Tortosa inaugura «Turtuxa», un embrió del futur museu

L'exposició reivindica la importància de la ciutat andalusina

L'alcalde de Tor­tosa, Fer­ran Bel, va apro­fi­tar ahir la inau­gu­ració de l'expo­sició Tur­tuxa, a l'extrem d'al-Ànda­lus per anun­ciar que ja han encar­re­gat el pro­jecte museològic i muse­ogràfic que ha de ver­te­brar el com­plex cul­tu­ral. De fet, Bel també va remar­car que d'aquí a poques set­ma­nes s'enlles­tirà la part més impor­tant dels tre­balls d'ade­quació de l'antic escor­xa­dor, on que­darà ins­tal·lat el futur museu. «D'aquí a pocs mesos podrem veure la trans­for­mació d'aquest espai, i dis­po­sar de més naus per ampliar les zones d'expo­sició», va afe­gir-hi. En aquest sen­tit, l'alcalde va con­cloure que l'Ajun­ta­ment està fent «els esforços neces­sa­ris» per poder posar en marxa el museu, i va con­vi­dar els ciu­ta­dans a visi­tar l'expo­sició sobre la Tur­tuxa musul­mana, «perquè siguen cons­ci­ents del que tenim i del que ja podem visi­tar». «En rea­li­tat, tenim mate­ri­als de l'època islàmica per poder omplir tres sales com aquesta», havia dit minuts abans un dels comis­sa­ris de l'expo­sició, Albert Curto.

La mos­tra recull una sei­xan­tena de peces d'entre els segles X i XIII, per rei­vin­di­car la importància de la Tur­tuxa medi­e­val des del punt de vista estratègic, mer­can­til i cul­tu­ral. De fet, hi ha peces tan impor­tants com la làpida funerària del jaci­ment del cas­tell de la Suda, cedida pel Para­dor de Tor­tosa, i un mot­lle d'argen­ter que es va tro­bar al car­rer Major de Remo­lins l'any 1900 i que ara ha tor­nat a la ciu­tat des del Museu Naci­o­nal d'Art de Cata­lu­nya (MNAC). A banda, també s'hi poden veure peces tan interes­sants com un casc mili­tar ante­rior al 1148, aca­bat de res­tau­rar, i que es va tro­bar el 2003 al jaci­ment de la cate­dral; un tin­ter de mar­bre i una insòlita nineta –l'art islàmic no repre­senta la figura humana– feta de ter­ra­cota, que es van tro­bar el 1990 a la plaça de Sant Jaume. En l'expo­sició també es recu­llen altres peces loca­lit­za­des a l'antic ter­ri­tori de Tur­tuxa –que fins i tot va arri­bar a esde­ve­nir una taifa inde­pen­dent–, com ara el segell anda­lusí del cas­tell de Mira­vet, tro­bat el 1998, o el cone­gut tre­sor de Mas­den­verge, cedit pel Museu del Montsià, amb els seus 157 dírhams de plata desen­ter­rats a la finca del Negret cap al 1960. En canvi, en l'expo­sició no es mos­tra ni l'estela funerària anda­lu­sina que ja es va poder veure en la mos­tra Fron­te­res i cruïlles: patri­moni i con­tem­po­raneïtat, ni tam­poc una arqueta musul­mana feta de fusta i ivori, ja que aquesta peça es pot con­tem­plar en l'expo­sició per­ma­nent de la cate­dral de Tor­tosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.