Cultura

Manifest de GALEUSCA contra el 'Manifiesto'

Debat lingüístic

La Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons d'Escrip­tors GALEUSCA ha publi­cat un escrit en res­posta al Mani­fi­esto por una len­gua comun que, segons la Fede­ració, "exclou" les llengües cata­lana, euskera i gallega.

La pla­ta­forma, que repre­senta a les asso­ci­a­ci­ons d'escrip­tors en llen­gua cata­lana, gallega i euskera, cri­tica la "visió anul·ladora de la rea­li­tat plu­ri­lingüe que des del Mani­festo es trans­met", i ho com­para amb la visió fran­quista que defen­sava la con­signa "un Estat, una llen­gua".
El text defensa que català, gallec i euskera "no són invents recents", sinó llengües cen­tenàries que van per­dre poder a causa de la "invasió de la llen­gua que es va decre­tar com ofi­cial de l'estat, sense con­sulta ni acord pre­vis".

GALEUSCA sosté que la tesi del Mani­fi­esto "no es cor­res­pon amb la rea­li­tat, ja que en cap cas el cas­tellà corre cap perill en tot el ter­ri­tori de l'Estat" i asse­nyala que l'arti­cle 3 de la Cons­ti­tució garan­teix la presència d'aquesta llen­gua comuna.

Indica també que, mal­grat que aques­tes llengües són ofi­ci­als en els seus ter­ri­to­ris i "ins­tru­ments de comu­ni­cació igual­ment democràtics", nin­gua compta amb aquesta pro­tecció, fet que suposa una "asi­me­tria en els drets lingüístics" dels ciu­ta­dans que les par­len.

Recorda que el dret a la llen­gua pròpia està reco­llida en tex­tos ofi­ci­als com la Carta Euro­pea de les Llengües Regi­o­nals o Mino­ritàries i la Decla­ració Uni­ver­sal de Drets Lingüístics.

Vegeu el mani­fest de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons d'Escrip­tors GALEUSCA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.