Canals

El tren va arribar amb retard

La lluita entre les dues companyies Camins de Ferro de Barcelona a Mataró i Camins de Ferro de Barcelona a Granollers i les complicacions polítiques van complicar l'acabament de la línia

Si algú segueix l'antic traçat de la car­re­tera N-II, la qual cosa no li serà massa com­pli­cat ja que les obres de millora s'han eter­nit­zat, es tro­barà amb un seguit de casa­lots, alguns enru­nats, d'altres en procés de degra­dació i els menys degra­dats, man­te­nint la funció per la qual van ser aixe­cats, o sigui de parada i hos­tal, que encara recor­den els dies de les diligències, quan el viatge entre Girona i Bar­ce­lona, que es feia amb tracció ani­mal, s'allar­gava quinze hores i els valents que s'arris­ca­ven a anar d'una ciu­tat a l'altra mar­xa­ven a les qua­tre de la mati­nada per arri­bar a la set de la tarda, a punt de ren­tar-se, sopar i anar a dor­mir. El pas­satge, que valia 48 rals, no estava quasi a l'abast de ningú per la qual cosa podem enten­dre que el dia que la premsa va reco­llir que a Cuba –ales­ho­res pos­sessió espa­nyola– s'hi va inau­gu­rar la línia fèrria entre l'Havana i el Beju­cal (1837), un dels impul­sors, el mata­roní Miquel Biada, va pro­me­tre al gover­na­dor de l'illa, gene­ral Miguel Tacón, que quan tornés a Cata­lu­nya, al cap d'un any, uni­ria per tren la Ciu­tat Com­tal i el seu poble. Al Prin­ci­pat es va obrir un període d'espe­rança que es va con­cre­tar el 28 de octu­bre del 1848, quan tot i que l'indià havia mort pocs mesos abans de la inau­gu­ració, el somni de Biada es va com­plir amb la línia Bar­ce­lona-Mataró escrit­pu­rada amb un capi­tal de cinc mili­ons de pes­se­tes. L'efemèride va enllu­er­nar bur­ge­sos, menes­trals, cam­pe­rols i arte­sans, que van com­pro­var, asto­rats, com es podia anar des de la capi­tal de la Cata­lu­nya a la del Maresme, a la pràctica trenta quilòmetres, en 35 minuts. La velo­ci­tat extra­or­dinària anun­ci­ava que s'havia tro­bat un sis­tema efi­ci­ent, ràpid i barat per trans­por­tar gran quan­ti­tat de per­so­nes i de mer­ca­de­ries i el fer­ro­car­ril, fill esti­mat del progrés, va esde­ve­nir una eina necessària des­ti­nada a cobrir les exigències de la soci­e­tat indus­trial.

