Cultura

Remant contra corrent

L'editorial valenciana Bromera celebra 25 anys amb tres segells i set milions de llibres venuts a tot el territori

“El decret de multilingüisme posarà fi a l'etapa fecunda de l'Escola Valenciana”

Fer vint-i-cinc anys per a una edi­to­rial és tot un mèrit, i encara ho és més si aquesta edi­to­rial té vocació de pro­moure la llen­gua i tre­ba­lla al País Valencià, on l'índex de lec­tura en català és irri­sori (un 2%). Ja des dels seus ini­cis Bro­mera va fer seva la “difícil esco­mesa de fer lec­tors al País Valencià”, en parau­les de Josep Gre­gori, mem­bre fun­da­dor de l'empresa i adjunt a la gerència. “La nos­tra uto­pia era tenir un fons edi­to­rial en català nor­ma­lit­zat, amb escrip­tors de tot l'àmbit lingüístic i també inter­na­ci­o­nals, i ho hem acon­se­guit suplint cer­tes man­can­ces amb les ganes de tre­ba­llar i l'esforç.”

El 1986 van sor­tir a les lli­bre­ries amb tres lli­bres –“el préstec ini­cial no ens donava per a més”– i pro­gres­si­va­ment van anar ampli­ant el nom­bre de publi­ca­ci­ons fins arri­bar a les prop de cent per any actu­als. Un dels títols que els va aju­dar a tirar enda­vant el pro­jecte va ser L'últim roder, de Josep Franco, que es va ven­dre molt bé.

Bro­mera va començar amb una col·lecció de nar­ra­tiva i es va anar ampli­ant a altres gèneres: poe­sia, tea­tre, lite­ra­tura infan­til i juve­nil i lli­bres de text esco­lars, entre d'altres. El grup té tres segells: Edi­ci­ons Bro­mera, Algar Edi­to­rial (en cas­tellà) i Ani­ma­lli­bres. “L'empresa con­ti­nua sent modesta, però ja no petita: hi tre­ba­llen qua­ranta per­so­nes en la seu d'Alzira.”

El catàleg del segell lite­rari de Bro­mera té més de 1.800 títols i autors com ara Andreu Martín, Isa­bel-Clara Simó, Maite Car­ranza, Jaume Cabré, Fer­ran Tor­rent, i també d'inter­na­ci­o­nals: Orhan Pamuk, Herta Müller, Nag­hib Mah­fuz, Harold Pin­ter i John Ban­vi­lle, de qui trau­ran a l'octu­bre la ter­cera entrega de Ben­ja­min Black, la sèrie negra que publica amb pseudònim.

Cop de fre

Par­lant de la “feblesa” del mer­cat del País Valencià des del punt de vista edi­to­rial –els títols del segell lite­rari és venen bàsica­ment al Prin­ci­pat–, Josep Gre­gori va opi­nar que el decret de mul­ti­lingüisme del govern popu­lar valencià agreu­jarà la situ­ació: “El decret posarà fi a l'etapa de fecun­di­tat de l'asso­ci­ació l'Escola Valen­ci­ana, que havia acon­se­guit ele­var al 30% la població esco­la­rit­zada en valencià.” D'altra banda, el direc­tor gerent Joan A. Lli­na­res, exdi­rec­tor gene­ral del Palau de la Música Cata­lana, també va lamen­tar la mesura i va expli­car que el repte econòmic, ara com ara, és saber fer front a la crisi, però també adap­tar-se a les noves tec­no­lo­gies: “De moment, no hem tin­gut una cai­guda de ven­des en l'àmbit de la dis­tri­bució i això ja diu molt de la nos­tra situ­ació.” Una de les línies que volen poten­ciar és la venda de drets de lli­bres infan­tils cata­lans a l'estran­ger. Tam­poc des­car­ten publi­car tex­tos edu­ca­tius en anglès.

Man­te­nint sem­pre la seva inde­pendència, Bro­mera inte­gra pro­jec­tes com ara Edi.​cat, una pla­ta­forma de venda de lli­bres digi­tals, i acaba de treure amb altres edi­to­ri­als la col·lecció de but­xaca Portàtil.

La festa ofi­cial d'ani­ver­sari es va fer al Palau Robert de Bar­ce­lona ahir a la tarda i hi va assis­tir el con­se­ller de cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, així com un reguit­zell d'autors com ara Isa­bel-Clara Simó, Jordi Sierra i Fabra i Màrius Serra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.