Infraestructures
Els temps que vénen
L'anunci de la retallada a l'aeroport de Girona coincideix amb l'inici de la baixada del preu de les accions de Ryanair, provocada en bona part pel preu del petroli
La companyia admet que es reunirà amb el govern
L'Estat Espanyol ha esdevingut un dels mercats principals de Ryanair, i l'aeroport de Girona té un paper clau en aquesta trajectòria. L'anunci de la retallada de rutes i freqüències d'ara fa gairebé un mes, pel desacord amb el nou govern de la Generalitat, afectarà els números globals de la companyia i el moviment de viatgers a Catalunya. Però és difícil saber fins a quin punt això pot incidir en els seus resultats globals. Tot i la pèrdua de pes que ha tingut amb l'entrada en funcionament de la base del Prat, Girona havia arribat a ser la tercera base absoluta de Ryanair en nombre de viatgers –només darrere de Stansted i Dublín–, i això fa que els moviments al seu voltant no passin desapercebuts als accionistes i inversors. I sigui casualitat o no, el dia 16 de febrer –quan Ryanair va anunciar la negativa del govern català a firmar el preacord i la retallada que faria a Girona– les accions de la companyia van capgirar la tendència a l'alça que tenia en les últimes setmanes.
En els dies posteriors, el descens es va aguditzar. Els motius, tal com assenyalen els experts, s'han d'anar a buscar a l'encariment del petroli per la situació política del nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà, una circumstància que ha afectat en general totes les aerolínies. Algunes ja s'estan recuperant, però Ryanair –que cotitza al Nasdaq i a la borsa de Dublín– de moment encara no se n'està refent. També s'han de tenir en compte altres factors, com ara les negociacions que manté Ryanair amb el principal gestor aeroportuari irlandès per les condicions i ajudes de què gaudirà a aeroports com el de Dublín, i la reforma fiscal que comportarà un augment d'impostos a Irlanda. Ryanair declara tota la seva activitat en aquest país.
Davant d'aquests fets, la situació de la companyia a l'aeroport de Girona no sembla, doncs, que hagi de ser un gran maldecap per als mercats. Però sí que pot tenir-hi efectes, sobretot pel que ha representat l'aeroport com a model d'ajudes i creixement que després s'ha exportat en d'altres territoris. Xavier Fageda, doctor en economia per la Universitat de Barcelona i expert en transport aeri, admet que les accions de les companyies aèries fluctuen molt, i que la reducció de vols a Girona no ha d'afectar el seu compte de resultats: “No crec que tingui cap relació perquè és una companyia molt gran, però, si hi fos, podria ser que el mercat anticipés una rebaixa de subsidis públics, i que Girona anticipés una tendència en aquest sentit”, afirma. Amb la situació econòmica que viuen països com ara Irlanda, l'Estat Espanyol i Bèlgica –tots grans mercats de Ryanair–, creu que les subvencions podrien anar a la baixa. Joan Tarradellas, professor de l'escola de negocis Eada i expert en infraestructures, creu que a Ryanair li esperen dificultats tant pel preu del petroli com pel seu model de negoci basat en part en les ajudes que rep en aeroports secundaris: “El model de baix cost no caducarà, però sí el model de planificar les rutes només en funció de les subvencions”, afirma. Creu que Girona era rendible per a Ryanair per les ajudes, i que l'aeroport l'ha de complementar amb més companyies i altres tipus de turisme. Per això cal una gestió individualitzada i separada d'Aena i Iberia, “a les quals no interessa aeroports forts a Catalunya”.
El futur de Ryanair a Girona
L'aposta de Ryanair per Barcelona no ha donat fins ara els resultats esperats, ja que el percentatge d'ocupació dels avions són semblants que a Girona, on pot operar amb més rapidesa. De fet, el descens d'usuaris a l'aeroport s'ha estabilitzat en un terç cada mes, coincidint amb la rebaixa que la companyia va planificar per aquest hivern. Per tant, la base funciona igual que abans. Després de la falta d'entesa amb la Generalitat, Ryanair admet que s'hi reuniran en les pròximes setmanes: “Però no pels vols d'estiu, que ja tenen les rutes actives a la web. A hores d'ara només podem parlar dels vols de l'hivern que ve”.