Llibres

MARC ARTIGAU

Escriptor. Va guanyar el premi Josep Pla amb "La vigília"

“La vida és un caos i per això ens hem inventat la literatura”

El més important és quina història expliques i com l’expliques

Amb ‘La vigília’, que explica la història d’un escrip­tor que rep el mis­teriós encàrrec, per part d’una dona gran, d’escriure-li la bio­gra­fia a canvi de 100.000 euros, va gua­nyar al gener el premi Josep Pla de nar­ra­tiva cata­lana. Ara que ja fa unes set­ma­nes que ha sor­tit publi­cada l’obra, quina valo­ració en fa? Com va anar per Sant Jordi?

Una valo­ració molt bona. Suposo que a la vida tot té a veure amb les expec­ta­ti­ves que et crees, i en aquest cas s’han superat de molt. No m’ho espe­rava quan em vaig pre­sen­tar al premi, ni quan em va tru­car el jurat ni quan vaig gua­nyar. Em sento molt afor­tu­nat. Per Sant Jordi va anar molt bé. Vaig sig­nar molt. Ja n’ha sor­tit una segona edició. També estic rebent molt feed­back dels lec­tors a través de les xar­xes soci­als que em diuen que l’han lle­git, que els ha agra­dat. Molt con­tent.
Tot un honor un premi que du el nom del gran Josep Pla. Quina con­si­de­ració té sobre el mes­tre?
Per a mi és un refe­rent. Un autor ina­bas­ta­ble, que va escriure moltíssim. El millor autor de lite­ra­tura de no ficció. També és el gran mes­tre de l’adjec­tiu. És qui sap col·locar millor els adjec­tius.
Recordo sovint una frase de Pla, que és un con­sell que dona a algú que vol començar a escriure: “Escri­gui com si escrivís a la seva tia, fra­ses cur­tes, i vigili amb els adjec­tius.” Què li sem­bla?
Pla sem­pre explica que s’ha d’anar amb compte amb els adjec­tius i no fer com­pa­ra­ci­ons. Quan sents par­lar un mes­tre així, cal treure’s el bar­ret. Reco­mano sem­pre veure, o tor­nar a veure, l’entre­vista que li va fer Joaquín Soler Ser­rano al pro­grama A fondo de TVE. Una joia literària que, a més, fa riure molt. Amb el seu accent català tan nota­ble i la seva sor­ne­gue­ria. També és sor­pre­nent quan parla d’altres autors con­tem­po­ra­nis. Quan diu, per exem­ple, de l’obra de Segarra, que són “engru­nes”.
Com­par­teix l’opinió de Pla pel que fa a menys­te­nir la ficció, vostè que és un autor que en diver­ses oca­si­ons ha reco­ne­gut que una de les coses que més li agra­den és expli­car històries?
La ficció és una eina fona­men­tal en totes les soci­e­tats. En la ficció hi ha la metàfora, i vehi­cu­lar una men­tida a través de la ficció fa que sigui molt més fàcil poder arri­bar a una veri­tat. En el tea­tre sem­pre es diu que tot és men­tida, però és l’únic lloc en què a través d’una men­tida arri­ba­rem a una veri­tat.
‘La vigília’ és la seva pri­mera novel·la en soli­tari després de les seves obres infan­tils i juve­nils i de les dues novel·les a qua­tre mans amb Jordi Basté.
Les estimo totes igual, però. Per arri­bar a La vigília, neces­sito Els per­se­gui­dors de parau­les i La cova dels dies. Sense aques­tes dues obres, no hau­ria pogut escriure La vigília. Per a mi són peces igual d’impor­tants. És cert que aquesta última ha tin­gut més visi­bi­li­tat. D’altra banda, és molt difícil des­criure el que un escriu. De La vigília, n’estic molt con­tent i me’n sento molt orgullós, però no sé des­triar una cosa de l’altra. Com que vinc del tea­tre, d’escriure tea­tre, per a mi són vasos comu­ni­cants. Quan adapto El petit Príncep amb Àngel Llàcer, o quan amb Julio Man­ri­que escri­vim Eva, amb les T de Tea­tre, penso que és una feina que m’està aju­dant a escriure millor la meva pri­mera novel·la, a enten­dre millor quins meca­nis­mes nar­ra­tius hi ha, qui­nes mane­res de plan­te­jar els per­so­nat­ges hi ha. Al cap i a la fi, crec que el més impor­tant és quina història expli­ques i com l’expli­ques.
