El Museu de Montserrat llueix donacions

Dues exposicions mostren la millor obra gràfica del fons de l'abadia, provinent de llegats i regals dels mateixos artistes

L'any 1961 Picasso va rega­lar a la comu­ni­tat de mon­jos, per­so­na­lit­zada en l'abat Aureli Maria Escarré, La ronde de l'amitié, que inclou una dedi­catòria. És la peça que obre la nova expo­sició tem­po­ral a la Sala Daura del museu, amb obra gràfica de l'aba­dia, que porta per títol Art d'avant­guarda i con­tem­po­rani. Al cos­tat d'aquesta, una altra obra de Picasso, titu­lada Amnis­tia. Sem­bla con­tra­dic­tori, però va ser un regal del Par­tit Comu­nista a la comu­ni­tat bene­dic­tina. L'abat Escarré es va gua­nyar, amb ges­ti­ons diver­ses, com va ser aquest cas, l'agraïment de grups per­se­guits pel fran­quisme.Al llarg dels anys, Mont­ser­rat ha anat aple­gant un con­junt de lito­gra­fies i gra­vats que són, d'alguna manera, un reflex de l'evo­lució artística cata­lana. La col·lecció de Mont­ser­rat és «el mirall d'un país cada cop més ric en artis­tes que van des­co­brint i adop­tant nous llen­guat­ges i tècni­ques: s'hi reflec­teix l'art de la moder­ni­tat i de l'avant­guarda de la segona mei­tat del segle XX fins avui», opina Tris­tan Bar­barà, comis­sari de l'expo­sició. El recor­re­gut s'ha estruc­tu­rat en cinc àmbits.

A Històrics de l'avant­guarda hi ha peces de Chi­llida, Max Ernst, i par­ti­cu­la­ri­tats com el pouc­hoir de Natalya Gont­xa­rova. La immensa majo­ria d'obres són d'autors cata­lans. Joan Bar­barà, Modest Cui­xart o Subi­rachs pro­ta­go­nit­zen les Figu­ra­ci­ons en la moder­ni­tat, que donen pas a les abs­trac­ci­ons de Chancho, Gui­no­vart, Hernández Pijuan o del recent­ment des­a­pa­re­gut Ràfols-Casa­mada. De

la gene­ració dels 70 i 80 hi són repre­sen­tats Arranz Bravo, Llimós o Joan Pere Vila­de­cans. S'exposa aquí per pri­mer cop la sèrie de gra­vats que va fer la revista Batik, impul­sada pel crític Daniel Giralt-Mira­cle, amb la gale­ria Seny, entre 1976 i 1978. I, final­ment, la gene­ració dels 80 i 90, amb Fre­de­ric Amat, Javier Maris­cal, Víctor Mira o Pere­jaume.

No és època de vaques gras­ses, per això la mos­tra es farà durar sis mesos, fins al maig. I el catàleg haurà d'espe­rar que hi hagi un patro­ci­na­dor, ja que el museu con­fia que podrà fer iti­ne­rar l'expo­sició.

El com­ple­ment ideal és, a la Sala Pere Pruna, un petit recull de dibui­xos, sem­pre difícils d'expo­sar per pro­te­gir-los de la llum i també per la falta d'espai al mateix museu. Es tracta de noves incor­po­ra­ci­ons o obres del fons que encara no s'havien expo­sat. Hi des­ta­quen una exqui­si­desa de Laura Albéniz, la Roma neoclàssica de Luigi Ros­sini, un con­junt de retrats de Casas o les gita­nes de Nonell.

Projecte artístic amb Sean Scully a Santa Cecília

El pare Abat i la comunitat de monjos de Montserrat han de decidir si accedeixen a cedir l'església de Santa Cecília per a la creació artística. El projecte, encara en estudi, és una proposta de l'artista irlandès Sean Scully i del mateix pare Laplana, director del Museu de Montserrat. Scully és un dels creadors més reputats de l'art contemporani internacional, amb obra als principals museus del món, i recentment ha elaborat un vitrall per a la catedral de Girona. L'artista vol decorar una capella de Santa Cecília però també convertir el monument en un indret de pelegrinatge artístic, és a dir, un lloc de trobada, exposició i possible residència per a creadors. El monument preromànic del segle X, després reformat, va albergar els primers monjos de Montserrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.