Societat

La digitalització escolar recupera el llibre de text

Rigau aposta per un model mixt en què el portàtil deixa de ser propietat de l'alumne

Els centres que participen en el projecte anterior podran continuar endavant o adoptar el nou sistema

S'estén a primària

La digi­ta­lit­zació de les aules no ha pas­sat a millor vida després que el govern de CiU con­gelés el pro­jecte impul­sat pel tri­par­tit per valo­rar-ne la via­bi­li­tat econòmica i pedagògica. Els ordi­na­dors i les pis­sar­res digi­tals con­ti­nu­a­ran gua­nyant ter­reny a les aules, però amb can­vis subs­tan­ci­als. Els més impor­tants són que, a par­tir d'ara, no se subs­ti­tu­ei­xen els lli­bres de text i que els portàtils dei­xa­ran de ser pro­pi­e­tat de l'alumne. També hi ha un canvi de nom: el pla de digi­ta­lit­zació pas­sarà a ano­me­nar-se Edu­cat 2.0, en comp­tes d'Edu­cat 1x1.

“Venim de l'1x1 i anem cap al 2.0. Fem un pas impor­tant, però sense tren­ca­ments”, deia ahir la con­se­llera d'Ense­nya­ment, Irene Rigau. Con­cre­ta­ment, va expli­car que l'1x1 serà un ele­ment més del nou pla 2.0 com altres recur­sos digi­tals amb els que compta el depar­ta­ment: la Xarxa Telemàtica Edu­ca­tiva de Cata­lu­nya (XTEC) o el por­tal Edu365.

Els ins­ti­tuts on ja fun­ci­ona l'1x1 hau­ran de deci­dir a final de mes si con­ti­nuen enda­vant amb el pro­jecte o s'acu­llen al nou sis­tema. El model de Rigau és mixt, ja que com­bina els lli­bres en suport paper amb els recur­sos digi­tals. Quant als ordi­na­dors, seran pro­pi­e­tat del cen­tre i no caldrà la inversió perquè cada alumne dis­posi d'un portàtil.

En aquest sen­tit, a secundària, el depar­ta­ment només ha pres­su­pos­tat els 31.000 ordi­na­dors que neces­si­ta­rien els estu­di­ants que s'incor­po­ren a pri­mer d'ESO en cen­tres que par­ti­ci­pen en l'1x1. La resta d'ins­ti­tuts hau­ran de tirar del mate­rial que ja tenen.

El nou model és més barat, ja que, com que no impar­teix totes les clas­ses amb con­tin­guts digi­tals, per­met que els matei­xos ordi­na­dors ser­vei­xin per molts més estu­di­ants.

No obs­tant això, el depar­ta­ment defensa que el canvi obe­eix a un model pedagògic. “Els pro­jec­tes 1x1 com a única línia de tre­ball només millo­ren les habi­li­tats amb les noves tec­no­lo­gies”, va des­ta­car el secre­tari gene­ral de gestió de ser­veis a la comu­ni­tat edu­ca­tiva, Jordi Bal­drich. L'objec­tiu del nou pla és que el domini de les com­petències digi­tals ser­veixi per millo­rar l'apre­nen­tatge. Bal­drich va reconèixer que molts cen­tres ja com­bi­nen els mate­ri­als digi­tals amb el suport paper, per con­ven­ci­ment o per fer front als pro­ble­mes de con­nec­ti­vi­tat.

L'Edu­cat 2.0 també pre­veu esten­dre l'apre­nen­tatge amb recur­sos digi­tals a tot el cicle supe­rior d'edu­cació primària. El pròxim curs serà una rea­li­tat a 850 esco­les. En aquesta etapa, serà l'únic model vigent.

78.000
alumnes
de secundària participen actualment en el projecte 1x1, que es desenvolupa en 387 instituts.
2.660
pissarres digitals
equiparan els 574 instituts i les 850 escoles que el pròxim curs participaran en l'Educat 2.0.
42,5
milions
és el pressupost de l'Educat 2.0 per al pròxim curs. El govern inverteix 22,5 milions i l'Estat, 20.
1.710
escoles públiques
s'incorporaran en els pròxim dos cursos a l'Educat 2.0. Enguany, seran un total de 850.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.