Societat

religió

Església Plural premia el pare Manel

Manel Pousa rep el premi Mn. Vidal Aunós

L'entitat de cristians de base també distingeix l'associació Dit i Fet

“A l'Església no tenim problemes per adaptar-nos als temps, el problema és que no som fidels a l'Evangeli, a Jesús”. Ho va dir el pare Manel dimecres al vespre en rebre el premi Mn. Vidal Aunós que atorga Església Plural.

El Pare Manel ha estat triat per la seva trajectòria de fa desenes d'anys al costat dels marginats, especialment dels barris del Verdum, Roquetes i la Trinitat de Barcelona, i dels interns de les presons, a qui visita. “Estic content d'estar aquí i m'identifico molt amb Església Plural ja que l'Església o és plural o no és”, va assegurar. Va lamentar haver-se fet “famós i mediàtic” sense voler-ho i va atribuir “tot l'enrenou” a “la situació que vivim” (de poca pluralitat) de la qual va dir que confia que les noves generacions canviïn. Al capellà més inconformista i crític, que es declara seguidor de Jesús, li escau el premi Mn. Vidal Aunós perquè Josep Maria Vidal Aunós també va ser un capellà poc ortodox. Als anys setanta i sent rector de la parròquia de Sant Medir va permetre l'assemblea en què es va constituir Comissions Obreres i uns anys més tard, el 2001, i, posant “la llei de l'Evangeli per damunt de qualsevol llei”, va permetre la tancada de centenars d'immigrants que demanaven papers per a tothom a la parròquia del Pi.

Acte acadèmic

L'acte d'entrega del premi, emmarcat en la Diada de Pluralitat dins l'Església, havia començat amb una conferència del doctor Ramon M. Nogués, biòleg i escolapi, que va parlar del cervell i la transcendència (títol, a més, del seu darrer llibre). Després Església Plural va donar el seu premi d'acció social a l'associació Dit i Fet, una entitat de Ciutat Vella que ajuda persones del barri excloses i marginades, sobretot homes sols que viuen al carrer.

L'any més difícil d'un capellà proper als marginats

Quan el cardenal arquebisbe de Barcelona va obrir un procés que podia acabar amb l'excomunicació del pare Manel, els responsables oficials de l'Església es van trobar que la gent se'ls girava en contra. Com es pot amonestar una de les persones que més treballa pels marginats? Manel Pousa es va convertir de la nit el dia en un protagonista mediàtic pel fet de confessar en un llibre que havia ajudat una noia a avortar. Va dir i repetir que està en contra l'avortament però que en aquell cas la realitat de la jove hauria estat pitjor si no s'hagués arribat a aquell extrem. En aquest punt, el que l'Església oficial no li va perdonar li ho va perdonar la societat, que va entendre que la realitat sovint s'ha de trampejar com es pot. Es van recollir firmes, es va fer campanya a les xarxes socials i el bisbat va arxivar el cas. Des d'allò, però, no pot fer declaracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.