La contraportada
Can Papiol entra en circulació
El museu romàntic de Vilanova i la Geltrú es podrà visitar aquest cap de setmana després de cinc anys d'obres de restauració i rehabilitació integral de l'edifici i tots els elements
El museu romàntic de Vilanova i la Geltrú, Can Papiol, obre de nou les portes aquest cap de setmana quan tot just fa cinc anys que l'equipament es va tancar per iniciar unes obres de rehabilitació i restauració que es van anar complicant a mesura que els tècnics aprofundien en els estudis previs, i que han superat els dos milions d'euros de cost. Finalment, s'ha hagut de fer una reforma integral de l'edifici i dels elements de la casa que havien experimentat una degradació important i estaven afectats pels tèrmits. Després de cinc anys d'obres i ampliacions de pressupostos, la casa museu tornarà a rebre públic avui i demà perquè els visitants puguin veure com han quedat les sales de la planta noble, que és on es troben les estances de la residència dels senyors. Les visites seran gratuïtes i s'organitzaran a través d'itineraris guiats que es faran a les hores en punt, entre les 10 i les 13 hores i les 16 i les 18 hores, avui dissabte, i entre les 10 i les 14 hores, demà diumenge.
Des de la seva obertura com a casa museu l'any 1961, Can Papiol mai no s'havia sotmès a una actuació tan important: s'ha fet una reparació estructural per eliminar els efectes de la plaga xilòfaga, que havia afectat greument les bigues del sostre i de les diferents plantes. I la intervenció no ha estat fàcil perquè s'ha fet respectant al màxim l'estètica original i amb materials d'acabats fidels a la construcció de l'època. Però, a més de les obres de rehabilitació, s'ha dut a terme un treball de conservació i restauració de les col·leccions del museu: concretament, s'han intervingut 300 peces i s'han netejat 3.500 objectes per a la seva exposició pública.
Els visitants podran comprovar aquest cap de setmana els resultats de l'actuació en una casa museu que evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle XIX. De fet, es tracta de la vida de Francesc de Papiol i Padró, advocat i terratinent i una persona de gran cultura que va ser diputat per Catalunya a les Corts de Cadis del 1812. Va fer construir la seva casa –avui convertida en museu romàntic– a finals del segle XVIII, entre 1790 i 1801, i la va fer aixecar al solar de l'antic hort familiar. La casa conserva l'estructura, la distribució i la decoració originals. I si l'exterior segueix el cànon auster i sobri de l'època, l'interior destaca per la seva fastuositat i elegància. Concretament la planta noble, que es podrà visitar aquest cap de setmana, és la part més sumptuosa i luxosa de la casa. Les estances (la sala de música, la sala de billar i el majestuós saló de ball amb dos pisos d'alçària i sostre de volta) conserven la riquesa del gust vuitcentista, amb mobles i complements decoratius d'estil Lluís XV, Lluís XVI, imperi, isabelí i ferrandí, i les parets estan decorades amb pintures que mostren escenes bíbliques, amb la tècnica de la grisalla.