Si viat­gem en el temps i ens situem en el moment del relat no ens ha d'estra­nyar que una ciu­tat que, segons Jaume Vicens Vives, ha vis­cut una història mar­cada “per la fata­li­tat del destí, una fata­li­tat impo­sada” i mig segle desprès d'aca­bada la guerra del Francès no havia rebut les com­pen­sa­ci­ons pro­me­ses per les auto­ri­tats de l'Estat per sufra­gar els danys pro­vo­cats per la resistència impo­sada per un il·lumi­nat (Àlva­rez de Cas­tro con­tra les tro­pes de Napoleó), va veure en l'arri­bada del tren un camí de futur. A més, ofe­ria la pos­si­bi­li­tat d'enri­qui­ment d'unes clas­ses bur­ge­ses –Narcís Oller ho va expli­car a la novel·la La febre d'or– que havien com­pro­vat com tot i les resistències que s'havien enfron­tat al Maresme –a Bada­lona es va viure una revolta con­tra el pas de les vies–, els rèdits eren tant suco­sos que van deci­dir allar­gar la línia, i si pri­mer tenien la intenció de fer-la arri­bar a Arenys de Mar, no van tri­gar a anun­ciar que con­ti­nu­a­rien cap a l'Alt Maresme, la Selva, Girona, Figue­res i l'Estat francès. Aquesta era la teo­ria; a la pràctica, però, el fet que per qüesti­ons polítiques el fer­ro­car­ril de Mataró quedés enca­llat sis anys va des­per­tar la cobdícia dels pro­pi­e­ta­ris de la Com­pa­nyia Camins de Ferro de Bar­ce­lona a Gra­no­llers –una línia que arren­cava a Mont­cada i el 1854 va arri­bar a la capi­tal del Vallès Ori­en­tal– que van apro­fi­tar la fla­quesa de la Com­pa­nyia dels Camins de Ferro de Bar­ce­lona a Mataró per anun­ciar que pre­sen­tava can­di­da­tura i volia aixe­car el traçat que por­ta­ria el fer­ro­car­ril, pri­mer a Girona, i més tard, a la fron­tera esta­tal. Les cròniques recu­llen que la pugna entre les dues cor­po­ra­ci­ons va ence­tar una petita epo­peia en què van jugar els interes­sos polítics –hi van par­ti­ci­par des de la reina Isa­bel II, les Corts de Madrid fins al dipu­tat banyolí Narcís Amet­ller– però també hi va haver cops bai­xos, parau­les grui­xu­des i pas­si­ons des­bo­ca­des, fins que en una decisió salomònica presa el 9 de juny del 1860 d'acord amb l'auto­rit­zació con­fe­rida al govern per la llei de 15 de juliol del 1857, es va ator­gar –man­co­mu­na­da­ment i a parts iguals– a la com­pa­nyia de l'Est (Mataró) i la del Nord (Gra­no­llers) la con­cessió de la línia que havia de comu­ni­car la riera de Santa Coloma o l'enllaç (Maçanet) amb Girona.

Tot i les difi­cul­tats deri­va­des d'una epidèmia de còlera i els tri­pi­jocs dels amos de l'empresa de la costa, que abans d'arri­bar a Maçanet van con­ver­tir l'estació de Tor­dera en el punt on se cen­tra­lit­zava el tràfic de mer­ca­de­ries de les comar­ques giro­ni­nes, la crisi i la manca de capi­tal van pro­vo­car que el 1861 s'enre­gistrés la fusió mer­can­til entre les dues con­ces­sionàries que, amb el nom Empresa de Cami­nos de Hierro de Bar­ce­lona a Gerona, van aca­bar els 29,8 qui­lo­me­tres que hi havia entre l'enllaç i la ciu­tat a una velo­ci­tat supersònica. El 26 de gener del 1862 els giro­nins van veure arri­bar els pri­mers trens de prova. Com reco­llia, un dia més tard, el diari Lo Geronés: “Al divi­sarse la loco­mo­tora se echa­ron a vuelo las cam­pa­nas de la Santa Igle­sia Cate­dral,... Mien­tras lle­gava el tren la música del Regi­mi­ento de la Cons­ti­tución tocava pie­zas esco­gi­das. A pesar de lo des­a­pa­ci­ble del día, pues toda la mañana llovió, estava la estación y su ave­nida poblada de milla­res de per­so­nas, mos­trando en sus sem­blan­tes la ale­gria por tan gran suceso."

