Música

Cançons realment nostres

El 4t Festival Càntut ofereix 21 activitats del 15 al 17 de novembre per revitalitzar les nostres cançons de transmissió oral

Lo Barber de l’Alguer tallarà cabells i cantarà a la barberia Quim Roca, dissabte a la tarda

El Fes­ti­val Càntut, dedi­cat a les cançons de tra­dició oral, les que són “real­ment nos­tres, de quilòmetre zero”, es pre­senta com “una petita dosi d’auto­co­nei­xe­ment, davant dels efec­tes de la glo­ba­lit­zació i dels pals que han donat a la nos­tra cul­tura”. Ho deia ahir Albert Mas­sip, res­pon­sa­ble del pro­jecte Càntut, nas­cut el 2012 per “reco­llir i difon­dre la música popu­lar i tra­di­ci­o­nal recor­dada per la gent més gran de les comar­ques giro­ni­nes”. “Ens cal conèixer-nos més i conèixer-nos millor”, hi va afe­gir Mas­sip per pre­sen­tar la quarta edició del Fes­ti­val Càntut , que tindrà lloc a Cassà de la Selva el cap de set­mana del 15 al 17 de novem­bre, amb 21 acti­vi­tats rela­ci­o­na­des amb la cançó de trans­missió oral, el 75% de les quals són gratuïtes i la resta que tenen preus entre els 4 i els 20 euros.

Mas­sip va pre­sen­tar ahir el fes­ti­val al bar del Cen­tre Recre­a­tiu –on diven­dres i dis­sabte a la nit tin­dran lloc les can­ta­des popu­lars, amb dos grups per vet­llada, després dels con­certs de paga­ment a La Sala–, acom­pa­nyat per l’alcalde, Robert Mun­det, i el regi­dor de Cul­tura, Joan Casabó. En nom del nou equip de govern muni­ci­pal, van mani­fes­tar la seva volun­tat de donar con­tinuïtat al Fes­ti­val Càntut i de con­tri­buir a la con­so­li­dació del fes­ti­val ges­ti­o­nat per Alter Siner­gies , amb un pres­su­post de 43.000 euros: cap a 3.000 més que l’any pas­sat. “Som un fes­ti­val encara petit i no volem créixer molt. El nos­tre for­mat per­met que sovint es tren­qui la fron­tera entre l’artista i el públic.”

A part dels con­certs ja anun­ci­ats de Maria del Mar Bonet –amb un reper­tori espe­cial cen­trat en els seus acos­ta­ments a la música popu­lar i tra­di­ci­o­nal– i Miquel Gil, hi ha altres actu­a­ci­ons des­ta­ca­des: Arnau Obi­ols (la Seu d’Urgell, 1985), que en el seu recent Tost ofe­reix una visió con­tem­porània de la música tra­di­ci­o­nal del Piri­neu; l’espec­ta­cle A vore (premi Butaca al millor espec­ta­cle de dansa del 2018), que aplega “jotes, sam­plers, gui­tar­res, aixa­des i dansa con­tem­porània”; el duet vocal femení Tarta Relena, que hi pre­sen­tarà el seu debut, Ora pro nobis; el cuplets en clau de rumba del trio Arrels de Gràcia, i un altre dels nou pro­jec­tes ide­ats expres­sa­ment per al Càntut: Vega, un con­cert en què Paula Grande i la menor­quina Anna Fer­rer s’endin­sen en alguns de les cançons reu­ni­des en els arxius sonors del pro­jecte Càntut –més de 1.200– per triar aque­lles can­ta­des per dones i que reflec­tei­xen millor les dis­cri­mi­na­ci­ons que han patit elles al llarg de la història.

En el fes­ti­val es pre­sen­ta­ran per pri­mera vegada tres lli­bres –el didàctic Els números can­ten; Càntut: Les cançons de tra­dició oral a través de la per­cussió cor­po­ral, de Santi Ser­ra­tosa, i El cançoner de Can Ven­tura, de Josep Gar­cia–, i un docu­men­tal, ¡Folk! Una mirada a la música tra­di­ci­o­nal, pro­jec­tat en col·labo­ració amb el Cine­club Vuit i Mig.

Un nou esce­nari per al Càntut serà la bar­be­ria Quim Roca, on dis­sabte a la tarda Àngel Maresca, Lo Bar­ber, farà el que fa habi­tu­al­ment fa a l’Alguer: afai­tar bar­bes, tallar cabells i, sí, can­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.