cultura
Mataró posa al dia el museu municipal després de 28 anys
història La reforma, que s'inaugura demà, s'ha centrat en la modernització del discurs museístic per fer-lo més atractiu i actual ajornat El director de l'equipament admet que el trasllat a Can Marfà no serà tan imminent
El govern de Mataró fa gala de la feina feta i ahir va ser el torn del nou museu de la ciutat. L'actuació, que ha costat uns 245.000 euros i s'ha finançat amb els fons estatals per a l'ocupació i la sostenibilitat local, s'ha centrat no tant en l'estructura de l'edifici de Can Serra, sinó en l'interior de les instal·lacions, que s'han reformat de dalt a baix amb l'objectiu de modernitzar el discurs museogràfic i fer-lo més atractiu als nous hàbits culturals i comunicatius dels visitants.
Després d'un any llarg d'obres, que han obligat a mantenir tancat l'equipament, demà, durant la inauguració, els visitants podran redescobrir un espai expositiu que no s'havia tocat des de feia dècades, ja que l'última remodelació es va fer l'any 1983. Les sales dedicades a la història local, situades a la primera i la segona planta, permeten acostar-se d'una manera molt més ordenada a la ciutat des de l'època romana fins avui. Una síntesi històrica que s'ha hagut d'encabir en uns escassos 200 m². De fet, la mostra és un primer tast –“només el 10%”, apunta el director del museu, Carles Marfà– del que es podrà veure en el futur museu de Mataró que s'ha de situar a la fàbrica de Can Marfà. Un trasllat que, d'altra banda, no serà tan imminent com s'havia previst inicialment. “És una solució provisional mentre no disposem de la seu definitiva”, va admetre el responsable de l'equipament.
L'exposició de materials de la Iluro romana, que ocupa tot el primer pis, és segurament el plat fort de les noves instal·lacions. Al costat de peces d'indiscutible valor com ara la Venus que es va trobar a l'entorn de Can Xammar, s'hi han fet muntatges audiovisuals, una maqueta de la ciutat que serveix per situar en el mapa les troballes exposades i plafons informatius. “Era de justícia després de molts anys de treball arqueològic que s'ha fet en multitud d'excavacions”, justifica Marfà. A més, alguns objectes s'ensenyen per primer cop, com la reproducció de la decoració d'una paret d'una antiga domus o un sarcòfag de plom.
Amb el títol Mataró, ciutat mediterrània, la segona planta del museu proposa al visitant un passeig pel Mataró de després de l'època romana fins avui. Novament, una maqueta dóna la benvinguda per donar compte de la transformació d'una petita vila medieval a la ciutat actual. Entre els objectes que s'hi troben hi ha un plànol del 1779 sobre el projecte del port de la ciutat que donen fe de l'activitat comercial marítima que hi havia aleshores, unes instantànies panoràmiques que daten del 1858 on ja es veuen les xemeneies d'algunes de les fàbriques que van marcar el pas cap a la industrialització o l'abella que va dissenyar Antoni Gaudí com a emblema de la Cooperativa Obrera Mataronense.
El museu tèxtil
Si el condicionament de Can Marfà com a museu de la ciutat no té data, el que sí que té calendari és l'obertura d'una de les naus del conjunt fabril –la més petita– com a seu del futur Museu del Gènere de Punt. A mitjan d'aquest any s'han d'acabar les feines de rehabilitació per deixar a punt l'espai i exposar la col·lecció de màquines antigues del tèxtil que conserva la Fundació Vilaseca.