I com és el seu procés cre­a­tiu?
Soc bas­tant caòtic. Soc molt orde­nat a l’hora de saber què he de fer en cada moment i intento tre­ba­llar en pro­jec­tes a molta distància, però en el procés de cre­ació soc força caòtic.
Tre­ba­lla amb estruc­tu­res prèvies?
Depèn de cada novel·la, de cada obra de tea­tre. Amb Caïm i Abel, que durava tres hores i mitja, sí que vaig tenir neces­si­tat de crear-me aquesta estruc­tura, perquè hi havia una pri­mera escena que era molt impor­tant. Amb La vigília vaig fer-me el que s’ano­mena el mapa i el ter­ri­tori. Tenia un mapa, que està bé tenir-lo, sobre­tot la gent inse­gura, i jo ho soc. Però cal tenir un mapa per poder-lo tren­car. Per dir “no vull visi­tar això” o “estava aquí tan a gust que m’hi quedo més estona”. Nor­mal­ment tinc un prin­cipi d’estruc­tura, però quan començo a escriure tot es con­fon, comença el caos. Tot i que és un caos per inten­tar arri­bar a l’ordre. El caos és un ordre per des­xi­frar.
Els con­tes a la ràdio que fa diària­ment són una cons­tant en la novel·la. De fet, podríem dir que la novel·la avança a par­tir d’aquests con­tes curts.
La novel·la neix a par­tir de l’experiència per­so­nal. Abans d’escriure con­tes a RAC1, feia un conte de bona nit a Cata­lu­nya Ràdio, en el pro­grama de Pere Esco­bar El club de la mit­ja­nit, i neix, en aque­lla època, la idea de què pas­sa­ria si una oient es posés en con­tacte amb algú del pro­grama, en aquest cas amb mi, per fer-li un encàrrec. Això és l’única cosa que com­par­tim en Rai [el pro­ta­go­nista de La vigília] i un ser­vi­dor. A par­tir d’aquí, no hi ha res més. No tinc cap germà que es digui Blai, els meus pares afor­tu­na­da­ment són vius i no m’han fet l’encàrrec d’escriure una bio­gra­fia a canvi de 100.000 euros.
“És impos­si­ble des­triar el que un escriu d’allò que un viu”, escriu en Rai a l’inici i al final de la novel·la. És així?
Sin­ce­ra­ment, penso que fins i tot els escrip­tors que escri­uen sobre dracs que llui­ten con­tra un lleó i una prin­cesa tenen la mateixa pulsió d’escriure que un altre autor que ho fa sobre qual­se­vol altra cosa. La pulsió que et porta a escriure són els temes, i tam­poc n’hi ha tants. A La lla­vor immor­tal, Xavier Pérez i Jordi Balló hi resu­mei­xen els argu­ments uni­ver­sals de tots els temps. I sí, és impos­si­ble des­triar el que un escriu d’allò que un viu, perquè, escri­guis el que escri­guis, en el fons del que estàs par­lant és d’una pèrdua, de la gelo­sia, d’un amor no cor­res­post, d’un tabú... Final­ment, el que tu escri­guis té molt a veure amb el que veus o amb la manera com mires el món.
“Quina és la millor manera de començar una història?”, es pre­gunta en el lli­bre. I es res­pon: “Les bones històries no comen­cen, sim­ple­ment hi són, i es bar­re­gen amb la resta sense que un se n’adoni.”
La reflexió és que la pri­mera frase d’un lli­bre és impor­tant, però pot­ser encara ho és més la segona, que és la que decanta la balança, la que t’ha d’esti­rar els peus per sub­mer­gir-te a dins.
Però, en tot cas, el més impor­tant són les històries?
