Societat

Recoder i Pelegrí pacten la gestió dels parcs després de tres mesos de disputes

El servei jurídic de Presidència ha fet d'àrbitre en un conflicte que afecta l'ampliació d'Aigüestortes

El govern podria aprovar l'estructura dimarts

El govern aprovarà molt probablement dimarts que ve el decret de reestructuració del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en què es determinen les seves competències concretes sobre parcs i altres espais naturals. La decisió del govern hauria de donar per acabades les diferències amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, que reclamava les competències en planificació dels parcs i els espais naturals. A banda de les qüestions pressupostàries i de personal, el repartiment de competències sobre els espais naturals afecta temes tan delicats com ara la delimitació de les zones protegides a l'àrea del canal Segarra-Garrigues (pendent d'una sentència europea) i el projecte d'ampliació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Les diferències entre els departaments que encapçalen Josep Maria Pelegrí i Lluís Recoder sorgeixen de la dissolució del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que concentrava totes les competències sobre espais naturals. La falta de concreció en el primer decret d'estructuració dels nous departaments de la Generalitat va obligar a obrir un procés de negociació que –per falta de consens– va acabar amb la redacció d'un dictamen per part del servei jurídic del Departament de Presidència. Aquest arbitri hauria de servir per posar fi a la disputa, tot i que és possible que quedin serrells que hauran de ser negociats cas per cas entre els dos departaments.

Abans de publicar-se els nous decrets de reestructuració, fonts del govern han avançat a aquest diari que pel que fa a la distribució de les competències, “el Departament de Territori i Sostenibilitat té les de la planificació del territori, i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural té la competència en medi natural i biodiversitat”. Quant a la planificació dels espais naturals, “s'han establert fórmules conjuntes d'actuació”, segons aquesta versió. Quan acabi la negociació competencial, la Generalitat haurà de concretar l'abast de la important retallada pressupostària, que podria afectar els espais naturals.

165
espais
protegits s'inclouen al pla d'espais d'interès natural, amb una superfície equivalent al 30% de Catalunya.
18
parcs
formen part de la xarxa d'espais naturals de Catalunya, inclòs el Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici.

Presidència assumeix el CADS

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), assignat en un primer moment al Departament de Territori i Sostenibilitat, passarà a dependre finalment del Departament de Presidència, segons el decret de reestructuració d'aquest departament publicat al Diari Oficial de la Generalitat el passat dijous 28 d'abril. A diferència de les disputades competències sobre espais naturals, el Departament de Territori i Sostenibilitat havia proposat al govern que el CADS passés a les mans de Presidència, atès que aquest consell ha d'actuar com a assessor de diverses instàncies del govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.