Canals

El dinar de noces de Dalí

El vell restaurant ‘merendero' de La Barca va ser durant dècades un punt de referència per les celebracions dels gironins i fins i tot algunes celebritats com Dalí hi van deixar l'empremta

A mit­jan dels anys sei­xanta, el vell res­tau­rant de La Barca va tan­car les por­tes. A par­tir d'aquí, van començar una sèrie de nego­cis com bars i dis­co­te­ques, que no van tar­dar a tan­car les por­tes fins que a final dels noranta, Emi­lio Ramiro, el pro­pi­e­tari del Bingo, se'n va fer càrrec. Va fer les refor­mes necessàries i el va con­ver­tir en el res­tau­rant ros­ti­do­ria que és avui en dia. El va por­tar durant uns qua­tre anys fins que se'n va can­sar i va deci­dir tras­pas­sar el negoci. Se'n va fer càrrec Manolo Ruiz, que ja tenia un res­tau­rant ros­ti­do­ria a la zona de l'Hiper­cor i ja dis­po­sava d'una cli­en­tela esta­ble a la ciu­tat de Girona. “Pel novem­bre farà nou anys que estem aquí”, comenta Manolo. “Crec que una bona part de les raons per les quals havia fra­cas­sat el negoci ante­rior cal cer­car-les en el fet de que inten­ta­ven donar un nivell alt pel qual no esta­ven pre­pa­rats. Nosal­tres tre­ba­llem per una classe mit­jana dis­po­sada a men­jar bé a un preu rao­na­ble.”

Sap que l'espe­ci­a­li­tat de la casa havien estat les anques de gra­nota, un plat que con­si­dera que ja no es pot fer perquè cal com­prar-lo tot con­ge­lat i ja no és el mateix de quan tenien les gra­no­tes i les angui­les en els pro­pis vivers.

«Els nos­tres plats són els de sem­pre, no fem cuina d'inno­vació ni invents estranys. Això ho dei­xem per a d'altres».

Can Manolo és un bon res­tau­rant i ros­ti­do­ria amb forn de lle­nya, en què des­ta­quen les espe­ci­a­li­tats cas­te­lla­nes més exqui­si­des, com l'anyell ros­tit amb lle­nya a l'estil de Bur­gos, els boti­far­rons amb ceba i arròs (mor­ci­lla), el xoriç a la brasa, o el famosíssim por­cell (cot­xi­ni­llo) ros­tit entre d'altres, a banda d'unes exqui­si­des pata­tes Can Manolo i una ela­bo­rada cuina medi­terrània.

L'anècdota que més li agrada repe­tir al pro­pi­e­tari és la del casa­ment de Sal­va­dor Dalí: “Mossèn Pol, el capellà dels Àngels que va cele­brar el casa­ment, va tor­nar temps desprès al res­tau­rant per expli­car-me detalls de com havia anat l'àpat.” Ho des­gra­nem tal com figura en un lli­bret que ell mateix ha edi­tat: es va cele­brar el 8 d'agost del 1958 i hi havia sis comen­sals: el matri­moni i tres per­so­nes més, Mn. Pol i Mn. Vila i el Dr. Josep Cal­zada i Oli­ve­ras. La pare­lla havia expres­sat el desig de casar-se a Mn. Fran­cesc Vila, rec­tor de For­nells que durant molts anys havia estat a Cadaqués. El capellà ho va fer saber al seu amic Mn. Josep Pol i al bisbe Car­tanyà. Tot es va fer amb molta dis­creció i es va esco­llir el san­tu­ari dels Àngels per a la cerimònia. Mn. Pol va ser l'encar­re­gat de l'àpat i el pro­pi­e­tari de La Barca, el senyor «Ernestu», va garan­tir dis­creció sense saber de qui es trac­tava. L'àpat, seguint el que era habi­tual en l'època, va començar amb uns entre­me­sos, un plat de peix i pollas­tre amb esca­mar­lans, tot ple­gat regat amb vins de marca tot i que la Gala no va acon­se­guir les ampo­lles que dema­nava. Dalí no bevia alco­hol i pràcti­ca­ment no va men­jar res. Les gra­no­tes, tot i que eren l'espe­ci­a­li­tat de la casa, no van for­mar part del menú. Quan la pare­lla va sor­tir del men­ja­dor pri­vat es va for­mar un gran enre­nou entre la gent de la sala, que va aplau­dir frenètica­ment. De fet, quan la gent va veure el Cadi­llac que hi havia a la zona de l'apar­ca­ment ja havia començat el rebom­bori. Varen men­jar i van mar­xar amb cele­ri­tat.

Can Manolo
Any.
Final del segle XIX
història.
El que va començar fa més d'un segle com un petit local per reconfortar la gen que travessava el riu en barca, s'ha convertit en un restaurant rostidoria que aposta per la cuina de sempre.

Anques de granota i anguiles

Del restaurant o merendero La Barca, se'n tenen notícies de final del segle XIX, quan era pas obligat per tots els que volien passar d'una banda a l'altra del Ter. En una època sense ponts, les barques eren el mitjà més habitual de creuar el riu. La seva excel·lent ubicació el va convertir ben aviat en un dels llocs preferits pels gironins, quan volien fer un bon berenar. Durant molts anys, la seva especialitat van ser les anques de granotes (tenien els seus propis vivers per a les granotes i les anguiles), un tiberi del qual tenien l'exclusiva a la ciutat. En una crònica del maig del 1959 al diari Los Sitios, es notifica la benedicció de les instal·lacions noves del “famoso merendero” que a partir d'aquell moment va ser dirigit pel senyor Manel Casamian, especialista en cuina francesa i espanyola alhora que va continuar oferint les famoses anques de granota. A la crònica s'hi destaca la bellesa i l'atractiu de l'emplaçament, al costat del Ter, amb una terrassa lluminosa que convida els comensals a gaudir de la naturalesa.

La seva popularitat va ser indiscutible durant dècades, com ho demostra la foto que il·lustra aquesta plana amb tot de funcionaris de l'Ajuntament de Girona a davant del restaurant. Després de la Guerra Civil Espanyola, es va convertir en un dels llocs habituals per celebrar l'àpat de noces i, a banda de'n Dalí, molts més gironins van arrodonir el compromís a La Barca Vella. A mitjan dels seixanta va tancar les portes i va tenir un períodes amb molts de negocis fracassats, que no va concloure fins al 2003, que va deixar de ser La Barca i es va convertir en Can Manolo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.