Cultura

Corre, Venècia

Els pavellons de la Gran Bretanya i Egipte i la nova col·lecció del magnat Pinault, imprescindibles de la Biennal d'Art

El pavelló alemany i l'artista Christian Marclay, reben el Lleó d'Or de la Biennal

Paga la pena fer una hora i mitja de cua per entrar al pavelló de la Gran Bre­ta­nya de la 54a Bien­nal d'Art de Venècia? Sí, i molt: té premi. Pro­ba­ble­ment, la potent inter­venció de Mike Nel­son, que ha trans­for­mat el pavelló en una cons­trucció laberíntica i claus­trofòbica plena de tras­tos i pols que els visi­tants explo­ren amb la boca oberta i certa des­con­fiança, és el que es recor­darà més en posi­tiu d'una Bien­nal que, com sem­pre, té coses geni­als i coses dece­be­do­res.

Sí, paga la pena fer cua per veure aquest pavelló d'inte­ri­o­ri­tats clan­des­ti­nes i per veure el dels Estats Units, obra de Jen­ni­fer Allora i Gui­llermo Cal­za­di­lla. En aquest cas, l'espera es fa una mica més supor­ta­ble perquè a fora del pavelló, als Giar­dini, una per­for­mance deixa tot­hom des­col·locat: cada mitja hora hi apa­reix un home amb pinta de mara­tonià i puja a dalt d'un tanc de 60 tones, pal­plan­tat de cap per avall, per entre­nar-se. L'home corre i corre sobre una cinta que fa embo­gir el tanc, que rugeix fam de guerra. A dins del pavelló, el fac­tor sor­presa és rein­ci­dent. Hi ha un orgue capritxós que només sona si el visi­tant treu la tar­geta de crèdit i la fa ser­vir en un cai­xer automàtic de la sala.

Però no en tots els bons pave­llons cal fer cua. En el d'Egipte, el per­for­mer Ahmed Basi­ony, assas­si­nat durant les pro­tes­tes de la plaça de Tah­rir, pro­jecta l'últim vídeo que va gra­var amb el mòbil abans de morir. La ins­tal·lació, amb banda sonora tre­pi­dant, és cor­pre­ne­dora.

Aus­tera i cor­pre­ne­dora, és el pol opo­sat de l'estètica del pavelló d'Itàlia, que ha dis­se­nyat l'arqui­tecta cata­la­noi­ta­li­ana Bene­detta Tagli­a­bue. Enmig d'un caos indes­crip­ti­ble i sense cap ordre ni con­trol, s'expo­sen obres de més de 200 artis­tes. És com Itàlia ha vol­gut cele­brar a la Bien­nal els 150 anys de la seva uni­fi­cació, amb un tot s'hi val; ah, i amb un Museu de la Màfia inclòs.

Ahmed Basi­ony no és l'únic artista que en la Bien­nal espe­ra­ven rebre amb els braços oberts. A més d'Ai Wei Wei, detin­gut per les auto­ri­tats xine­ses, s'ha tro­bat a fal­tar Chris­toph Sch­lin­gen­sief, el repre­sen­tant d'Ale­ma­nya, que va morir de càncer fa uns mesos. El pavelló germànic, que ha obtin­gut el Lleó d'Or –amb l'artista Chris­tian Mar­clay, meres­cudíssim–, s'ha con­ver­tit en una església en què tot­hom pot plo­rar la seva mort i, fent el cor fort, inten­tar tro­bar el sen­tit de la vida a través de les seves pel·lícules, direc­tes i vis­ce­rals.

Les por­tes de la Bien­nal es van obrir al públic ahir i, fins al 27 de novem­bre, s'hi pro­posa un reci­tal artístic únic, tant en els 89 pave­llons naci­o­nals, amb quan­ti­tat rècord de par­ti­ci­pació, com en l'expo­sició ofi­cial de l'esde­ve­ni­ment, que enguany ha con­ce­but la his­to­ri­a­dora de l'art i crítica suïssa Bice Curi­ger amb la sòlida con­vicció que l'art té un gran poder trans­for­ma­dor i que pot aixe­car els ànims, i alguna cosa més, d'una soci­e­tat farta de cri­sis i retro­ces­sos cul­tu­rals.

Dues artis­tes here­ves de la tra­dició con­cep­tual, Dora García i Mabel Palacín, repre­sen­ten res­pec­ti­va­ment els pave­llons d'Espa­nya i Cata­lu­nya, la pri­mera amb una per­for­mance d'art mar­gi­nal i la segona amb un pro­jecte sobre el nou esta­tus de la imatge. Per pri­mer cop, Andorra té un pavelló propi al bell tem­ple de San Samu­ele, a tocar del Palazzo Grassi, i la seva aposta artística ha estat per Helena Guàrdia Ribó i Fran­cisco Sánchez.

El Palazzo Grassi, seu de la impo­nent col·lecció del mag­nat francès François Pinault, es pot redes­co­brir amb un desem­bar­ca­ment d'obres d'art con­tem­po­rani, que dei­xen mut i sense res­pi­ració. Des de fa dos anys, la col·lecció Pinault dis­posa d'un altre mera­vellós espai venecià, la Punta della Dogana on, des de l'abril, hi ha una expo­sició per­ma­nent tant o més impres­cin­di­ble.

Aquest estiu, a Venècia hi ha art per no aca­bar-se'l. En el Palazzo For­tuny, en obres de res­tau­ració, ahir s'hi va obrir una expo­sició molt ambi­ci­osa que traça l'evo­lució de la huma­ni­tat a través de l'art. Amb el títol de Tra, s'hi aple­guen més de 300 obres, i n'hi ha que duen la sig­na­tura de Tàpies, Clavé i Bar­celó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.