religió
El TSJC dóna validesa a la prohibició del burca a Lleida
La sentència avala l'autonomia municipal i el predomini dels valors occidentals i de la seguretat per sobre de la llibertat religiosa
L'ordenança de la Paeria entra en vigor d'immediat
Recurs al Suprem de l'associació islàmica Watani
La prohibició de l'ús del vel integral als edificis i espais municipals de Lleida ja és vigent. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va comunicar ahir a les parts la sentència que dona validesa a l'ordenança de la Paeria que ho regula i que es trobava en suspensió cautelar.
La resolució judicial desestima el recurs presentat per l'associació islàmica Watani i avala l'autonomia municipal per regular i establir un règim sancionador en aquells espais que són de la seva competència. També aprova la mesura de l'ajuntament de Lleida per motius de seguretat, ordre públic, pau social i convivència. Finalment, el TSJC dóna prioritat als valors occidentals per sobre la llibertat religiosa. Així, els magistrats de la secció segona del TSJC citen el Tribunal Europeu de Drets Humans per afirmar que “l'ús del burca o similars, portat exclusivament per dones, resulta difícilment conciliable amb un dels valors i principis irrenunciables a la nostra societat i de la qual Espanya és un país pioner en la defensa, promoció i efectivitat, com és el de l'efectiva igualtat entre dones i homes i, això, amb independència de què el seu ús sigui voluntari o no”.
La sentència també afirma que “ocultar el rostre en activitats quotidianes produeix pertorbacions en la tranquil·litat, per la falta de visió per a la resta de persones d'un element essencialment identificatiu, com és la cara de les persones que l'amaguen”.
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, es va mostrar més que satisfet amb la sentència, ja que “avala una política i un discurs sobre el procés d'integració de persones que s'han incorporat a Lleida, Catalunya, Espanya i Europa”. Per Ros, la sentència recull principis importants com l'autonomia municipal i el fet de mantenir l'ordre públic, entès com el fet de generar tranquil·litat i convivència als ciutadans. Així, l'alcalde de Lleida explicava que la resolució dona validesa al discurs que “les aportacions d'altres cultures no poden obstruir ni eliminar valors ni principis irrenunciables com la llibertat, la democràcia, la igualtat, la tolerància o la solidaritat, que tant segles ens han costat d'aconseguir”.
Àngel Ros va dir que la voluntat de l'ordenança no és sancionar i “però sí que quedi clar que aquest és el procés d'integració: els valors per sobre d'aportacions d'altres cultures”.
Per la seva part, l'associació musulmana Watani ja ha anunciat que presentarà recurs de cassació al Tribunal Suprem i que demanarà que l'ordenança segueixi en suspensió mentre no hi hagi sentència ferma. Carles Antolí, advocat de Watani, va afirmar que el TSJC avala la capacitat sancionadora de l'ajuntament, però insistia en què no es posava en dubte aquesta competència sinó el fet de la prohibició. Antolí manté que la norma municipal vulnera drets fonamentals.