Arts escèniques

Guillem Albà

Artista escènic. Debuta avui al Grec, de semidramàtic, a ‘Tota questa por que tinc ara’

“La burocràcia s’ha carregat les companyies de teatre”

Es reivindica com a actor de companyia i que viu fora del submon de Barcelona. Avui estrena a la Fundació Brossa, dins del Grec

“A Barcelona es fan comèdies i, per demostrar que també són bons actors, hi acaben posant un final dramàtic; no cal”

Al principi tenia la necessitat que riguessin ja. Que es notava als ulls. “Rieu ja! Rieu ja!” Ara penso: “No passa res, ja arribaran”
Jango ho deia: “Els millors actors són els pallassos.” Per fer riure has d’anar al límit de les emocions
Tenim converses obertes per fer una altra codirecció conjunta com la de ‘Canto jo...’

Avui Gui­llem Albà debuta com a actor semi­dramàtic. Fa 20 anys que és clown i show­man. Però a Tota aquesta por que tinc ara (fins diu­menge al Brossa) obre un nou for­mat. És ria­ller.

Mol­tes vega­des fa espec­ta­cles en soli­tari però rei­vin­dica la com­pa­nyia.
No és el que he fet més. El que m’ha pre­gun­tat més la gent pre­pa­rant aquest espec­ta­cle és si actu­a­ria sol. És com quan tens un fill i et pre­gun­ten el nom, el pri­mer que pre­gun­ten, o quin sexe té. Pre­gun­tava si ho faria sol i vaig pen­sar: “Hòstia, per què m’ho pre­gun­ten? Pot­ser és veri­tat que fas molts espec­ta­cles sol.” Sí, ho vaig comp­tar i no ho són la majo­ria dels espec­ta­cles que he fet. Només n’he fet tres: Sketc­ho­fre­nia –en què em va diri­gir Jango Edwards–, Calma i Ma soli­tud, que és l’últim que he fet. Amb músics han estat Flirt i Mara­bunta. I amb el Blai Rodríguez, Trau, i amb la Clara Peya, Pluja).
Pot­ser perquè quan actua té un paper molt pre­do­mi­nant. Els músics de ‘Mara­bunta’ actuen a les seves ordres.
Com tot el que vaig fer, em ve de gust anar pro­vant. Amb Ma soli­tud, em venia de gust vol­tar per l’estran­ger. Ara dic que em ve de gust actuar amb algú.
És molt de fes­ti­val i poc de tem­po­rada, no?
Es pot dir així, o es pot dir que no soc de Bar­ce­lona. Bar­ce­lona és un altre món. Hem fet alguna cosa… Per exem­ple, amb Calma hi vam estar, a la Villar­roel, en ses­si­ons esporàdiques. Al Lliure –quan hi havia el Pas­qual, ima­gina’t qui­nes coses té la vida– vaig fer Trau. El motiu és fàcil: aquí has d’anar a taqui­llatge, i a fora em paguen el cai­xet.
Ja està tot dit, no?
Sí. Aquí els únics que em podrien pagar les fun­ci­ons, que són els tea­tres públics, no ens fan cas. Hem fet alguna reunió i diuen: “Ah, sí...”, i com que a fora em paguen…
I a fora us con­trac­ten?
Sí, ens con­trac­ten i em tru­quen sense haver de picar a les por­tes. Aquí has d’anar al Lliure, has d’anar al TNC, dir “Hola...”.
‘Ma soli­tud’ és de fes­ti­val, no?
Hem fet Ma soli­tud en una pila de països. Ara, a l’agost, anem a Dina­marca… És un espec­ta­cle que dura 25 minuts, però podries fer invents. Per exem­ple, es podria pro­gra­mar abans d’una funció a la Sala Gran del TNC. El que passa és que hi ha un sub­mon a Bar­ce­lona. A part dels tea­tres públics, es fan mol­tes pro­duc­ci­ons que cobrei­xen les des­pe­ses o jus­ti­fi­quen la sub­venció i ja en tenen prou. I lla­vors no els cal anar de gira i fer cent bolos més els que facin a Bar­ce­lona. Amb qua­tre bolos per Cata­lu­nya ja en tenen prou. És un model que no m’agrada, ni política­ment ni econòmica­ment, ni res. Quan faig un espec­ta­cle vull que duri el màxim de temps, i dur-lo al màxim de llocs pos­si­bles.
Com es defi­neix? Actor, direc­tor, ‘clown’, ‘show­man’?
No ho sé. Sí, és clar, he fet… Evi­dent­ment, sent pallasso també pots ser actor i també he fet coses que podria dir que he fet d’actor en comp­tes de pallasso. He diri­git espec­ta­cles, però no només de tea­tre, també de dansa, de grups de música… Com que he fet ràdio i tele o he escrit, doncs no sé… Jo dic que faig coses. Jo sé que faig coses. Faig tea­tre, però a la vegada també faig altres coses que no són tea­tre. En tot cas, el prin­ci­pal és que tinc una com­pa­nyia pròpia i faig espec­ta­cles pro­pis. Això és el pri­mer. A vega­des els espec­ta­cles pro­pis els diri­geixo jo. Però no és aquest cas. Però són espec­ta­cles que produïm nosal­tres i que després movem de gira. Alguna vegada faig coses exter­nes. Com va ser Rhum o el TNC (Molt soroll per no res, 2016). Vaig a pro­var a fora, al món, a veure què passa.
Deu ser una manera d’apren­dre altres mane­res de tre­ba­llar. Ara, per exem­ple, el diri­geix Andrea Jiménez.
Sí, sí.
És un espec­ta­cle que l’heu fet des de zero.
Sí. No em veia diri­gint-me. Sor­tia de Ma soli­tud. Em feia falta aire. Espe­rava que algú em portés cap a un altre lloc on jo no hi hagués anat per apren­dre coses, també. Hi ha com una por a caure en el que em va dir un cop el direc­tor Jorge Picó: “Hi ha com­pa­nyies que, quan por­ten molts anys, n’apre­nen d’elles matei­xes.” Això és molt perillós, vol dir que ja t’has estan­cat molt. Jo neces­sito que algú em porti a un altre lloc. Ara gai­rebé tot l’equip és nou, tant d’esce­no­gra­fia com de llum, ves­tu­ari. Hi ha gent amb qui no he tre­ba­llat mai. És com per reno­var aire, per tro­bar un altre camí, ens equi­vo­quem o no, perquè anem on sigui: és neces­sari.
Parla de com­pa­nyia. I és que l’ha mamat des de petit amb L’Esta­qui­rot, que van fun­dar els seus pares. Què ha can­viat en aquest temps? Ells mun­ta­ven un teatrí a la plaça.
Jo vaig engan­xar l’època en què van dei­xar d’actuar al car­rer i feien només tea­tre a la sala. Inten­tem man­te­nir el mateix espe­rit de com­pa­nyia. Ara n’hi ha mol­tes menys. En que­den al tea­tre fami­liar, però en el d’adults n’hi ha mol­tes menys a Cata­lu­nya. Hi ha mol­tes pro­duc­to­res que diuen que són com­pa­nyia: és men­tida, són pro­duc­to­res.
És un altre con­cepte. Les com­pa­nyies també són una empresa, no?
Bé, és clar, nosal­tres som una empresa, evi­dent­ment, perquè has de fac­tu­rar uns diners i…
I cal enten­dre que d’una cre­ació s’ha de poder viure.
Evi­dent­ment, ser com­pa­nyia no vol dir ser hippy i no pen­sar-hi. Però la manera de fun­ci­o­nar és que tu mateix ho ges­ti­o­nes, fas la pro­ducció, actues... En canvi, les pro­duc­to­res van can­vi­ant l’equip. Evi­dent­ment, és una època dife­rent. M’hau­ria agra­dat viure a la seva època de com­pa­nyia.
Enveja?
No, enveja no, perquè hem tin­gut altres coses. He pogut for­mar-me en esco­les amb pro­fes­sors super­bons que ells no van tenir. No hi havia esco­les lla­vors, no? Pot­ser fer un curs amb el Phi­llipe Genti, que, d’acord, era bru­tal... Nosal­tres ara no tenim l’excusa que ells tenien de poder equi­vo­car-se. Ells van començar a equi­vo­cant-se molt. I ara tu, com que has anat a l’escola, ja volen que ho facis bé. Si t’equi­vo­ques una mica, ja “Ui, ui, ui, ui, ui, que l’ha cagat”. Molts com­panys dels meus pares em diuen: “Si hagues­sis vist les mer­des que fèiem nosal­tres.” Hi havia molta més lli­ber­tat. No hi havia tan­tes eti­que­tes com ara. El públic era més inno­cent. Hi havia la lli­ber­tat de no saber les coses que fun­ci­o­nen, les que no, a inves­ti­gar més, equi­vo­car-se més… I per dife­rents coses, també, que hi ha més for­mació. La burocràcia s’ha car­re­gat les com­pa­nyies de tea­tre. Ja, des dels meus pares, veiem que se’ns aca­ba­ran men­jant. Ens gua­nya­ran les pro­duc­to­res. És fàcil que ens n’anem a la merda. Per tot el que dema­nen de papers...
Avui es demana una gestió més pro­fes­si­o­nal. Són més pere­pu­nye­tes?
Hi ha molt pape­ram per pape­ram. Avui, hi ha fes­ti­vals que tenen més diners que quan els meus pares actu­a­ven, i en canvi tu ara vas a actuar i cobres menys que abans. Per què? Bé, hi ha més ofi­cina, molta estruc­tura. Als meus pares els van fer entrar a la sala perquè els dema­na­ven molts papers per actuar al car­rer. Què li va pas­sar al Tor­tell?
Es van can­sar de la burocràcia. Ara, amb una estruc­tura mínima, han tor­nat als micro­po­bles perquè no els dema­nen tant.
És clar. Cada cop que la política entra més en la burocràcia, es per­den lli­ber­tats. Es gua­nyen altres coses, pot­ser, però com a com­pa­nyia és més difícil.
La codi­recció amb Joan Arqué de ‘Canto jo i la mun­ta­nya balla’ va ser un èxit. Arqué segueix diri­gint; per què no ha repe­tit?
És el que parlàvem. A part que em cen­tro en la com­pa­nyia, ara no vull fer tan­tes coses perquè aquest és un canvi vital: també vull anar a la platja. Però el Canto jo... no la porto, no he pogut deci­dir què se’n feia. Si fos per mi, seguiríem fent bolos per Espa­nya.
Però sí que n’ha fet molts, de bolos.
Sí, va fer tem­po­rada a Bar­ce­lona sobre­tot, gira per Cata­lu­nya i una mica més de tem­po­rada a Bar­ce­lona. Podria girar més. De fet, nosal­tres tenim alguna cosa pen­dent, amb el Joan i La Perla: una novel·la que jo ja volia adap­tar abans del Canto… També tenim con­ver­ses ober­tes amb algun tea­tre públic, que fent això sí que ens va dir “Podeu fer-ho junts”, però tot està enlaire. Tam­poc pres­si­ono.
També va fer tele. Pen­sava que li can­vi­a­ria la vida perquè el faria molt popu­lar?
No, home, no.
Es va sen­tir domi­nat pel mitjà?
