Llibres

NÚRIA CADENAS

Escriptora. Publica "Guillem"

“Al final, la d’en Guillem és una història de vida”

“El cas Guillem Agulló i tot el que l’envolta posa en evidència el podrimener que és l’estructura de l’Estat Espanyol”
“El feixisme fa molt mal, fins matar un jove de divuit anys, però no han aconseguit esborrar la memòria d’en Guillem”

Par­lem amb Núria Cade­nes per vide­o­con­ferència, eina indis­pen­sa­ble en aquests temps de pandèmia. L’autora bar­ce­lo­nina, resi­dent des de fa temps a València, va publi­car Gui­llem (Ams­ter­dam) al febrer, just a temps de pre­sen­tar-lo públi­ca­ment i que comencés a córrer per lli­bre­ries abans del con­fi­na­ment. Gui­llem és una novel·la cons­truïda a par­tir de dife­rents punts de vista, fins i tot amb retalls de premsa i d’escrits judi­ci­als, que recons­tru­eix la ter­ri­ble història de Gui­llem Agulló (Bur­jas­sot, 1974-Mon­ta­ne­jos, 1993), mort d’una punya­lada al cor després de ser agre­dit per un grup fei­xista.

Quin és l’ori­gen de ‘Gui­llem’?
Va ser una idea de l’edi­tor Joan Car­les Girbés, que m’ho va pro­po­sar i que em va donar total lli­ber­tat de cre­ació i de calen­dari. És una història que conei­xia i de la qual està bé anar-ne par­lant cícli­ca­ment. Hi havia la novel·la La mort de Gui­llem, de Jaume Fus­ter, i ara hi ha la meva, i espero que d’aquí a uns anys n’hi hagi una altra que faci que el tema s’abordi de manera dife­rent, perquè n’hem de con­ti­nuar par­lant.
Hi ha un moment en què un dels per­so­nat­ges exclama “Quin fàstic tot!”. Seria una mica el resum del cas?
En seria un, de resum: els silen­cis, la mani­pu­lació de deter­mi­nats mit­jans de comu­ni­cació, la con­nivència del poder judi­cial espa­nyol i de la poli­cia. L’altra cara de tot això és la res­posta a aquesta ignomínia, la d’estrènyer els punys i no callar. La res­posta en posi­tiu que hi va haver per part de molta gent i molt diversa, sobre­tot jove i del País Valencià. Hem de valo­rar que una res­posta pos­si­ble davant l’agressió cons­tant que es vivia aquells anys a València hau­ria pogut ser tan­car-se a casa i dei­xar-se endur per la por.
Afor­tu­na­da­ment no va ser així.
La Carme Sal­va­dor, la mare d’en Gui­llem, recorda, quan explica l’asset­ja­ment ferotge que va rebre la família, amb pin­ta­des insul­tant-los, que de seguida que els en feien una, apa­rei­xia gent que l’esbor­rava. I cada vegada, diu, hi havia més gent que nete­java la paret. Espero que aquesta sigui una de les con­clu­si­ons de tot això, no tan sols la bru­tor, el “quin fàstic tot”, sinó la res­posta en posi­tiu, no dei­xar-se endur per aquest riu d’odi. Perquè la d’en Gui­llem Agulló és una història de vida i això, encara que sem­bli una con­tra­dicció, en rea­li­tat no ho és.
Com va ser l’assas­si­nat d’en Gui­llem?
Va ser per Pas­qua, la pri­mera que en Gui­llem, un jove de divuit anys, impli­cat en el movi­ment anti­fei­xista i inde­pen­den­tista, pas­sava lluny de la família. Amb un grup d’amics van anar a Mon­ta­ne­jos, a l’Alt Millars, on hi havia zones d’acam­pada lliure. La típica tro­bada de jovent. En el viatge amb bus cap allà van coin­ci­dir amb un grup fei­xista i aquests el van reconèixer. El dis­sabte a la nit, set o vuit per­so­nes d’aquest grup el van començar a asset­jar davant un bar del poble. Se’l van endur del grup d’amics, el van anar col­pe­jant, als qui van inten­tar aju­dar-lo els van apar­tar de males mane­res i al final, men­tre uns l’aguan­ta­ven, un altre li va cla­var una nava­lla al cor. Gui­llem va morir al cap de poc allà mateix.
