universitats
Universitats compensaria amb un sistema de beques la pujada de les matrícules
El departament encara ha de decidir l'increment exacte dels preus i quan els farà efectius
Els alumnes consideren que es restringirà l'accés als estudis
El Departament d'Economia i Coneixement va garantir ahir que, en cas que s'aprovi una pujada del preu de les matrícules universitàries –que podria arribar al 7%, segons el màxim permès per l'Estat, tal com avançava ahir aquest diari–, es faria sempre establint en paral·lel altres mecanismes de “reequilibri” en funció de la renda, com, per exemple, una política de beques. Els fons per finançar aquestes beques sortirien d'un percentatge de l'increment aplicat a les matrícules.
De moment, però, la qüestió està damunt la taula i, segons el departament, encara està pendent de decidir tant l'increment dels preus de taxes i matrícules que afectarien els títols de grau, com el calendari d'aplicació (podria ser el curs vinent o més endavant). L'augment de tarifes seria una manera d'alleugerir els efectes de la retallada imposada pel govern, que en el cas de les universitats serà del 10% segons el departament, tot i que alguns centres calculen que serà del 15%.
A banda de la pujada de preu dels graus, el que sí que han acordat Generalitat i universitats és l'augment de tarifes per als màsters d'especialització. L'oferta d'aquests estudis es reduirà en un 10% el curs vinent, i cada universitat haurà de decidir en quin percentatge n'augmenta els preus, tenint en compte que el departament va proposar ampliar la llista de màsters en què l'alumne aporta el 30% del cost total.
Atesa la perspectiva d'una eventual pujada de preus que podria ser la més alta dels últims anys, els sindicats d'estudiants van mostrar ahir el seu rebuig a qualsevol increment que “impedeixi que el màxim nombre de persones accedeixi als estudis superiors”, segons va afirmar el president de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Andreu Espinola.
A l'AJEC es mostren desconfiats que l'augment de preus vagi acompanyat d'una política de beques i no entenen com el govern “hipoteca el futur del país” amb retallades en l'educació, que és “l'únic que pot permetre canviar el model productiu”, segons Espinola. Tant l'AJEC, com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) no descarten mobilitzacions per la pujada del preu de les matrícules. “Hi ha gent a l'atur que aprofita per estudiar i que ho haurà de deixar, i molts ni tan sols hi podran accedir”, afirma el portaveu del SEPC, David Carmona.
LA XIFRA
LA FRASE
Les AMPA rebutgen la supressió de la sisena hora
La Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (Fapac) va tornar a expressar ahir el seu rebuig a les retallades en l'educació i a la supressió de la sisena hora, ja que suposen “un pas enrere per lluitar contra el fracàs escolar”. Durant l'assemblea de la Fapac, celebrada ahir a Lleida, la presidenta de la federació, Imma Fuyà, va suggerir a la conselleria d'Ensenyament que, si suprimeix la sisena hora a l'escola pública, “estaria bé que ho fes també a la concertada”. Per la seva banda, la consellera Irene Rigau va anunciar en el mateix acte que, a partir de demà, obrirà un seguit de converses amb la comunitat educativa per explicar les mesures que es proposaran amb vista al curs vinent. La intenció de Rigau és “arribar a acords, si pot ser”.