Les històries i el punt de vista. Perquè totes les històries estan expli­ca­des, però la manera com les expli­ca­rem tu i jo, amb el nos­tre punt de vista, el nos­tre con­text, amb la nos­tra sen­si­bi­li­tat, serà el que farà que siguin dife­rents de tota la resta. En la pre­sen­tació del lli­bre a Girona, Josep Maria Fona­lle­ras va expli­car una cosa molt interes­sant sobre una revista anglesa que va dema­nar a grans escrip­tors que resu­mis­sin les grans obres uni­ver­sals amb una frase o dues. Així, El Qui­xot era “la història d’un home prim, acom­pa­nyat d’un home gras i bai­xet, que con­fon molins amb gent” i Romeu i Juli­eta, ”la història de dos ado­les­cents, fills de dues famílies enfron­ta­des, que es pro­me­ten amor etern”. Bé, final­ment, això és el què i segu­ra­ment el més impor­tant és el com.
Si li fes­sin un encàrrec simi­lar al que rep l’autor de ‘La vigília’, l’aga­fa­ria?
Si m’ofe­ris­sin 100.000 euros per escriure una bio­gra­fia? Crec que sí. A ulls clucs.
És tan difícil viure de l’escrip­tura?
Sí, som una cul­tura petita, un país petit. Jo puc viure d’escriure gràcies a haver obert un ven­tall que inclou fer tea­tre –que vol dir escriure, adap­tar, diri­gir...–  i que inclou la ràdio, escriure novel·les...
De tots els àmbits en què es mou, quin li agrada més?
Em sento còmode amb tot, però el que m’agrada més és escriure. Diri­gir, per exem­ple, m’agrada, però un cop l’any, així com impar­tir un curs. Ara bé, escriure sí que m’agrada fer-ho cada dia.
Adap­tar tea­tre també li agrada?
Això a mi em torna boig. M’agrada molt. Perquè et demana col·locar-te en la visió de cada autor. Una de les adap­ta­ci­ons amb què més bé m’ho vaig pas­sar va ser L’ànec sal­vatge d’Ibsen, que vam fer amb Julio Man­ri­que i Cris­tina Gene­bat. Tre­ba­llant en aque­lla obra, vaig enten­dre per què era tan impor­tant, i per què ho és, el tea­tre d’Ibsen. Això és una sort. I així en molts altres casos. La meva feina és la meva passió. Això ho reco­mano a tot­hom, però també reco­mano que tot­hom sàpiga posar, entre la feina i la passió, unes tan­ques al mig, i que hi hagi la vida també. Perquè si feina, passió i vida s’ajun­ten, és un còctel una mica perillós.
Una altra frase d’en Rai: “La lite­ra­tura és millor que la vida.” Ho és?
No. En Rai ho diu perquè en la lite­ra­tura hi ha unes nor­mes. I cita Anton Txékhov, que diu que si en el pri­mer acte un dels pro­ta­go­nis­tes tus, en el segon ha d’estar malalt i en el ter­cer s’ha de morir. Tenim pis­tes per enten­dre la lite­ra­tura. En la vida la gent mor en el pri­mer acte o en el segon i no ha tos­sit abans. La vida és un caos i no tenim eines per enten­dre-la. Per això ens hem d’inven­tar la lite­ra­tura, per això ens hem d’inven­tar mil coses. La vida és tan àmplia que no sabem assu­mir-la.
Per què el títol de ‘La vigília’?
Es diu La vigília perquè la novel·la comença molt abans que neixi el nar­ra­dor de la història, just la vigília que passi una catàstrofe fami­liar. Per tant, la vigília és el moment de feli­ci­tat més gran que tenen tots els per­so­nat­ges de la novel·la. Això també passa una mica a la vida. Jo era més feliç la vigília de Reis que no pas el mateix dia de Reis. Després, perquè la vigília té també aquesta cosa d’estar alerta, de vigi­lar, entre el somni i la vigília, aquest espai que és i no és. I aquest nivell d’afron­tar la paraula des de llocs dife­rents crec que hi donava un valor.
“No ser feliç a la vida” és el pit­jor dels pecats que un home pot come­tre, com diu Jorge Luis Bor­ges en un poema que també esmenta en el lli­bre?
És un poema que es diu El remor­di­mi­ento, en què explica que els pares l’han edu­cat per als jocs, per a la vida, per a tot, i que ell ha comès el pecat més gran que mai pot come­tre un home, o una dona, que és no haver estat feliç. No ho sé, si hi estic d’acord, amb això. Em passa, amb la novel·la, que no sé si estic d’acord amb mol­tes de les afir­ma­ci­ons que s’hi fan. Per exem­ple, en un moment deter­mi­nat, la Cèlia pre­gunta a en Rai si creu que hi ha gent dolenta. Hi ha gent dolenta? Jo no ho sé. Hi ha dies que penso que sí i d’altres, que no.
En tot cas, està bé que una obra plan­tegi pre­gun­tes.
Intento fugir –i reco­mano a la gent que en fugi– de les obres de lite­ra­tura que tenen res­pos­tes. No crec que sigui aquesta la funció d’un lli­bre, ni d’una obra de tea­tre. El que interessa són les pre­gun­tes per inten­tar tro­bar un lloc per escol­tar-nos, per enten­dre els teus motius, els meus. Si La vigília tingués res­pos­tes, no hau­ria d’estar a ficció, sinó a la secció d’auto­a­juda.
En què està tre­ba­llant actu­al­ment?
Ara començarem els assa­jos de La tienda de los hor­ro­res, que és un musi­cal del qual he fet la tra­ducció i l’adap­tació, i que s’estre­narà en el Grec i farà tem­po­rada al Tea­tre Coli­seum a par­tir del setem­bre, amb direcció d’Àngel Llàcer i Manu Guix. També estic en un altre espec­ta­cle per al Grec que es diu Càsting Juli­eta i que em fa espe­cial il·lusió. El diri­geix Juan Car­los Mar­tel, que és el direc­tor del Lliure. El pro­ta­go­nit­zen set àvies, de 79 anys fins a 90, que no són actrius. L’argu­ment és que aques­tes dones es pre­sen­ten a un càsting de Romeu i Juli­eta per fer de Juli­eta! A par­tir d’aquí, refle­xi­o­nem sobre l’amor romàntic, sobre què és esti­mar, sobre les dones d’una gene­ració que és la de la post­guerra. També estic començant a escriure una nova novel·la, però encara estic a les bece­ro­les.
Com veu el pano­rama lite­rari actual?
Penso que hi ha molt bons autors i que estem en un bon moment, tot i que m’és molt difícil ana­lit­zar-ho i crec que la nos­tra obra es vali­darà amb el pas del temps. Per exem­ple, si sabrà dia­lo­gar amb les noves gene­ra­ci­ons o si apor­tarà alguna cosa a la soci­e­tat.
Es diu que cada cop es lle­geix menys.
Una cosa molt impres­si­o­nant que he des­co­bert gràcies a La vigília són els clubs de lec­tura, la feina que fan les lli­bre­ries, que em sem­blen una estruc­tura d’estat, i també els bibli­o­te­ca­ris. Sovint, però, ens deien que els joves no lle­gei­xen. Un punt una mica cre­pus­cu­lar, trist. I no hi estic d’acord. Crec que la gent sí que lle­geix, però ho fa d’una manera dife­rent. Que s’ha de lle­gir més? Segur. Que s’ha de tre­ba­llar en aquest sen­tit? Segur que sí. Però ho hem de fer des de l’abso­lut plaer, perquè lle­gir ha de ser un plaer. No vull ser pes­si­mista. Ja ho soc prou a la vida. Aquí vull ser opti­mista.

Un autor polièdric

Marc Artigau i Queralt (Barcelona, 1984) és llicenciat en direcció escènica i dramatúrgia per l’Institut del Teatre. Com a autor, ha estrenat les peces teatrals Alba (o el jardí de les delícies), Caïm i Abel, Caixes i Un mosquit petit, per les quals ha rebut diversos premis. També ha publicat literatura juvenil –Els perseguidors de paraules i La cova dels dies– i novel·la negra –Un home cau i Els coloms de la Boqueria, a quatre mans amb Jordi Basté, amb qui col·labora en el programa de ràdio El món a RAC1 amb un microrelat cada dia–. Amb La vigília va guanyar, el mes de gener passat, el premi Josep Pla de narrativa catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia