Canals

L'empremta d'un home

Des que va recuperar el restaurant La Llarga, Narcís Pruenca ha jugat un paper important tant en l'hostaleria gironina i garrotxina com impulsant diverses iniciatives socials i culturals

Narcís Pru­enca va néixer a Cogolls, a tocar de les Pla­nes, però no es va con­for­mar a que­dar-se a la Gar­rotxa i es va anar a gua­nyar la vida vol­tant l'Estat espa­nyol amb un camió. Va tre­ba­llar deu anys al volant, pujant i bai­xant d'Anda­lu­sia amb un vehi­cle de deu tones, fent el comerç amb qual­se­vol mer­ca­de­ria fins que, can­sat de la ruta, va deci­dir que ja n'hi havia prou i el 1969 es va fixar en una antiga botiga bar que feia tres anys que res­tava tan­cada al car­rer Sant Fran­cesc. El seu amo, en Dionís Bar­tolí de Banyo­les, en dema­nava un milió de pes­se­tes de traspàs. Només feia sei­xanta metres qua­drats però aquell catau era una peça cobe­jada que tant volia la com­pa­nyia d'auto­bu­sos Rafael Mas –que ana­ven a Llo­ret– com alguns indus­tri­als de diver­sos rams. Si final­ment va que­dar a mans de Pru­enca va ser perquè aquest ja jugar amb astúcia i li va plan­te­jar a Bar­tolí que s'ave­nia a pagar el milió però que ho faria donant-li una quan­ti­tat a compte i la resta en cinc anys. Va inver­tir els estal­vis de la vida, 200.000 pes­se­tes, es va ven­dre un pis a Olot, va dema­nar un préstec al banc i desprès de reu­nir cinc-cen­tes mil pes­se­tes es va que­dar aquell recinte atro­ti­nat que aga­fava el nom d'una antiga cri­ada que cap al 1900 –quan es va obrir el pri­mer ultra­marí– ate­nia dar­rere la barra i que tot­hom conei­xia com La Llarga. En Narcís Pru­enca explica que, per aque­lles engi­res, l'esta­bli­ment per­ta­nyia a la família Casa­de­mont. S'hi venia de tot, de carn a cis­tells, i que l'evo­lució la va por­tar a un estat de pros­tració tan greu que ell va haver de tre­ba­llar com un forçat, pri­mer nete­jant-la i pin­tant-la, i desprès superant les inun­da­ci­ons de l'any 1970, per con­ver­tir el que ini­ci­al­ment era una mena de bar on només ser­vien entre­pans i refres­cos –als viat­gers que feien les rutes de Llo­ret– en un res­tau­rant que es va anar engran­dint a mesura que els pro­pi­e­ta­ris com­pra­ven habi­ta­cles –per­ta­nyents al Mir i els Beren­guer–, i va aug­men­tar la seva fama a la ciu­tat. Les coses van anar de pri­mera i, així, l'empre­sari es va atre­vir a obrir el segon res­tau­rant d'auto­ser­vei de Girona. El pri­mer va ser el d'en Valentí, a Pont Major, i després de l'èxit va ini­ciar un petit imperi en què es van poder comp­tar 8 res­tau­rants: el del Mig­dia, el de la Gar­rotxa, el Quiu, l'Argadà, que va obrir amb dos socis més, la Rosa­leda, on tenia una sisena part de la pro­pi­e­tat i va tenir pèrdues impor­tants, i els de les esta­ci­ons d'auto­bu­sos d'Olot i Girona. A més, es va con­ver­tir en un mece­nes de la lite­ra­tura orga­nit­zant tres pre­mis en memòria de la seva mare, Mercè Bayona, que era poe­tessa. Avui, amb més de cent anys d'història, La Llarga s'ha adap­tat a les neces­si­tats dels temps i ha pas­sat de ser una casa de men­jars, a un res­tau­rant d'auto­ser­vei els anys 70-80, i avui, un res­tau­rant de cuina tra­di­ci­o­nal de mer­cat.

La Llarga
Any.
1899
història.
Administrada per Narcís Pruenca, la Llarga va ser l'establiment on es va obrir un restaurant d'autoservei a Girona, però més tard va tornar a ser restaurant i punt de trobada.

Amic de les arts, la solidaritat i l'esport

A Narcís Pruenca li agraden els reptes però mai no ha oblidat les arrels familiars i, potser per això, no ha limitat la seva carrera a l'hostaleria i ha participat en diverses iniciatives ciutadanes que l'han portat a la presidència de l'associació del ram; a manar en el Poni Club de Girona per impulsar l'equitació a les nostres comarques; a implicar-se en l'aventura de Metges Solidaris, en què va desplaçar un camió amb sala d'operacions als camps de refugiats albanokosovars; també va organitzar una caravana de vehicles pesants que va travessar l'Estat espanyol; i va saltar a l'Àfrica per portar a Senegal, Gàmbia o Guinea material sanitari, escolar, maquinària per a cooperatives o estris del camp.

Al febrer del 1994 va ser nomenat màxim responsable de l'Associació d'Hostaleria de Girona i va presidir una junta integrada per Josep Roca, Francesc Ramió, Xavier Teixidó i Benito Díaz, que va impulsar les Setmanes gastronòmiques i més iniciatives per potenciar la cuina gironina. Pruenca va jugar un paper important en el mecenatge cultural. Va impulsar una fira d'art a la plaça del Gra; va promoure rutes turístiques per un sector de les comarques de la Selva i la Garrotxa, amb el títol Tren d'Olot. Garrotxa meridional i conca del Brugent; i va ser el màxim responsable de la creació d'uns premis literaris en memòria de la seva mare, la poetessa Mercè Bayona i Codina, que es concedien anualment el dia de la festa de la Santa Espina, el 29 de setembre, a les Planes d'Hostoles. Pruenca va declarar que el seu mecenatge cultural sorgia “del desig de difondre una terra una mica desvalguda, les valls d'Hostoles i d'En Bas, i de fer un memorial en homenatge a la meva mare i a la seva obra poètica” i va destinar mig milió de pessetes de l'any 1990 a cada guardó: poesia, investigació i recerca juvenil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.