Política

Mobilització d'efectes relatius

Una seixantena de personalitats avaluen, un any després, les repercussions del 10J

Coincideixen que políticament no s'ha avançat però que va servir per crear consciència

Crear consciència de país. Aquest és el prin­ci­pal bene­fici que va com­por­tar la mani­fes­tació del 10 de juliol de l'any pas­sat a Bar­ce­lona, d'acord amb les res­pos­tes majo­ritàries de la sei­xan­tena d'enques­tats per aquest diari. La majo­ria reco­nei­xen, però, que des del punt de vista efec­tiu, poques coses han pas­sat.

Jordi Basté

Peri­o­dista

“Vaig ser a la mani­fes­tació perquè ho vam retrans­me­tre en directe, però si no hagués estat així hi hau­ria anat igual­ment. Penso que va ser­vir per veure que molta gent opi­nava el mateix i que a Madrid no se n'havien ado­nat de res, però no hem avançat. Tinc la sen­sació que estem en el mateix punt on érem fa un any. L'única cosa que ha pas­sat és que s'ha forçat un canvi de govern, que no és poca cosa, però soci­al­ment crec que som allà mateix”.

Joan Car­re­tero

líder de rea­gru­pa­ment

“Hi vaig par­ti­ci­par, i tant. Un any després em sem­bla que estem com estàvem. Tenim un nou govern que tam­poc can­via res, cap paràmetre sobre l'auto­no­mia ha can­viat. Hi va haver molta gent, és cert, però de resul­tat con­cret, cap”.

Ramon Car­ner

Pre­si­dent del cer­cle català de nego­cis

“No vai poder ser-hi perquè em tro­bava a Lon­dres, però moral­ment hi vaig par­ti­ci­par. Va ser­vir perquè els cata­lans ens n'adonéssim que units es poden fer mol­tes coses. El poble català, després de la vexació del TS, va treure un milió i mig de per­so­nes sortís al car­rer per demos­trar que no aguanta més dins d'Espa­nya. Es va votar el par­tit que va pro­me­tre el con­cert econòmic, però com que és impos­si­ble, el poble català es va pre­pa­rant per fer el `pas enda­vant per asso­lir l'estat propi. Entenc que els polítics no ens por­ta­ran cap a l'estat propi, qui ho farà és la soci­e­tat civil. Els polítics ges­ti­o­nen la rea­li­tat, i la rea­li­tat la marca la soci­e­tat. Aquest és el pre­ludi cap a l'Estat propi”.

Vicenç Par­tal

Peri­o­dista

“La mani­fes­tació i els referèndums, espe­ci­al­ment el de Bar­ce­lona, han ser­vit per dei­xar clar a la gent que demà podem ser inde­pen­dents si volem. La dinàmica política és com­pli­cada, però el país està pre­pa­rat per a ser inde­pen­dent. No crec que el fons d'aquest movi­ment s'hagi desin­flat. Pot­ser en la forma no s'ha tro­bat la manera política de con­ver­tir tot això en un movi­ment a curt ter­mini. Però estem a l'espera d'alguna cosa que des­en­ca­deni el procés. Vaig par­ti­ci­par-hi”.

Joan B. Culla

his­to­ri­a­dor

“Sí que hi vaig assis­tir.Les elec­ci­ons rara­ment tenen un efecte con­cret, imme­diat; no són com unes elec­ci­ons, on qui gua­nya acce­deix al govern. Ara que ha pas­sat un any, ho veig com un dels símpto­mes més espec­ta­cu­lars de l'evo­lució que la soci­e­tat cata­lana ha expe­ri­men­tat en els últims anys. No crec que tots els assis­tents fos­sin inde­pen­den­tis­tes, però la música de fons era clara­ment inde­pen­den­tista. No sé com desem­bo­carà, però com a his­to­ri­a­dor, crec que tot procés de pau, té un llarg procés al dar­rera”.

Sal­va­dor Cardús

his­to­ri­a­dor

“Crec que la mobi­lit­zació ha tin­gut un impacte molt fort, pri­mer en la visu­a­lit­zació d'un canvi i, a més a més, en l'enco­rat­ja­ment d'esde­ve­nir un punt de referència.​Si algú s'ima­gi­nava que una mani­fes­tació ser­vi­ria per can­viar el govern o el Par­la­ment, anava mal enca­mi­nat. Una mani­fes­tació és el que és, té un fort com­por­ta­ment emo­ci­o­nal. La mani­fes­tació, a la qual vaig par­ti­ci­par, va posar de mani­fest l'aug­ment del número d'inde­pen­den­tis­tes.

Xavier Trias

Alcalde de Bar­ce­lona (CiU)

“Vaig par­ti­ci­par-hi. Penso que va ser­vir per cons­ci­en­ciar la gent, però no per asso­lir els efec­tes que volíem. Això vol dir que va ser inútil? No, perquè des d'ales­ho­res el dret a deci­dir està més arre­lat a la ciu­tat de Bar­ce­lona”.

Matilde Aragó

magis­trada

“L'efecte més impor­tant de la mani­fes­tació va ser que la soci­e­tat cata­lana va demos­trar que té capa­ci­tat de reacció davant les reta­lla­des en llen­gua i naci­o­na­li­tat. Poso en dubte que els polítics i el juris­tes hagin entès la mani­fes­tació. L'actual situ­ació, després de la mani­fes­tació, no ha millo­rat, però jo hi vaig voler par­ti­ci­par”.

Marta Pes­sar­ro­dona

poe­tessa i crítica literària

“Crec que va ser un punt d'inflexió i, ara, ja només anem enda­vant. Des de totes les clas­ses soci­als es va demos­trar que hi ha una altra cosa, que és la inde­pendència. Crec que aquest tema avui és apa­rent, però que hi ha una majo­ria silen­ci­osa que va tirant enda­vant. Jo hi vaig ser”.

Juste de Nin

empre­sari de moda i dibui­xant

“Per supo­sat hi vaig assis­tir, estant a la capçalera com a mem­bre del Cer­cle Cata­la­nista de l'Ate­neu. Penso que la mani­fes­tació va mar­car un abans i un després, ja que crec que és la segona més impor­tant que hi ha hagut. Vam sor­tir a totes les por­ta­des del món. Ara cal apos­tar pel dret a deci­dir. Aquell dia es va enter­rar a l'auto­no­misme i, cada vegada és més clar que la incor­po­ració del dret a deci­dir en els pro­gra­mes dels par­tits polítics és més trans­ver­sal”.

Juan José Lopez Bur­niol

notari

“No hi vaig assis­tir perquè sóc fede­ra­lista i aque­lla mani­fes­tació no ho era, sinó inde­pen­den­tista o con­fe­de­ral. Penso que les con­seqüències són molt limi­ta­des, perquè la mani­fes­tació era una bar­reja d'idees i els efec­tes han estat molt min­sos. A l'hora de cri­dar con­tra una cosa és fàcil ajun­tar-se; però a l'hora de cons­truir, és difícil sinó hi ha punts de coin­cidència”.

Arcadi Oli­ve­ras

Pre­si­dent de Justícia i Pau

“Natu­ral­ment que hi vaig assis­tir. L'efecte en aquell moment va ser d'una forta eufòria després de l'impacte nega­tiu de la sentència de l'Esta­tut de Cata­lu­nya. Les mani­fes­ta­ci­ons, d'una forma imme­di­ata, no ser­vei­xen de res, però sí que ser­vei­xen per crear un espe­rit. Tot­hom es donarà compte que la rei­vin­di­cació naci­o­nal és un fet. Com a con­seqüències pri­mer podem dis­tin­gir un moment d'eufòria; i, en un segon terme, la situ­ació social i com­plexa de la soci­e­tat cata­lana. De forma poste­rior a la mani­fes­tació hi va haver una divisió política. A un any vista, es veu que hi ha una tendència decrei­xent, fet que no vol dir que les rei­vin­di­ca­ci­ons no fos­sin jus­tes”.

Gui­llem Cifré

dibui­xant de còmics, pin­tor i il·lus­tra­dor

“No vaig poder-hi anar. M'ima­gino que qual­se­vol mani­fes­tació, com aquesta, ser­veix per donar a conèixer que Cata­lu­nya té uns interes­sos. No sé si va ser­vir per gran cosa perquè tot està igual. Crec que la situ­ació no ha can­viat massa ja que cal­dria repren­dre altra vegada la labor”.