Trenta cinc dies després, es va fer la inau­gu­ració ofi­cial. El tren va arri­bar amb un pa sota el braç i com­pli­ca­ci­ons afe­gi­des. Fent un gest de gene­ro­si­tat sense pre­ce­dents, els res­pon­sa­bles de Cami­nos de Hierro de Bar­ce­lona a Gerona van deci­dir tor­nar una mínima part dels guanys que espe­ra­ven obte­nir, i el 24 i 25 de febrer van obrir un regis­tre a l'Ajun­ta­ment en què les noies sol­te­res i pobres de Girona es podien ins­criure per entrar en el sor­teig de vint-i-cinc dots matri­mo­ni­als de vuit-cents rals. Era l'entremès d'una festa que el 3 de març del 1862 no tant sols va can­viar el trans­port gironí sinó que sense que les auto­ri­tats eclesiàsti­ques, civils i mili­tars –tots eren a pri­mera fila– se'n vol­gues­sin ado­nar, va obrir l'era con­tem­porània a la ciu­tat. Podríem esmen­tar el repic de cam­pa­nes, el tedèum a la cate­dral, l'orna­ment dels car­rers, la música mili­tar, el ban­quet, el cas­tell de focs o la gala lírica al Muni­ci­pal, però fal­taríem a la veri­tat si passéssim per malla que l'arri­bada del tren va tren­car, per sem­pre, el caràcter reclòs d'una ciu­tat de quinze mil habi­tants que man­te­nia la con­dició de plaça forta i estava asset­jada per les pròpies mura­lles.

Nai­xe­ment d'un barri

Pels matei­xos dies que el fer­ro­car­ril arri­bava a Girona, es covava la pri­mera gran crisi finan­cera del capi­ta­lisme espa­nyol. La manca de cotó, cir­cumstància deri­vada de la guerra de Secessió dels Estats Units, va tocar direc­ta­ment el cor de la indústria tèxtil cata­lana i allò va pro­vo­car que al cap de 4 anys, el 1866, hi hagués dues impor­tants falli­des de com­pa­nyies de crèdit vin­cu­la­des al fer­ro­car­ril, la Cata­lana Gene­ral de Crédito i el Crédito Immo­bi­li­a­rio Bar­ce­lonés, la qual cosa va cau­sar el pànic entre inver­sors i la para­lit­zació de la línia fins a l'Estat francès. Les obres no es van reem­pren­dre fins al 1875, quan es van fusi­o­nar les com­pa­nyies de Tar­ra­gona a Mar­to­rell i Bar­ce­lona i la de Bar­ce­lona a l'Estat francès per Figue­res, amb el nom de Fer­ro­car­ri­les de Tar­ra­gona, Bar­ce­lona a Fran­cia, (TBF). El 20 de gener del 1878 es va inau­gu­rar el tra­jecte fins a la fron­tera, però traïts per la manca de capi­tal, el 1897 TBF va per­dre la dis­puta de les comu­ni­ca­ci­ons amb Madrid, hagué de sus­pen­dre paga­ments i va pas­sar a mans de Fer­ro­car­ri­les de Madrid, Zara­goza, Ali­cante (MZA) vin­cu­lada als Rosc­hild.

Va ser una bona aposta? Si ens ate­nem a les heme­ro­te­ques, podem dir que sí, que va donar con­tinuïtat a una línia que en el cas de Girona havia pro­vo­cat un canvi urbanístic impor­tant, ja que al vol­tant de l'estació hi va néixer el barri cone­gut pri­mer com del Car­ril, més tard com l'Havana Petita (el nom el va here­tar d'una família amb molts pos­si­bles que havia arri­bat de Cuba), que va créixer extra­murs de les mura­lles, en un paratge d'hor­tes, on es va tre­nar un tei­xit urbà nou. Que­da­ven dins del perímetre els car­rers Álva­rez de Cas­tro, Fer­ran Agulló, part del de Fer­ran Puig i de la car­re­tera de Bar­ce­lona, la Plaça del Marquès de Camps i la del Car­ril –avui Poeta Mar­quina–, part de la Sèquia i el començament de l'Avin­guda de Sta. Eugènia –just fins al des­a­pa­re­gut pas a nivell– que va aco­llir magat­zems de vins, car­bons, fus­tes, agències de trans­port o mate­ri­als de cons­trucció i fàbri­ques de pres­tigi com la Fari­nera Tei­xi­dor o Cafès Cor­nellà. L'any 1981 el res­tau­ra­dor Joan Perich recor­dava que l'Havana Petita “era un món a part, ja que que­dava cer­cat per les vies del tren i més enllà de l'actual plaça Poeta Mar­quina, car­re­tera de Bar­ce­lona avall, l'única zona poblada era Palau-sacosta”. El nou assen­ta­ment no tant sols va envol­tar les prin­ci­pals esta­ci­ons fer­roviàries de la nos­tra ciu­tat –allà morien les línies de Sant Feliu i Olot i hi con­nec­ta­ven amb les de l'Estat francès i Bar­ce­lona– sinó què allà es va viure una intensa vida social que es traduïa tant en l'acti­vi­tat comer­cial com asso­ci­a­tiva. El 1931 va arri­bar la República a Girona i encara es par­lava de l'acci­dent de la loco­mo­tora 1467 del l'any 1928 a la Ronda Fer­ran Puig, però tot i la inci­pi­ent com­petència de l'auto­moció, el tren havia enter­rat les diligències i era el rei que trans­por­tava tots els que viat­ja­ven per obli­gació o devoció.

