçalada pel coor­di­na­dor de la Unió Euro­pea de pro­jec­tes trans­fron­te­rers, l'italià Carlo Secchi, té l'objec­tiu de veri­fi­car que les ins­ti­tu­ci­ons i les empre­ses cata­la­nes fa més de 15 anys que es pre­pa­ren per rebre trens euro­peus i que, per tant, la demanda cata­lana del cor­re­dor medi­ter­rani no és impro­vi­sada. Aquest va ser el plan­te­ja­ment que vaig fer el mes de setem­bre pas­sat a la comissió de Trans­ports del Par­la­ment Euro­peu i al desem­bre, entre altres can­di­da­tu­res, es va triar la visita a Cata­lu­nya.

Visi­ta­rem empre­ses poten­ci­als usuàries del cor­re­dor medi­ter­rani (Volkswa­gen), el port i l'aero­port de Bar­ce­lona i també Per­pinyà, Figue­res i el coll d'ampo­lla de Port­bou. A poques set­ma­nes d'una decisió vital per al futur de Cata­lu­nya, aquesta visita és indi­ca­tiva de l'espe­cial valo­ració que les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees ja fan del nos­tre país. La Comissió Euro­pea fa un any que tre­ba­lla, per pren­dre la seva decisió defi­ni­tiva, amb mapes i estu­dis com ara els del pro­fes­sor holandès Theo Not­te­bom, de l'Ins­ti­tut de Trans­port Marítim d'Anvers, que asse­nya­len ja avui Cata­lu­nya i el País Valencià com a la quarta regió portuària euro­pea en tràfic de valor afe­git (con­te­ni­dors), quasi empa­tada amb el gran Lon­dres i només per dar­rera del front marítim holandès-fla­menc i del front por­tu­ari ale­many Ham­burg-Bre­men. I això que els ports medi­ter­ra­nis, a diferència dels ports del nord d'Europa, només són ports de tràfic local i, a causa de la seva des­con­nexió de la xarxa fer­roviària euro­pea, no poden jugar cap paper com a porta d'entrada o sor­tida euro­pea cap a altres con­ti­nents!

De l'interès euro­peu pel cor­re­dor medi­ter­rani és també molt il·lus­tra­tiu que la pri­mera empresa fer­roviària euro­pea, l'ale­ma­nya Deutsche Bahn, espon­so­ritzés l'acte de l'asso­ci­ació Ferr­med al Par­la­ment Euro­peu el mes de gener pas­sat, en què hi van par­ti­ci­par més de 500 per­so­nes (i de retruc d'això, la fran­cesa SNCF s'acaba de donar d'alta de Ferr­med). Aquest és un fet nou en la història de Cata­lu­nya i que cal agrair al procés de glo­ba­lit­zació econòmica: per pri­mera vegada en la història moderna, els cata­lans no estem sols davant del cen­tra­lisme secu­lar espa­nyol, sinó que ins­ti­tu­ci­ons euro­pees i grans empre­ses glo­bals veuen un gran poten­cial en la nos­tra posició geogràfica i en la nos­tra rea­li­tat indus­trial.

És pot­ser per aquesta visita euro­pea a Cata­lu­nya que, pre­ci­sa­ment, el dia 16 de març el minis­tre espa­nyol José Blanco vindrà a Bar­ce­lona per par­lar també del cor­re­dor medi­ter­rani? En tot cas, ben­vin­gut sigui. Manuel Villa­lante, però, repre­sen­tant del Minis­teri de Foment tant a l'acte de Ferr­med a Brus­sel·les com en un debat recent a Bar­ce­lona, ha mani­fes­tat molt clara­ment la posició del minis­teri: el cor­re­dor medi­ter­rani és un pro­jecte molt interes­sant però que ara no hi ha diners... Men­tres­tant, però, el govern espa­nyol con­ti­nua lici­tant AVE radi­als. Tal com diu Germà Bel, Espa­nya és un país de segona perquè no inver­teix en infra­es­truc­tu­res amb cri­te­ris de cost-bene­fici. L'Estat espa­nyol hau­ria de pri­o­rit­zar el cor­re­dor medi­ter­rani per sobre d'altres cor­re­dors, però això trenca la seva lògica del cafè per a tot­hom i el seu pro­jecte secu­lar d'Espa­nya radial.

Si la UE declara pri­o­ri­tari el cor­re­dor medi­ter­rani només hau­rem fet un pri­mer pas: la UE només finança una part del seu cost (15%) si l'Estat mem­bre du a terme les obres. I si les vies ja esti­gues­sin fetes, lla­vors cal­dria superar un altre obs­ta­cle secu­lar: la no libe­ra­lit­zació dels tràfics fer­ro­vi­a­ris als països medi­ter­ra­nis, ja que el mer­cat inte­rior fer­ro­vi­ari només exis­teix al cen­tre i al nord d'Europa. En tant que ponent del grup libe­ral-demòcrata en la direc­tiva Recast de libe­ra­lit­zació fer­roviària euro­pea, estem inten­tant superar les bar­re­res físiques (“ancho ibérico”) i les bar­re­res regu­latòries (gestió de slots fer­ro­vi­a­ris, man­te­ni­ment de trens d'un país en un altre...) que fan impos­si­ble que els ports medi­ter­ra­nis siguin porta d'Europa. En tot cas, aquesta visita és un pri­mer tas­tet d'un futur euro­peu que fa molts anys que Cata­lu­nya som­nia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.