Raluy i Ateneu de 9 Barris: fidels a Barcelona

La cartellera de la ciutat per les festes de Nadal cada cop està més abocada a espectacles per al públic familiar

A Bar­ce­lona aug­menta l'oferta d'espec­ta­cles de circ cada Nadal. En aquest moment, són dos els que es poden veure –Raluy, amb 15 visi­tes, i Circ d'Hivern, amb 14–, tot i que en les pròximes set­ma­nes és pre­vist que també estre­nin el Cir­que du Soleil al Palau Sant Jordi i Cirkid a la plaça de toros Monu­men­tal. El 2009 és un dels anys amb menys oferta de circs, lluny dels set que van arri­bar a la ciu­tat el 2006 i els 5 de l'any pas­sat.

Bon número de teles al Raluy

Fidel a la seva cita des de fa 15 anys, el circ Raluy torna a Bar­ce­lona per Nadal. La com­pa­nyia de Sant Adrià del Besòs pre­senta al Port Vell un espec­ta­cle reno­vat que, amb el nom de El viatge, inclou un esplèndid numero de teles que exe­cu­ten Kerry Raluy i Jean Chris­tophe Four­nier, un artista que va arri­bar al Raluy pro­ce­dent de França i s'hi ha que­dat com a part de la com­pa­nyia. El tre­ball de la pare­lla arriba després d'un any d'assaigs, i és el preàmbul del número de tra­pezi que pre­pa­ren per a la tem­po­rada que ve. La nova pro­ducció s'ins­pira en la història nòmada dels Raluy i incor­pora números típics de països que han visi­tat durant les gires arreu del món. Amb l'al·lici­ent de la vela que la com­pa­nyia ha com­prat per encàrrec a Itàlia, el Raluy pre­senta també un reno­vat número de mono­ci­cles a càrrec de Nied­zi­ela i Emily, un de mala­bars amb pilo­tes, que exe­cuta Edward Skwyrsky, un artista pro­ce­dent del Cir­que du Soleil, i una entrada de pallas­sos en la qual el por­tuguès San­dro Roque, una cara cone­guda del circ, intenta rodar una pel·lícula amb l'ajuda del públic. Un espec­ta­cle de circ tra­di­ci­o­nal pre­sen­tat per Car­les Raluy en què la major part dels números són rea­lit­zats per mem­bres de la família Raluy, en què l'encant també es troba en un ambi­ent que repro­du­eix l'època dau­rada del circ (els anys 20 i 30) i en què el màxim expo­nent del viatge en el temps es troba en el número del glo­bus de la mort, a càrrec de Fabri­cio Texeira. El Raluy es pot veure fins al dia 10 de gener.

Decepció amb «Llits» al TNC

Una mica menys de temps (fins al dia 3 de gener) hi ha per anar a veure Llits, l'espec­ta­cle que Lluís Danés pre­senta al Tea­tre Naci­o­nal de Cata­lu­nya (TNC) amb un car­tell de luxe. Albert Pla encarna el paper del Gran Lec­tus, un acròbata que busca acon­se­guir un quàdru­ple salt mor­tal. Està acom­pa­nyat per la can­tant Lídia Pujol, la pallassa Alba Sar­raute i els acròbates Jordi Gas­part i Ignasi Gil, entre altres. Amb una gran i espec­ta­cu­lar esce­no­gra­fia, la història es desfà al mig de la funció i no sap apro­fi­tar els bons artis­tes de circ, com ara Alba Sar­raute, Jordi Gas­part i Ignasi Gil. L'espec­ta­cle Llits, que vol ser una con­ti­nu­ació de Tra­nui­tes Cir­cus, sor­tirà de gira després de la seva estada a Bar­ce­lona, i és pre­vist que visiti Sant Cugat del Vallès, entre altres pobla­ci­ons.

«Lim­bus» refle­xi­ona sobre el circ tra­di­ci­o­nal

A l'Ate­neu de 9 Bar­ris també estan d'estrena, com cada Nadal des que fa 14 anys es va començar el Circ d'Hivern. Lean­dre Ribera, que va obte­nir l'any 2006 el premi naci­o­nal de Circ per l'espec­ta­cle Rodó, també una pro­ducció de l'Ate­neu de 9 Bar­ris, torna al Circ d'Hivern i, en aquesta ocasió, uti­litza el llen­guatge del circ con­tem­po­rani per endin­sar-se en el del circ tra­di­ci­o­nal. La lec­tura que Ribera fa d'aquest model de circ, que a Cata­lu­nya viu un moment de decadència a causa de la pro­hi­bició en mol­tes ciu­tats dels circs amb ani­mals, és de res­pecte. Un espec­ta­cle, sens dubte, que ha de con­tri­buir a millo­rar les rela­ci­ons entre el circ con­tem­po­rani i el clàssic, i que, a més, és el millor d'aquest Nadal a la ciu­tat de Bar­ce­lona i que es pot veure a l'Ate­neu fins el dia 6 de gener. Ribera ha estat d'actu­a­li­tat després de reconèixer que no es merei­xia el premi naci­o­nal, i que el reco­nei­xe­ment va res­pon­dre més a una volun­tat d'afa­vo­rir el circ con­tem­po­rani que a l'espec­ta­cle.

Cir­que du Soleil i Cirkid

Per al dia 30 de desem­bre, i fins al 10 de gener, és pre­vist que la com­pa­nyia del Cir­que du Soleil pre­senti al Palau Sant Jordi Sal­tim­banco, un espec­ta­cle que ja es va poder veure a Bar­ce­lona el 2002. També per a abans de Cap d'Any s'ha anun­ciat l'estrena a la plaça de toros Monu­men­tal de Cirkid, que ha endar­re­rit la seva estada a Bar­ce­lona a causa de l'èxit de la com­pa­nyia en d'altres ciu­tats de l'Estat espa­nyol.

A Bar­ce­lona es pre­senta una oferta vari­ada, encara que el circ tra­di­ci­o­nal va de baixa a la ciu­tat i no es pot veure ni un sol número d'ani­mals –ni tan sols domèstics–, a diferència del que s'esdevé a grans ciu­tats com ara París i Madrid, en les quals el circ Mun­dial pre­senta dos espec­ta­cles amb ani­mals, amb grans números de pres­tigi inter­na­ci­o­nal com ara el de les feres de Magic Polo i el d'ele­fants i cavalls dels Cas­sely.

Pintura a la vela i als carruatges

J.B

L'artista Dirk Bierma va topar el 1999 amb els bonics cartells que anunciaven la presència del circ Raluy a Girona. Havia sortit cap a la seva Holanda natal després d'una estada a Barcelona. Va apropar-hi la seva camioneta, pensant que potser interessaria al director del circ que els pogués fer algun treball. La seva idea peregrina va fer fortuna. Just en aquell moment els empresaris del circ pretenien fer una pintura per cobrir la cúpula interior de la vela. La feina per a Bierma al Raluy va continuar el 2000. Durant deu mesos, es va encarregar de pintar carruatges, sempre amb figures al·legòriques del món del circ, inspirades en personatges de quadres clàssics. Ara, amb l'adquisició de la nova vela, els Raluy l'han tornat a cridar perquè pinti els laterals de l'entrada. Uns elegants cavalls circulen per la pista dibuixada per l'holandès. El treball de Bierma continuarà mentre el Raluy faci temporada al Moll de Barcelona. Si no pinta un presentador convidant a entrar a la vela, retola un carruatge. Dijous passat, estava imprimint la marca de Raluy en una de les darreres adquisicions de la companyia: un carruatge que, un cop rehabilitat, serà la llar d'un dels pallassos de la companyia.

Dijous l'ambient humit dificultava que s'assequés bé la pintura blanca. Regalimava avall i obligava a netejar les gotejades. Bierma és un pintor pacient, dels que alterna el treball amb circs (també ha treballat per l'Eurocirco, el Williams i el Royal) amb les marines i els paisatges.

Bierma se sent còmode treballant per circs que tenen una mentalitat clàssica, «jo també ho sóc», tot i que insinua que també es fan números moderns al Raluy. Algunes de les actuacions inspiren al pintor. Són esbossos. Treballar amb pintura que asseguri una bona conservació exigeix no fallar amb el traç. Corregir és desaconsellable. La seva habilitat amb el pinzell és «del més difícil encara».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.