Cronologia
1848
Inauguració del primer ferrocarril a Catalunya i a la península Ibèrica. Era el 28 d'octubre, el va impulsar el maresmenc Miquel Biada i va circular entre Barcelona i Mataró.
1862:
Inauguració del tram des de l'estació Maçanet-Maçanes fins a Girona (3 de març), Inauguració del tram des de Tordera fins a l'estació Maçanet-Maçanes (17 de març).
1878:
Inauguració del tram de Figueres a Portbou, el 20 de gener, un mes abans, el 17 de desembre, s'havia inaugurat el tram que anava de Girona a Figueres.
1941:
Creació de la Red Nacional de Ferrocarriles Españoles, Renfe, que va unificar i explotar conjuntament totes les línies de via ampla.

Robatoris i derivats El rei anava en tren Els francesos i l'estació

Si repassem les cròniques dels primers anys del ferrocarril a les nostres comarques, trobarem que sovintegen les noticies sobre robatoris i els vagons eren camp abonat per a determinats professionals de mà fina i disciplina estricta que, segons recollia el Diari de Girona, el 4 de maig del 1905 van robar la cartera al depenent de la casa Duran i Coromines, i també es van endur el rellotge de l'industrial Cortada, que viatjava en el mateix departament amb el senyor Casamort. Uns dies més tard, a l'Estació de França, es va descobrir que hi havia empleats que afanaven mercaderies “una persona que va rebre una caixa de gèneres de punt es va trobar que li havien volat una dotzena de parell de mitjons, i una altra que importava vi des de l'Empordà, sovint es trobava amb els bocois oberts”.


El 1906, quan el Rei Alfons XIII es va casar amb Victòria Eugènia de Battemberg, el poble ras havia tornar a estimar la monarquia i, des de Girona, es van fer trens especials per anar a Madrid a fer pinya. La companyia MZA va anunciar que feia descomptes per a famílies, ja fossin “padres carnales o políticos, hijos, esposos, abuelos nietos y hermanos carnales y políticos”. Certament, el rei anava en tren i el 27 d'octubre del 1927 la premsa recollia que la família reial, amb les infantes Beatriu i Cristina, va arribar a Girona per continuar el viatge cap a Olot. Defensava el transport públic.


Al diari Los Sitios de l'1 d'agost del 1943, recull una petita història del barri del Carril, nascut al voltant de l'estació, en què s'explica que a l'hora de continuar la via cap a Figueres, la companyia, francesa, va expropiar uns terrenys propietat de l'Ajuntament i, a canvi, la ciutat va rebre, com el desviament i canalització del Güell, la construcció d'un pont metàl·lic per comunicar la Devesa amb l'avinguda Ramon Folch i el finançament del pont de Sant Agustí i de les Peixateries Velles, tots de la casa Eiffel. Va ser un negoci, aleshores considerat rodó, que no tant sols va ajudar a canviar urbanísticament Girona sinó que va convertir l'estació en punt de trobada i xaranga, on malvivien des de mossos fins a guàrdies, sense oblidar els traficants clandestins de bitllets, com el Chato, el Paperines o el Ros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.