A par­tir d’aquell moment, en Gui­llem i els seus com­panys sem­bla que pas­sen de ser agre­dits a agres­sors.
Sobta tant tot el que va pas­sar a par­tir d’aque­lla nit, que en el lli­bre vaig optar per fer el mínim de ficció pos­si­ble perquè no semblés que m’ho inven­tava. Després de l’assas­si­nat i que els agres­sors fugis­sin cor­rent can­tant el Cara al sol, cri­dant “Viva España” i alçant el braç fent la salu­tació fei­xista, els que van que­dar retin­guts van ser els amics d’en Gui­llem. A nanos joves, de setze, dis­set o divuit anys, que aca­ben de veure com han apu­nya­lat i matat el seu amic, la Guàrdia Civil els té tan­cats tota la nit. I això no és tot. L’endemà, els sot­me­ten a unes decla­ra­ci­ons llarguíssi­mes fins al mig­dia.
En comp­tes d’aju­dar-los psi­cològica­ment, els repri­mei­xen.
És ter­ri­ble. I men­tres­tant, als assas­sins no els van impor­tu­nar. Van pas­sar la nit a les seves ten­des. Es veu que en un moment donat s’hi va acos­tar una pare­lla de la Guàrdia Civil i els va pre­gun­tar si eren de Bur­jas­sot. Van dir que no i adiós muy bue­nas, De fet, als assas­sins no els van arri­bar a dete­nir mai. Eren allà, vull dir. Difícil no era, aga­far-los. Doncs no, se’n van anar, cadascú per la seva banda, i final­ment, pas­sats dos dies, es van lliu­rar a la poli­cia. Tots van negar-se a decla­rar si no era davant un jutge.
La Guàrdia Civil parla de seguida de bara­lla entre joves.
El fet que els nois que­des­sin retin­guts i els assas­sins lliu­res ja és molt sig­ni­fi­ca­tiu de tot el que va pas­sar després, sobre aquest asse­nya­lar, enfo­car cap a la víctima i els seus amics, en comp­tes de fer-ho cap als assas­sins. Hi ha un altre fet que em va col­pir molt i és el que em va expli­car el pare d’en Gui­llem. Va pas­sar quan van anar a iden­ti­fi­car el cos del fill. Un moment ter­ri­ble. Ales­ho­res, la Carme va entrar i el pare es va que­dar fora, no va tenir for­ces per ser-hi també. En aquell moment se li va acos­tar un guàrdia i li va comen­tar que tot ple­gat havia estat “una riña entre jóvenes”, sense cap con­no­tació política. I pen­ses quina men­ta­li­tat té aquest per­so­natge per, en un moment tan deli­cat, impor­tu­nar un home a qui aca­ben d’assas­si­nar el fill i insis­tir-li que no havia estat per motius polítics. És això, però també és sobre­tot la insistència, ja des del pri­mer moment, de negar que la mort d’en Gui­llem fos un assas­si­nat polític. Aquí sí que entra allò de “quin fàstic tot” de què parlàvem.
És una teo­ria que també abo­nen el mateix apa­rell judi­cial, la poli­cia i la premsa, sobre­tot el diari ‘Las Pro­vin­cias’.
En el lli­bre he inten­tat limi­tar-me a expli­car els fets, com la cam­pa­nya que va ordir Las Pro­vin­cias d’inten­tar cri­mi­na­lit­zar la víctima, que és una de les coses més bru­tes que s’hagin pogut fer mai en un país, o la nega­tiva dels jut­ges a voler sen­tir en el judici les con­ne­xi­ons dels assas­sins amb les tra­mes fei­xis­tes. I ho he fet així, sobre­tot, perquè les con­clu­si­ons les tragués cadascú a l’hora de lle­gir. De tota manera, una de les qüesti­ons que aquest cas posa en evidència és el podri­me­ner que és l’estruc­tura de l’Estat espa­nyol. Aquest no fer net, no ja des de la dic­ta­dura, sinó de molt abans. La per­pe­tu­ació d’aquest corc cons­ti­tu­tiu que té l’Estat en la seva estruc­tura és el que explica que con­tinuïn pas­sant aques­tes coses. Perquè, més enllà dels gru­pus­cles espa­nyo­lis­tes que actu­a­ven lla­vors en el País Valencià, hi havia sobre­tot la per­mis­si­vi­tat de la poli­cia i les auto­ri­tats.
