cultura

Pau Vidal, premi Vayreda

L'escriptor i lingüista barceloní Pau Vidal va guanyar ahir el premi de narrativa dels Ciutat d'Olot amb ‘Fronts oberts', una novel·la policíaca i metalingüística

Joan Botta va rebre el premi de literatura juvenil i Abraham Mohino, el de haikus en línia

L'escrip­tor i lingüista Pau Vidal Gavi­lan (Bar­ce­lona, 1967) va gua­nyar ahir a la nit la 45a edició del premi Marian Vay­reda de prosa nar­ra­tiva, dels pre­mis Ciu­tat d'Olot, que es van lliu­rar a la sala El Torín. Vidal va rebre el guardó, dotat amb 10.000 euros, per la novel·la Fronts oberts, que edi­tarà Empúries. El jurat, for­mat per Mita Casa­cu­berta, Josep Maria Fona­lle­ras, Eugènia Broggi, Car­les Bat­lle i Marta Ramo­neda, ha tin­gut aquest any un vere­dicte difícil pel “nivell molt alt”, en parau­les de Fona­lle­ras, d'una part impor­tant dels noranta ori­gi­nals pre­sen­tats. De fet, van arri­bar ben des­ta­ca­des a la final qua­tre de les obres, entre les quals també hi havia un recull de con­tes i una novel·la ambi­en­tada a la Gar­rotxa.

Fronts oberts és una novel·la “molt fresca i diver­tida” pro­ta­go­nit­zada per un filòleg que tre­ba­lla per als Mos­sos d'Esqua­dra i que es veu embo­li­cat en un assas­si­nat. La trama es desen­vo­lupa entre Bar­ce­lona i el País Valencià i el pro­ta­go­nista es con­ver­tirà en un inves­ti­ga­dor atípic que, per la seva obsessió per la llen­gua, va fent contínues aco­ta­ci­ons lingüísti­ques de la rea­li­tat que es va tro­bant durant la seva recerca. El resul­tat és una novel·la policíaca i meta­lingüística: una reflexió lingüística auto­paròdica per part d'un lingüista.

Pau Vidal és filòleg, autor de mots enrei­xats i tra­duc­tor, i ha col·labo­rat en diver­sos espais de ràdio i tele­visió sobre llen­gua, com ara la secció Vidàliques, al pro­grama El cafè de la República, de Cata­lu­nya Ràdio. És coau­tor, amb Màrius Serra –pre­sen­ta­dor dels pre­mis–, de diver­sos lli­bres de mots encre­uats i també va escriure En perill d'extinció (100 parau­les per sal­var). Fronts oberts no és la seva pri­mera incursió en la ficció: amb el recull de relats Home­less va gua­nyar el Docu­menta, el 2002, i amb la novel·la Aigua bruta, el Premi de Lite­ra­tura Científica del 2006.

Novel·la juve­nil

El 43è premi Ciu­tat d'Olot de novel·la juve­nil, dotat amb 4.500 euros apor­tats per l'Obra Social Fun­dació La Caixa, es va ator­gar ahir al peri­o­dista mares­menc de 25 anys Joan Botta Orfila, per l'obra Dues rat­lles volien dir posi­tiu, que publi­carà La Galera. Al premi, s'hi van pre­sen­tar 20 ori­gi­nals i el jurat estava for­mat per Pilarín Bayés, Josep Gòrriz, Car­mina Por­tell, Josep Tor­rent i Iolanda Batallé. Joan Botta és guio­nista del pro­grama El cafè de la República i també ha par­ti­ci­pat en altres pro­gra­mes de Cata­lu­nya Ràdio. Dues rat­lles volien dir posi­tiu és la seva pri­mera novel·la.

Haikus en línia

Al mateix acte també es va lliu­rar el 45è premi de poe­sia Joan Tei­xi­dor, dedi­cat als haikus en línia. Un total de 86 ori­gi­nals s'han pre­sen­tat en aquesta edició, en què per pri­mera vegada es pre­mi­ava un sol autor, i no tres –com fins ara– que havien de com­par­tir publi­cació. El gua­nya­dor ha estat Abra­ham Mohino i Batet (Puig-reig, 1969) pel recull de haikus Per­sistència del blanc titani en temps dels amet­llers batuts, que ha rebut un premi de 2.000 euros –apor­tat per l'Ins­ti­tut de Cul­tura d'Olot– i serà edi­tat per Viena. El jurat del premi, for­mat per Sam Abrams, Maria Rosa Font i Mas­sot, Vicent Alonso, Txema Martínez, Maria Rosa Roca i Roger Costa-Pau, ha des­ta­cat d'aquesta edició que poques de les obres pre­sen­ta­des havien estat con­ce­bu­des amb visió de lli­bre. Abra­ham Mohino és escrip­tor, pin­tor i escul­tor, i ha escrit diver­sos lli­bres sobre Mercè Rodo­reda i Rosa Leve­roni. Fa 7 anys ja va gua­nyar el premi Joan Tei­xi­dor amb Penom­bra d'ala.

Ahir, abans de l'entrega de pre­mis, Rosa Novell va ofe­rir el reci­tal Joan Mara­gall, el ciu­tadà.

LA XIFRA

10.000
euros
és la dotació del premi Marian Vayreda de prosa narrativa: una aportació de l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot i de la Diputació de Girona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.