Car­les Capó

pas­tor església pro­tes­tant bar­ce­lona cen­tre

“A causa d'altres com­pro­mi­sos que tenia no hi vaig assis­tir. La mani­fes­tació va ser­vir per crear consciència, per sen­si­bi­lit­zar a molta gent i per fer res­pec­tar l'Esta­tut de Cata­lu­nya. No només era una mani­fes­tació de cata­lans, hi havia gent d'altres cul­tu­res i gent nas­cuda fora de Cata­lu­nya. La mani­fes­tació va tenir molt de ressò. A dia d'avui, la crisi actual con­di­ci­ona i dis­tor­si­ona la rea­li­tat; la crisi econòmica no ajuda a que es puguin cor­re­gir diver­ses coses”.

Xavier Casals

doc­tor en història per la uni­ver­si­tat de bar­ce­lona

“Vaig ser a Bar­ce­lona, a la mani­fes­tació. Va ser un cata­lit­za­dor d'un males­tar difús, que va aple­gar molta gent, des d'inde­pen­den­tis­tes a auto­no­mis­tes i, fins i tot, molta gent que no era auto­no­mista. Com a cata­lit­za­dor, no es pot sepa­rar l'expansió de l'inde­pen­den­tisme i les con­sul­tes popu­lars, d'una banda; i, de l'altra, els límits sobi­ra­nis­tes, refe­rents a l'encaix de Cata­lu­nya a Espa­nya. En aque­lla mani­fes­tació hi havien molts inde­pen­den­tis­tes”.

Antoni Mata­bosch

pre­si­dent sor­tint de la fun­dació joan mara­gall

“Sí que hi vaig anar. Crec que va ser­vir per afir­mar el que som i el que volem. El fet de mani­fes­tar-nos és molt impor­tant per fer veure que som molta gent que pen­sem en una direcció. Les mani­fes­ta­ci­ons tenen un valor simbòlic, tot i que va ser­vir per afir­mar que no som indi­fe­rents a les reta­lla­des”.

Xavier Gras­set

peri­o­dista

“Sí que vaig anar-hi amb els meus bes­sons, que ales­ho­res tenien un any. Penso que la mani­fes­tació va ser­vir per expres­sar la indig­nació del poble català. Va ser una de les grans mani­fes­ta­ci­ons de la història d'Europa que va ser­vir per pujar l'auto­es­tima i aga­far consciència. El que va pas­sar després era pre­vi­si­ble, la força de la mani­fes­tació era la pròpia mani­fes­tació, però ja sabíem que l'endemà tor­na­ria a gua­nyar Espa­nya”.

Sefa Amell

col·lec­tiu dones en l'església i col·lec­tiu església plu­ral

“Va ser­vir per crear consciència. Quan allà ens vam tro­bar tanta gent, tots vam veure que allò era impor­tant. Els par­tits polítics ho van haver de tenir en compte, tot i que no hi havia la gent que hi havia d'haver. Amb una mani­fes­tació com aquesta hauríem de ser el doble, ja que el rival és difícil. Ens podria pas­sar com el Canadà, ja que no és qüestió de per­dre, sinó de gua­nyar, d'anar asse­gu­rant”.

Iqu­bal Moha­med

secre­tari gene­ral del cen­tre cul­tu­ral i camí de la pau

“Va tenir un mis­satge molt clar, demos­trant que la soci­e­tat civil cata­lana estava molt enfa­dada amb les reta­lla­des de l'Esta­tut de Cata­lu­nya. Les mani­fes­ta­ci­ons sem­pre no ser­vei­xen per can­viar les coses, però aquesta sí que va ser­vir per mos­trar el rebuig cap a aques­tes reta­lla­des. Vaig par­ti­ci­par-hi”.

Sònia Bar­dají

pre­si­denta de l'asso­ci­ació famílies mono­pa­ren­tals

“Tot i donar-hi suport, no hi vaig anar. Penso que va ser­vir per demos­trar que els ciu­ta­dans no esta­ven d'acord amb les reta­lla­des a l'Esta­tut. La mani­fes­tació també va ser útil perquè hi hagués una modi­fi­cació en el pen­sa­ment dels cata­lans, per acon­se­guir un pen­sa­ment majo­ri­tari. Els cata­lans tenim el dret de deci­dir que per Cata­lu­nya volem una altra cosa”.