En el lli­bre explica dife­rents agres­si­ons.
No hi són totes, natu­ral­ment. Eren el pa de cada dia en aque­lla època. Entrar al barri del Carme tren­cant-ho tot, entrar en un bar i col­pe­jar una per­sona i saber que no els pas­sa­ria res. Ata­car pro­fes­sors per “cata­la­nis­tes”, per “rojos”, perquè deien que era gai..., el que fos. I sabien que no els pas­sa­ria res. Aquesta és la qüestió. I en el cas d’en Gui­llem Agulló, tam­poc. Arriba el punt que maten una per­sona i no passa res. Aquesta és la denúncia.
L’extrema dreta sem­bla que con­tinuï gau­dint encara d’aquesta impu­ni­tat.
Va pas­sar recent­ment durant la diada del 9 d’Octu­bre quan els de sem­pre, són pocs, una cin­quan­tena, que tot­hom coneix, van reben­tar la mani­fes­tació. Però la qüestió és que la poli­cia ho va per­me­tre. Si con­ti­nuen pas­sant coses d’aques­tes és perquè la poli­cia espa­nyola ho per­met. Qui la con­trola ho per­met i si diuen que no la poden con­tro­lar, doncs, també tenen un pro­blema.
La reacció de la família d’en Gui­llem és digna de tots els elo­gis pos­si­bles.
Són un exem­ple de mol­tes coses. Hem de tenir en compte que són uns pares als quals aca­ben de matar un fill. A par­tir d’aquí, qual­se­vol cosa que hagues­sin fet hau­ria estat lícita des del punt de vista per­so­nal. Però no. S’hi impli­quen. I sovint callen, però els seus silen­cis eren molt més col­pi­dors que si hagues­sin fet un esga­rip. Però és que tam­poc man­te­nen el silenci tota l’estona, sinó que, des del prin­cipi, par­len amb una sere­ni­tat, una pro­fun­di­tat, una soli­desa i una huma­ni­tat que et fan dir: “Què més se’ls pot dema­nar, a aques­tes per­so­nes?”
Van patir una per­se­cució ver­go­nyosa.
Aquest és un altre aspecte d’aquesta història que a mi em fa posar la pell de gallina. La per­se­cució i l’asset­ja­ment durant tant de temps. Pin­ta­des, tele­fo­na­des, el pare va per­dre la feina. Què més els podeu fer? Dei­xeu-los en pau! Mal­grat aquesta per­se­cució i mal­grat el dolor, no han callat mai. I no només això, sinó que som­ri­uen, i és una cosa que et deixa sense alè. Ara els han donat la Creu de Sant Jordi i està molt bé que tin­guin aquest reco­nei­xe­ment ins­ti­tu­ci­o­nal perquè el popu­lar ja l’han tin­gut. Hi ha hagut molta gent que se’ls ha esti­mat i ells no han parat d’anar amunt i avall.
Aquest reco­nei­xe­ment també ha arri­bat final­ment al País Valencià, amb noms de car­rers i un premi a les Corts.
Les ins­ti­tu­ci­ons sem­pre van, per natu­ra­lesa, una mica al dar­rere de la gent. El reco­nei­xe­ment ins­ti­tu­ci­o­nal és posi­tiu, neces­sari i impres­cin­di­ble, i res­pon, pre­ci­sa­ment, al clam popu­lar, a la pressió posi­tiva, al reco­nei­xe­ment popu­lar que ha anat rebent la família durant tots aquests anys arreu dels Països Cata­lans. També vol dir que no sem­pre gua­nyen ells. És cert, fan mal, fan el mal més gran pos­si­ble, en aquest cas la mort d’un jove de divuit anys, però al final no han gua­nyat perquè no han acon­se­guit esbor­rar-ne la memòria, ni arros­se­gar-nos al con­junt cap a aquesta espi­ral d’odi i de des­trucció que són, perquè al cap­da­vall no tenen res per ofe­rir. Ara, en Gui­llem Agulló és un símbol per a la democràcia, per a la lli­ber­tat, per als drets humans i l’anti­fei­xisme, i ins­ti­tu­ci­ons que fa anys sem­blava impos­si­ble que ho fes­sin, també l’han reco­ne­gut, com és el cas de les Corts Valen­ci­a­nes, on s’ha ins­tituït un guardó a la lluita con­tra els delic­tes d’odi i de dis­cri­mi­nació que duu el seu nom.
Això és molt des­ta­ca­ble, no?
