Música

Crònica

Acústica

Una nit espectacular

Acústica ha assolit en la 18a edició un nou rècord de públic i ha superat àmpliament els 100.000 assistents

Més de qua­ranta anys d’esce­na­ris acon­se­llen tan­car un gran con­cert mul­ti­tu­di­nari i lite­ral­ment per a tots els públics amb les joies de la corona: dos èxits infal·libles de l’època en què el tàndem Ber­langa-Canut estava en estat de gràcia, Ni tú ni nadie i A quién le importa entre­llaçades per rit­mes sintètics en un tre­pi­dant final de festa. Així va aca­bar el con­cert de Fan­go­ria, cap a tres quarts d’una de la mati­nada del dis­sabte a la Ram­bla de Figue­res, en una altra jor­nada mas­siva, la ter­cera, del fes­ti­val Acústica. Sigui pel que sigui, pel seu rea­lity amb Vaque­rizo o perquè ja és un clàssic inter­ge­ne­ra­ci­o­nal amb un reper­tori acu­mu­lat a prova de bomba, Alaska va poder reviure a la capi­tal dali­ni­ana els grans moments de les gires esti­uen­ques dels vui­tanta, ara que ella i Nacho cele­bren els trenta anys de Fan­go­ria, un pro­jecte que va néixer tímida­ment, gai­rebé tor­nant a les cata­cum­bes de les quals els havia tret Bai­lando, però que final­ment ha demos­trat ser el seu gran pro­jecte, sens dubte el més esta­ble i amb una vida més llarga.

Fan­go­ria va obrir el con­cert amb la força d’Espec­ta­cu­lar, una gran arti­lle­ria audi­o­vi­sual –el més visi­ble per als espec­ta­dors que no van tenir la sort o el valor de situar-se davant de l’esce­nari– i uns balla­rins entre els quals Alaska es movia com una gran vedette del segle XXI, amb els regla­men­ta­ris can­vis de ves­tit, men­tre Nacho estava, com sem­pre, inal­te­ra­ble en segon terme, diri­gint la maquinària, i les gui­tar­res sem­bla­ven tenir un paper més aviat ico­nogràfic que sig­ni­fi­ca­tiu dins d’un tei­xit sonor bàsica­ment electrònic. A favor de Fan­go­ria s’ha de dir que la seva acti­tud els des­marca del temi­ble feno­men nostàlgic Yo sobre­viví a la EGB: la seva música sobre­viurà a totes les refor­mes edu­ca­ti­ves, tant per les per­les pròpies –No sé qué me das, Dra­mas y come­dias– com per la seva capa­ci­tat per reci­clar o extra­po­lar mate­rial tan divers com ara His­to­rias de amor (OBK), Llo­rando por ti (Ku Minerva) i Coc­hes de cho­que (Cor­co­bado).

La pro­gra­mació de dis­sabte havia començat unes hores abans al mateix esce­nari amb un altre con­cert ben dife­rent, però també d’aquells que pro­vo­quen marees huma­nes: El Pot Petit, ni més ni menys. El duet altem­por­danès i la seva Mel­me­lada Band van tri­om­far a l’Acus­ti­queta, com era pre­vi­si­ble, amb tot el seu simpàtic bes­ti­ari i una ener­gia i un humor que con­que­rei­xen els pira­tes grans i petits. Tor­na­ran aviat a Figue­res amb l’espec­ta­cle del seu desè ani­ver­sari.

En una jor­nada de gran pro­ta­go­nisme femení –un fet que, per nor­mal, ja no cal­dria remar­car– va sobre­sor­tir la vigo­rosa actu­ació de Clara Peya i la seva banda a la plaça de la Pal­mera, on la pia­nista pala­fru­ge­llenca va defen­sar un amor “horit­zon­tal” i trans­ver­sal més enllà de les ser­vi­tuds i els tòpics de l’amor romàntic i “pira­mi­dal”. Al mateix esce­nari havia actuat abans Pavvla, també amb una pro­posta molt per­so­nal, i per la bal­co­nada del Tea­tre El Jardí van pas­sar les joves veus de Sara Roy, San­dra Bau­tista i les tres voca­lis­tes que el pro­duc­tor El Tor­nado pre­senta com Bra­vas i que, amb regis­tres dife­rents, es mouen entre el hip-hop més ele­gant i un tòtem com Roberta Flack. A la plaça Cata­lu­nya, Ramon Mira­bet va con­fir­mar el seu bon moment, amb un públic molt entre­gat al seu pop trans­fron­te­rer, i tot seguit Iseo & Dodo­sound and The Mou­se­hun­ters, també amb una gran veu feme­nina, van omplir l’esce­nari d’essències jamai­ca­nes i cari­be­nyes. La nit va aca­bar amb Buhos des­bor­dant de nou la Ram­bla i obrint foc amb Nos vamos pa’l festi i altres him­nes del seu impa­ra­ble La gran vida, i el recu­pe­rat Delafé, que a la plaça de la Pal­mera llançava el seu crit de guerra (“Dale gas!”) entre trom­pe­tes de la mort, pri­ma­ve­res eter­nes i nous temes del disc que està a punt de llançar, com ara Mix­tape i la seva nostàlgia en for­mat de cas­set.

El 18è Acústica va aca­bar ahir al ves­pre amb Heavy per Xics i Di-ver­si­o­nes, que van tan­car una altra edició de rècord. És més que pro­ba­ble que en aquests qua­tre dies més de 108.000 espec­ta­dors –la xifra del 2018– hagin assis­tit als prop de 40 con­certs pro­gra­mats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.