José Peñín

por­ta­veu sos racisme

“Vaig ser a la mobi­lit­zació. La mani­fes­tació va ser un gran exer­cici de la soci­e­tat de posar al car­rer una sèrie de denúncies. Els ciu­ta­dans vam mani­fes­tar-nos con­tra una sèrie de deci­si­ons injus­tes. La llàstima és que l'admi­nis­tració va fer cas omís a les rei­vin­di­ca­ci­ons. No hi va haver una res­posta política que estigués a l'alçada de les cir­cumstàncies. Ara per ara, les con­seqüències són més nega­ti­ves que posi­ti­ves, ja que no ens han escol­tat ja que hi ha hagut una manca de res­posta”.

Javier Bonomi

pre­si­dent de fede­la­tina

“Penso que va demos­trar la potència de la volun­tat popu­lar, i jo hi vaig voler ser. També, en aquell moment, va ser un procés uni­fi­ca­dor i il·lusi­o­nant. A dia d'avui, le con­seqüències encara no estan molt clares. Crec que en l'àmbit de la immi­gració, drets soci­als i drets polítics hem fet un pas endar­rere, ja que estem espe­rant can­vis que encara no s'han donat”.

Armand de Fluvià

gene­a­lo­gista i heral­dista

“I tant que hi vaig anar! I la vaig viure amb molta inten­si­tat.Va ser­vir per poder dir que quan ens hi posem la podem fer molt grossa i res­tem tan amples. És una pena; no som con­seqüents ni cons­tants. Actuem per ram­pells. Em costa d'enten­dre el meu poble: tenim un espe­rit de discòrdia on pre­va­len els per­so­na­lis­mes, les rancúnies i les enve­ges, i així no arri­ba­rem enlloc. És trist, molt trist”.

Joan Car­les Gallego

secre­tari gene­ral de CCOO a Cata­lu­nya

“Sí, vaig ser-hi. Crec que un any després alguns dels pro­ble­mes encara con­ti­nuen vius, com la relació de Cata­lu­nya amb Espa­nya, que s'hau­ria d'abor­dar per les dues ban­des. Però, a banda, la Gene­ra­li­tat hau­ria de desen­vo­lu­par les poten­ci­a­li­tats de l'Esta­tut més enllà de la sentència del Suprem, en temes com els drets de les per­so­nes. Hi ha hagut una certa decepció en el sen­tit que hauríem vol­gut un major com­promís tant de la Gene­ra­li­tat com de l'Estat”.

Àngels Gui­te­ras,

Taula del Ter­cer Sec­tor

“No vaig poder assis­tir-hi. Penso que va ser una demos­tració de la força que tenen a Cata­lu­nya les con­vo­catòries unitàries, però de moment, les con­seqüències no són per­cep­ti­bles perquè els con­tin­guts de l' Esta­tut s'han posat en un segon pla com con­seqüència de l'ampli­ació dels aspec­tes soci­als de la crisi econòmica i finan­cera”.

Ricard Gomà

pre­si­dent del grup muni­ci­pal d'ICV-EUiA a Bar­ce­lona

“No hi vaig poder anar perquè estava a Angla­terra i em va saber molt greu. Segur que una mobi­lit­zació com aque­lla ha tin­gut efec­tes, si més no en el grau de consciència gene­ral de la ciu­ta­da­nia i el país que hem d'avançar en l'auto­go­vern de manera unida per part de totes les for­ces polítiques. També és veri­tat que la gestió política que s'ha fet d'aque­lla mani­fes­tació està molt lluny del que era la rei­vin­di­cació que aquell dia s'expres­sava al car­rer, i que encara està pen­dent”.

Santi Vila

ALCALDE DE FIGUE­RES (CiU) I PAR­LA­MEN­TARI .

“Hi vaig anar perquè ente­nia que la sentència del Suprem va ser una decisió contrària a la volun­tat del poble i la legi­ti­mi­tat d'un Par­la­ment. Pragmàtica­ment, no ha tin­gut un efecte pràctic però pot­ser ha ser­vit per situar el sobi­ra­nisme en plena cen­tra­li­tat política del país”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.