Són les coses que per­du­ren. Val la pena saber que ho hem fet entre tots, gent que durant tot aquest temps ha estat picant pedra perquè això no s’oblidés. De vega­des les coses sem­bla que no ser­vei­xin per a res. I sí que ser­vei­xen.
Està a punt d’estre­nar-se la pel·lícula que Car­les Marqués-Mar­cet ha rodat també sobre la mort d’en Gui­llem.
Ha estat una magnífica coin­cidència en el temps i ens hem aca­bat tro­bant. Si no m’erro, s’estre­narà a l’octu­bre. És bo que des de dife­rents per­cep­ci­ons esti­guem expli­cant la història d’en Gui­llem, que no esbor­ren ni esbor­ra­ran mai.
“Gui­llem Agulló, ni oblit, ni perdó.”
Refe­rent a això hi ha una altra lliçó dels pares d’en Gui­llem. Lliçons de vida. En una de les pre­sen­ta­ci­ons li van pre­gun­tar a en Gui­llem si no tro­bava molt dur el que deia aquesta frase, si ell no seria capaç de per­do­nar els assas­sins del seu fill. Va tri­gar una mica i va res­pon­dre que pot­ser sí que els per­do­na­ria, perquè tots som per­so­nes, però el fet cons­ta­ta­ble, va dir, és que a ell ningú mai li ha dema­nat perdó. Ni els assas­sins ni, quan ho pen­ses, tam­poc Las Pro­vin­cias han estat mai capaços de dema­nar perdó per tot allò que van fer, per com van ter­gi­ver­sar, men­tir, retorçar la rea­li­tat, amb un ús infame del llen­guatge.
Tenien una secció, ‘El Cabi­nista’, des d’on asse­nya­la­ven la gent, oi?
Qui sor­tia a El Cabi­nista ja sabia que l’havien asse­nya­lat. I això volia dir que por­ta­ves al damunt una diana a par­tir de la qual et podien col­pe­jar, ape­dre­gar, insul­tar o per­se­guir. Era com dibui­xar una estre­lla en un comerç com feien els nazis. Un sis­tema de ter­ror. El que és real­ment sor­pre­nent és que vivíem així. Coses que ara les veus escri­tes i pen­ses: “Com podia pas­sar tot allò?” Doncs pas­sava.
Sovint, amb ignorància i fins i tot des­deny per part de la gent del Prin­ci­pat.
Des del Prin­ci­pat ens ho miràvem com dient: “Allà, al País Valencià, es bara­llen.” De fet, ens ho van pre­sen­tar com la “bata­lla de València”. Però, és clar, ni era de València, ni era una bata­lla, sinó una agressió. Ara bé, si caus en l’ima­gi­nari i ho veus com dos exèrcits xocant, pen­ses: “Millor no m’hi poso, ves a saber què passa.” Vist des de lluny, veus un gru­moll de gent que es bara­lla, però si t’hi acos­tes t’ado­nes que, en rea­li­tat, és un grup que agre­dei­xen una per­sona. Lla­vors ja no és una bata­lla, ni una bara­lla, sinó set o vuit per­so­nes que li cla­ven una nava­lla al cor a un jove de divuit anys. I ja som davant en Gui­llem Agulló mort a Mon­ta­ne­jos.

‘Guillem’, la història de Guillem Agulló

Núria Cadenes (Barcelona, 1970) és periodista, escriptora i llibretera. Quan tenia només divuit anys va ser detinguda i empresonada quatre anys acusada de pertànyer a Terra Lliure. Va ser absolta pel Suprem. Fruit de la seva estada a la presó és el seu primer llibre, Cartes des de la presó (1990). També ha publicat L’Ovidi (2002), El banquer (2013) i Secundaris (2018). Amb Z (2009) va guanyar el premi Ciutat d’Elx i el de la Crítica dels Escriptors Valencians, i amb Tota la veritat (2016), el Crims de Tinta. Reconeguda lluitadora independentista, a Guillem (Amsterdam, 2020) explica la història de Guillem Agulló, un jove de divuit anys de Burjassot (Horta) que va ser assassinat per un grup de feixistes a Montanejos (Alt Millars), a la matinada, l’11 d’abril del 1993. El cas, i també la impunitat amb què van ser tractats els responsables del crim, va sacsejar i marcar tota una generació de joves d’arreu dels Països Catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia