Cinema

DAVID TRUEBA

Periodista, escriptor, guionista i director de cinema

“El mur és la metàfora de la impotència”

Quan existeixen les grans necessitats no es plantegen debats sobre la moral o l’ètica, la dignitat o els drets humans
Els drets s’aconsegueixen en temps de bonança i es perden tot sovint, de manera immediata, en temps de crisi

Estrena avui a Cata­lu­nya, al Cinema Truf­faut de Girona en el marc de Tem­po­rada Alta, A este lado del mundo, pel·lícula pro­ta­go­nit­zada per Vito Sanz i l’actriu cata­lana Anna Alarcón –que també és pre­sent al fes­ti­val amb el monòleg Psi­co­sis de las 4.48 –. Un esde­ve­ni­ment que David Tru­eba (Madrid, 1969), que apro­fita qual­se­vol excusa per venir a la ciu­tat on va rodar Sol­da­dos de Sala­mina, no es perdrà i, acom­pa­nyat pels dos intèrprets, en farà la pre­sen­tació (20 h).

Una estrena molt espe­rada, suposo. I més ara, que no està sent fàcil per a l’exhi­bició i només es podrà veure a cinc sales. Tot és culpa de la pandèmia?
És una bar­reja de coses. L’havíem d’estre­nar al març, després del seu pas pel Fes­ti­val de Màlaga, però es va haver de can­cel·lar tot. Després, amb tot el sec­tor a mig gas es feia molt difícil estre­nar una pel·lícula que no té al dar­rere una gran cam­pa­nya publi­citària. Per això vaig deci­dir que la millor manera era anar-la exhi­bint de mica en mica en algu­nes ciu­tats i tenir-la dis­po­ni­ble per stre­a­ming al web on hi ha totes les meves altres pel·lícules i docu­men­tals. Es tracta de com­bi­nar les dues coses i mirar cap enda­vant, que aquesta és la meva con­signa de sem­pre. Avui estem a Girona, la set­mana que ve a Palma (16 d’octu­bre), després a Ala­cant (23 d’octu­bre) i així anem fent camí. Són pel·lícules peti­tes quant a pres­su­post que reque­rei­xen el tri­ple d’ima­gi­nació a l’hora d’explo­tar-les.
A Girona sem­pre té les por­tes ober­tes, en aquesta ocasió al Cinema Truf­faut via Tem­po­rada Alta, però i a Madrid i Bar­ce­lona per què encara no?
Vivim en llocs en què encara que tot està glo­ba­lit­zat o es pot fer a distància encara tenen molt de pes els cen­tres neuràlgics de poder, la con­cen­tració dels símbols, de les sales... Per això abans quan ho feies a Madrid i Bar­ce­lona ja es donava per estre­nada la pel·lícula. Ara fer-ho a la inversa per­met que les ciu­tats gau­dei­xin de l’exclu­si­vi­tat durant un petit temps. En el cas de Girona es dona el cas que Anna Alarcón, l’actriu pro­ta­go­nista, fa un monòleg al fes­ti­val Tem­po­rada Alta i li feia molta feia il·lusió que també es pogués veure la pel·lícula . Hem fet les ges­ti­ons opor­tu­nes i aquí estem.
‘A este lado del mundo’ tracta sobre la immi­gració, però també de la crisi labo­ral. Per què aquests dos temes?
Soc dels que creu que les neces­si­tats anul·len les mora­li­tats. És a dir, en molts aspec­tes de les vides de les per­so­nes, com a soci­e­tat, quan exis­tei­xen neces­si­tats no es plan­te­gen debats sobre la moral o l’ètica, la dig­ni­tat o els drets humans; la gent només està ocu­pada per la sub­sistència. Posem un exem­ple molt sen­zill, si ho mirem en el nos­tre entorn, just abans de la pandèmia una de les gran pre­o­cu­pa­ci­ons que recor­ria Europa era la pre­o­cu­pació ecològica, la dis­mi­nució de la pro­ducció, la raci­o­na­lit­zació dels viat­ges i el con­sum. I tot això s’ha esbor­rat de cop per una crisi major. Res­pecte a la migració, els drets humans la dig­ni­tat de les per­so­nes, quan mane­ges una gent que tenen neces­si­tats vitals, com és el cas del pro­ta­go­nista de la pel·lícula –algú que ha per­dut el tre­ball i per tant és mani­pu­la­ble per fer qual­se­vol tre­ball–, això és la clau de l’explo­tació dels humans pels humans. És la per­versa uti­lit­zació de les neces­si­tats, com és el cas de la neces­si­tat de tre­ba­llar i gua­nyar diners per man­te­nir la família: jo et col·loco a una situ­ació en què tu seràs el que explo­tes a l’altre o que hauràs de fer alguna mal­dat per a la teva pròpia super­vivència. És impor­tant veure-ho perquè a vega­des ens pen­sem que els drets adqui­rits hi són per sem­pre i, cons­tant­ment, ens ado­nem que això no és així, que els drets s’acon­se­guei­xen en temps de bonança i que es per­den tot sovint de manera imme­di­ata en temps de crisi. El més difícil és man­te­nir el cap fred per saber que es poden bar­re­jar les neces­si­tats per­so­nals amb la dig­ni­tat dels altres. No són vasos comu­ni­cants que si un puja l’altre baixa.
Ens diuen que d’una crisi sem­pre se’n surt enfor­tit. Ho creu de debò?
En dubto! Com tan­tes altres fra­ses que sen­tim, com quan algú diu allò que la paraula crisi en xinès vol dir opor­tu­ni­tat. Les llençaria direc­ta­ment a les escom­bra­ries. De totes les cri­sis se surt en crisi! És veri­tat que en agi­tar-lo tot te fa la sen­sació que la cosa es des­pu­lla, veus l’esque­let intern de coses que sem­bla­ven sòlides. La crisi el que fa és una radi­o­gra­fia de la soci­e­tat, però el que veus t’espanta tant que efec­ti­va­ment la gent es torna més solidària, digna i intel·ligent. Però això es com dir si ens tor­nem millors després d’una guerra? Pro­ba­ble­ment, la pro­xi­mi­tat amb la mal­dat, el des­as­tre, la tris­tesa i el dolor, no sé si fa ser més bones per­so­nes, però sí més pru­dents. De fet, això ho vam per­ce­bre amb la gene­ració dels nos­tres pares i avis, que van viure la Guerra Civil, si alguna cosa tenien és que eren molt pru­dents. Espe­rem que la ferida no sigui tan pro­funda.
Al pro­ta­go­nista, una crisi li can­via la manera de mirar el món.
Més que la crisi és el des­plaçament. És una per­sona sense cap ide­o­lo­gia ni cap pen­sa­ment sobre el pro­blema immi­gra­tori que se’n va a Meli­lla i des­co­breix una infor­mació dife­rent de la que rebia.
I al per­so­natge que inter­preta Anna Alarcón? I per què la va ele­gir a ella?
La vaig ele­gir perquè feia alguns anys que la veia en obres de tea­tre a Bar­ce­lona, ja ens coneixíem i teníem ganes de tre­ba­llar ple­gats. Els seus per­so­nat­ges tenen un punt d’ambigüitat, no saps ben bé que pen­sen. Tenia aquest per­so­natge, amb aquests valors, i ella era per­fecta per encar­nar-lo. Una dona amb una ide­o­lo­gia molt ambi­va­lent que guia el per­so­natge al qual domina al si del con­flicte. Té molt de poder sobre ell fins que es pro­du­eix un crac a la relació. Perquè, a diferència de la ficció, a la vida això passa sovint a les rela­ci­ons: exis­teix una esquerda que en comp­tes d’acos­tar les per­so­nes les separa defi­ni­ti­va­ment, aquest moment de tren­ca­ment m’agrada molt posar-lo al film i és l’escena que més vam gau­dir rodant-la amb els actors; és el moment que sem­bla que voles a una direcció i obli­gues a fer un gir de 180 graus als per­so­nat­ges, i a l’espec­ta­dor.
Són temps en què es cons­tru­ei­xen més murs que mai. De què ser­vei­xen?
Sí, vivim una explosió, del con­cepte tanca, fron­tera, sepa­ració, pro­tecció, urba­nit­zació, con­trol...I crec que quasi sem­pre es una metàfora de la impotència. Com que no són capaços de resol­dre els pro­ble­mes els queda la força, abo­nar la distància, la sobre­pro­tecció. Sens dubte, és una expressió de la inca­pa­ci­tat de l’ésser humà per evo­lu­ci­o­nar i millo­rar i de la con­tinuïtat de la indig­ni­tat.
La migració és un tema com­plex i par­tits com els de la ultra­dreta se n’apro­fi­ten per ven­dre la seva ide­o­lo­gia.
Fins i tot la dreta, no només la ultra­dreta, s’apro­fita de la gran con­tra­dicció que tenen els ciu­ta­dans. La con­tra­dicció és la següent: és pot ser bona per­sona i tenir por. No és incom­pa­ti­ble. Cer­ta­ment és un tema molt com­plex, diria que irre­so­lu­ble, que es per­llonga en el temps. És molt estúpid que algú plan­tegi solu­ci­ons fàcils. Obvi­a­ment, en els llocs més afec­tats pel pro­blema tri­om­fen aquells qui diuen: “Jo posaré fi als immi­grants, impe­diré que arri­bin i que el teu barri can­vii.” La migració té tres fases: la sor­tida del país, la del pas fron­te­rer i, la més relle­vant, allà on s’ins­tal·la, i és aquí on comen­cen els pro­ble­mes greus que l’esquerra no ha sabut lle­gir. Els nuclis forts de la immi­gració són a la perifèria, bar­ris més mar­gi­nals on ja exis­tei­xen pro­ble­mes soci­als i econòmics greus i això no fa més que incre­men­tar-los. Allà entra el pes­ca­dor en aigües tur­bu­len­tes. I això és el que viu el món desen­vo­lu­pat: l’oscil·lació de la població obrera tra­di­ci­o­nal­ment pro­gres­sista a població reac­cionària. Bé, això només és una de les cau­ses.
Pro­blema glo­bal, reso­lució glo­bal?
És a la fase d’ori­gen on es podria resol­dre en part el pro­blema. Què motiva la gent a renun­ciar al seu lloc d’ori­gen, a l’entorn fami­liar, a l’idi­oma? Quasi sem­pre és la guerra i la pobresa extrema. En un món glo­ba­lit­zat, on tot­hom exporta el seu món ide­a­lit­zat, hi ha un pol d’atracció de la gent que no té res a voler tenir-ho. Aquesta pulsió per millo­rar la teva vida la tenim tots; amb quin dret els ho nega­rem. Per què no fre­nar la cor­rupció, poten­ciar un mer­cat més just...
Últi­ma­ment tre­ba­lla amb pocs recur­sos i un equip habi­tual, sense haver de depen­dre d’una gran pro­ducció.
Tre­ba­llo més a gust amb el con­trol i el marge de lli­ber­tat que no pas en el luxe i el tenir tots els recur­sos però no saber què expli­car. Poso a la balança retra­tar el món en què visc i allò que m’interessa al pres­su­post. Dis­poso d’un equip entre­nat per tre­ba­llar a la guer­ri­lla i a llarg ter­mini. La cul­tura pateix la neces­si­tat de voler tri­om­far a curt ter­mini i s’oblida d’agra­dar al con­su­mi­dor. El millor és fer obres que es puguin lle­gir o veure vint anys després i que tin­guin encara efecte. Això és el que tracto de fer. I és molt pla­ent des­co­brir algú que ha gau­dir d’allò que vas fer fa molts d’anys.
I més ara, tal com està la indústria cine­ma­togràfica, no només la d’aquí.
Estem expe­ri­men­tant els matei­xos símpto­mes que patei­xen les indústries cul­tu­rals al pla­neta: una certa con­cen­tració mono­polística, local i inter­na­ci­o­nal. Els números de venda d’entra­des es man­te­nien, però a còpia d’una con­cen­tració de títols que es que­den tota la taqui­lla. Hi ha poques pro­duc­to­res i la diver­si­tat està en la lli­ber­tat dels petits, dels que no tenen deu films a l’any. Això, abans de la pandèmia; després ha afec­tat totes les pro­fes­si­ons que neces­si­ten el públic i un vin­cle social. Obli­garà a replan­te­jar coses, com a soci­e­tat. Ha estat un immens error gene­rar l’ansi­e­tat de la solució, quan no arriba causa frus­tració cons­tant. Ningú s’atre­veix a dir la veri­tat, a trac­tar a la soci­e­tat com a adults. Com el que dèiem de la immi­gració, encara que Trump posi murs, la immi­gració és la mateixa. Que a Meli­lla posis tan­ques més altes, doncs entra­ran en bot. Aquesta men­tida cons­tant, per què no apli­car la dig­ni­tat al pro­blema!
Un altre perill és la pèrdua de l’hàbit.
Sí, jo mateix he dei­xat d’anar al cine tres vega­des a la set­mana, tam­poc l’oferta m’ho per­met. L’altre dia que hi vaig anar, vaig tor­nar a expe­ri­men­tar el plaer quasi antro­pològic d’anar a la sala, d’estar junts, sor­tir al car­rer i comen­tar el film ple­gats. No ho hem de per­dre, tam­poc la soci­a­lit­zació, són els grans luxes de viure. I, men­tres­tant, amb els mòbils i les xar­xes soci­als, estan tra­ient el car­rer als nens. I qui té el car­rer té el domini.
De quina obra se sent més orgullós?
Mira, amb Ana­grama havíem de cele­brar jus­ta­ment ara a l’octu­bre els 25 anys d’Abi­erto hasta la noche, la pri­mera novel·la que vaig publi­car amb ells. Jo els vaig dir, mireu, tal com està tot per què no dei­xem les fes­tes per quan en fem cin­quanta? Havia de fer un pròleg par­lant de qui era jo quan la vaig escriure i ara es trans­for­marà en un qua­dern. No has de pre­o­cu­par-te tant del més enllà, sinó de la neces­si­tat d’escriure el que vols fer ara en aquest moment. Aquesta també és la meva acti­tud a la vida.
Bé, i no toca ja un ‘Casi 50’?
I Casi 60! Sí, tor­naré amb un altre epi­sodi, ¿Que fue de Jorge Sanz?, aquesta mena de Boy­hood amb un actor que té uns ele­ments vitals únics, que tots l’han vist créixer i con­su­mir eta­pes. Aquí torna a sor­tir la meva len­ti­tud, el cicle del pagès. Ja pot tenir pressa el pagès, que el cogom­bre i la tomata sur­ten quant toca!

Un cineasta “privilegiat”

De petit va créixer amb Brassens i no amb cançons infantils. David Trueba, el més petit de vuit germans, es considera un privilegiat. Tot van ser avantatges –menys amb la roba, que era la dels seus germans–, perquè escoltava la música, veia els films i llegia llibres que no li corresponien per l’edat, “i això és el millor que li pot passar a una persona”, diu. Amb tot, a casa seva no hi havia una vida artística. Encara recorda veure com la seva mare –“que no sabia quasi escriure”– repassava les seves llibretes de cal·ligrafia d’escola. I d’aquesta llar van sortir molts creatius, tant ell com Fernando Trueba i, d’aquest germà gran, el seu fill Jonás, també cineasta. Ja no va a veure, com era ritual, l’última de Woody Allen amb Pep Guardiola, però sí que comenten la jugada sovint i, quan ell puja a Manchester, sopen plegats i parlen, qui sap, d’un món millor. “Serà aquell que creix apreciant les arts, la cultura i la sensibilitat personal”, creu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia