el reportatge

Hispana Esperanto-Muzeo

El museu més internacional de Subirats reobrirà les portes dissabte

Una vida dedi­cada a la llen­gua. Des que el Mise­rachs, fill de Sant Pau, el va ani­mar a estu­diar espe­ranto, no va parar fins a domi­nar la llen­gua i con­ver­tir-se en un dels majors col·lec­ci­o­nis­tes de docu­ments. Era un recurs per expres­sar-se amb lli­ber­tat en uns temps de repressió.


El far­macèutic bar­ce­loní Lluís Hernández va ater­rar a Sant Pau d'Ordal el 1945. Al cap de pocs anys es va afi­ci­o­nar a l'espe­ranto, la llen­gua que va inven­tar el doc­tor Ludwik Lej­zer Zamen­hof ara fa uns 150 anys, va començar a col·lec­ci­o­nar lli­bres i docu­men­tació rela­ci­o­nats amb la llen­gua i el 1966 va inau­gu­rar l'embrió de l'His­pana Espe­ranto-Muzeo, el museu d'Espe­ranto de Subi­rats, en un espai de la seva farmàcia, i en veure que l'espai dedi­cat a la llen­gua ocu­pava massa espai el 1974 va obrir por­tes el que encara és el museu més impor­tant de tot l'Estat dedi­cat a l'espe­ranto, amb 15.000 revis­tes, 9.000 lli­bres, 150.000 postals i cen­te­nars de car­tes que Lluís Hernández va man­te­nir amb més de 800 espe­ran­tis­tes de tot el món. L'any 2002, després de la mort del seu pro­pi­e­tari, el seu fill Rafael va con­ti­nuar la tasca de divul­gació obrint les seves por­tes sem­pre que li ho dema­na­ven però no amb la regu­la­ri­tat que molts amants de l'espe­ranto volien. Per això, l'Ajun­ta­ment de Subi­rats i l'Asso­ci­ació Cata­lana d'Espe­ranto va orga­nit­zar una jor­nada de por­tes ober­tes al museu, coin­ci­dint amb la festa major de Sant Pau d'Ordal, i es va aca­bar de con­cre­tar un acord amb l'actual pro­pi­e­tari que per­metrà a par­tir d'aquest cap de set­mana fer-lo acces­si­ble a les visi­tes durant tot l'any, els caps de set­mana. Serà tots els dis­sab­tes i diu­men­ges de les deu del matí a les dues del mig­dia, i els dis­sab­tes de les qua­tre de la tarda a les vuit del ves­pre.

L'Ajun­ta­ment, l'Asso­ci­ació Cata­lana d'Espe­ranto i el museu ha pre­pa­rat aquests dies un seguit d'acti­vi­tats per divul­gar l'obra d'Hernández, pro­mo­ci­o­nar el museu com a refe­rent de tro­ba­des inter­na­ci­o­nals i fer sen­tir la seva veu sobre la neces­si­tat de crear una bibli­o­teca pública al muni­cipi que inclo­gui el fons del Museu d'Espe­ranto de Subi­rats.

El pri­mer dels actes pre­vis­tos serà aquest diven­dres a par­tir de dos quarts de vuit del ves­pre, a la sala del Cen­tre Agrícola de Sant Pau d'Ordal, amb una taula rodona en què es par­larà de la llen­gua. Hi par­ti­ci­pa­ran l'excon­se­ller de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat i actu­al­ment vice­pre­si­dent pri­mer de l'Ate­neu Bar­ce­lonès, Fer­ran Mas­ca­rell; la peri­o­dista i pre­sen­ta­dora del Tele­notícies mig­dia de TV3, Núria Solé; la cap del Ser­vei de Lec­tura Pública de la Gene­ra­li­tat, Lour­des Reyes; el fill del fun­da­dor del museu, Rafael Hernández, i el pro­mo­tor de la bibli­o­teca, Josep Tubau. Coin­ci­dint amb el debat s'obrirà al pública l'expo­sició Un recor­re­gut per la lite­ra­tura a través del fons del Museu d'Espe­ranto, a la sala del Cen­tre. A par­tir de dis­sabte i durant tots els caps de set­mana de l'any s'obrirà el museu al públic. A les hores en punt el res­pon­sa­ble del museu farà una visita guiada d'una hora de durada apro­xi­ma­da­ment per donar a conèixer la vida d'Hernández, i la seva col·lecció, que s'ha con­ver­tit en una de les més impor­tants del món com a font de conei­xe­ment del movi­ment espe­ran­tista, del mateix nivell de les que es poden tro­bar a Viena, Buda­pest o Rot­ter­dam.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.