L’Albert Om em deia que quan fas un pro­grama de tele, si surt el 80% del que tu havies pen­sat, ja és un èxit. Nosal­tres, amb l’experiència que teníem, l’època de post­co­vid i el pres­su­post, vam fer el que vam poder i més. Com que estem acos­tu­mats al tea­tre de com­pa­nyia, vam fer que allò semblés que valia diners. L’esce­no­gra­fia estava feta de vetes de calçotets. Vam fer un pro­grama de tele com una com­pa­nyia de tea­tre. Lla­vors hi ha coses que, per diners, a la tele ja sí o sí no pots fer. I després, els con­di­ci­o­nants de gra­var qua­tre pro­gra­mes seguits. I lla­vors no tens temps ni a dir què he fet, com ho puc millo­rar, jo mateix mirant-m’ho o per la res­posta del públic. Qua­tre pro­gra­mes seguits, s’ha aca­bat. No hi ha temps ni a millo­rar-ho ni a can­viar-ho ni res. Perquè si vas fent-ho cada set­mana, dius: “Espera, dis­sabte pas­sat... Can­viem això...” o no sé què. Con­tents per l’experiència, però vam pillar massa cacho. Jo vaig haver de fer massa coses en pan­ta­lla perquè no teníem diners per por­tar més penya. “Que surti algú, per favor!” Vam voler posar valor a unes coses que no es valo­ren tant i eren una matada. O sigui, gra­var tot un pro­grama sen­cer, sense parar. “Ah, com al tea­tre!” I després a la tele li és igual el resul­tat final de la tele. “Ni es veu, ni es nota…” Ho vam gra­var tot en tea­tre. Tot de gent, can­tants, actrius..., assa­ja­ven vint minuts i després ho tiràvem en directe. Però d’una hora sense parar. I això és una matada. Jo per demà, fer un monòleg tot nou, un gag nou, amb la Sílvia Bel que ha vin­gut. Una cançó nova, que hem escrit nosal­tres la melo­dia, tota la música, la lle­tra, que l’Elena Gadel, qui sigui, se l’ha après, l’hem assa­jat amb els músics en directe. I la tirem en directe. Mol­tes coses que dius “No calia, tot això”. Després veus qual­se­vol pro­blema a la tele i dius “Agafa una cançó cone­guda de Manel i ja està”, inclús agrada més que no una de pròpia, perquè la gent ja se la sap. És més fàcil apren­dre-te-la, els músics no han d’assa­jar tant… Fem arts escèniques: venia una com­pa­nyia de circ o els Bro­das, i els músics, de veri­tat, tocant en directe. Això també són hores i són arran­ja­ments. I quan després a la tele vas i posen play, un disc, i toquen pel sac. I és com... Sent el nos­tre pri­mer pro­grama, el temps que tenim i tal, ens l’hem jugat massa volent fer en directe, música en directe… Bé, o sigui, si ho tornéssim a fer, ho faríem més fàcil.
Va començar molt jove, no?
Ara mateix fa 20 anys que vaig començar a actuar, amb els Tit­zina Tea­tre.
Amb Tit­zina?
Sí, sí, amb els Tit­zina. Coses de la vida, vaig diri­gir el Diego Lorca de la Tit­zina al Canto jo.... Amb 19 anys jo vaig començar amb ells, amb ells de gira per Espa­nya. Aca­bava de sor­tir de l’escola d’estu­dis de tea­tre de Berti Tobías. Havia fli­pat veient-los actuar amb el Folie à deux. I em van pro­po­sar fer una prova per a músic actor. Al Folie à deux hi havia el Paco i el Diego i també un músic, que feia de metge, tocava uns quants ins­tru­ments. Per això vaig apren­dre a tocar l’acordió. En vaig apren­dre molt, perquè ells són exi­gents fins a un límit bru­tal, cada mil·límetre... La meva com­pa­nyia va venir després. Cal­culo que el 2025 farà vint anys.
És sa, començar tan jove?
No em pre­o­cupa on arri­bar. Em fa sen­tir més gran pen­sar que fa 20 anys que actuo que no que tinc 39 anys. L’expec­ta­tiva? Abans ni m’ho qüesti­o­nava, “Home, jo faré això sem­pre!”, i ara m’adono que sem­pre he anat tri­ant el que em venia de gust. He pres el risc, també, de dir que no a coses que m’han pro­po­sat. Per exem­ple, una comèdia en un tea­tre comer­cial. M’hau­ria donat més diners, segur, perquè m’ho van dir: “Segur que no vols fer-ho? Cobres això, eh?”, i jo: “No, merda, no ho diguis!” Però he pre­fe­rit fer les meves coses, i així jo deci­dir on anar de bolo, com, on anar a men­jar, a quins hotels, deci­dir-ho tot. Sí que fa un temps que estic inten­tant posar una mica més la vida al davant del tea­tre. És el teu hobby i la teva feina, i ho he vis­cut a casa des de sem­pre... Però cal plan­te­jar-se anar amb bici, una estona, i no pen­sar en això. Miro enrere i veig èpoques en què estava diri­gint circ entre set­mana, pre­pa­rant un con­cert final de Txa­rango al Sant Jordi, i el cap de set­mana sor­tia de bolos amb Rhum. No m’aguan­tava. No puc seguir amb aquest ritme.
Par­lem de Vila­nova i la Geltrú. Encara feu els Pas­to­rets amb Sergi López i Toni Albà?
Nosal­tres, no. Però al Catòlic no han dei­xat de fer-se. Els que fèiem amb els meus pares, el Toni Albà, el Sergi López i tots aquests, ara fa anys que no… Bé, els van dei­xar de fer, els van tor­nar a fer, van anar a l’exili, a Ribes. Quan no hi havia tea­tre a Vila­nova, per quei­xar-nos, vam fer els Pas­to­rets a l’exili, i es veien així... I lla­vors després ho vam tor­nar a fer a Vila­nova, quan va reo­brir el tea­tre. Jo feia de Llu­quet i el Toni, de Rovelló. I el Sergi López, de Satanàs. Jo estava al mig d’ells i pen­sava: “Què faig aquí?” Els conei­xia des de petits, però em podien men­jar amb pata­tes. Tenia vint i pocs anys. Bru­tal.
Els Pas­to­rets és una altra classe d’escola, no?
El que ha sigut molt d’escola per a mi, a part dels meus pares (des de petit, veure’ls com assa­ja­ven, anar de bolos, i tot això), són les acti­vi­tats de Vila­nova, com a poble. Com el car­na­val. Són opor­tu­ni­tats. T’ado­nes que d’allà vaig aga­far experiència, com ara actuar al car­nes­tol­tes davant de 3.000 per­so­nes bor­rat­xes... Això va sumant.
Sor­tir indemne davant de 3.000 per­so­nes, bor­rat­xes, al car­na­val, té el seu què, no?
És un tei­xit asso­ci­a­tiu on hi ha molta gent ama­teur de Vila­nova. Hi havia el Toni i el Sergi, i els meus pares, però era ama­teur. Vull dir que bar­re­ges gent que no ha fet mai tea­tre amb gent que sí, i és guai, no? Sem­pre m’ha agra­dat aquesta bar­reja.
És un repte com sor­tir a pre­sen­tar la gala ‘Aixeca el teló’.
No, ja ho sé, n’he fet dues, tam­poc tan­tes.
Però són recor­da­des, no, també?
Al Liceu, el pri­mer cop, va ser increïble. Molt de casu­a­li­tat. El Broggi em va pro­po­sar pre­sen­tar el Cata­lu­nya, aixeca el teló. Em vaig tro­bar al Liceu amb TV3... Abans de sor­tir em pre­gun­tava “Quina merda estic fent aquí. Per aquests ner­vis de “Per què he dit que sí?”. Però m’ho vaig mun­tar el màxim de bé pos­si­ble. Hi havia molts amics que sabien que sor­tia a actuar i fora, sabia que a dar­rere hi havia bon ambi­ent, que m’aju­da­rien a estar bé, que esta­ria a gust. Vaig escal­far abans de sor­tir a la tele.
Sí, la gala havia començat mitja hora abans de la gra­vació: el públic ja estava escal­fat.
És clar. Això ho vaig fer pel públic i per mi, sobre­tot. Jo volia tenir-los. Vaig fer mitja horeta. “Impro­viso, a veure què passa.” I quan vaig entrar a dins, aquí estava tot­hom supereufòric: “Els tens, els tens!”
Com es nota que el públic està con­nec­tat? I, sobre­tot, què fa quan nota que no ho està? Exa­gera el gag?
Hòstia...
El Brujo saps què diu? Va fent el monòleg, si veu que la gent no es motiva, salta al ‘Laza­ri­llo’ i recu­pera a tot­hom. Però això no sé si és bo.
Depèn de l’espec­ta­cle poden ser­vir uns trucs. A Mara­bunta ho podia dir directe. “Vinga, va, tor­nem-hi!” I en altres espec­ta­cles no pots fer això. Lla­vors pot­ser dius: “Hòstia… Estava gas­tant massa ener­gia, pot­ser ja els estic tirant enrere perquè he sor­tit massa a tope.” Lla­vors baixo i els vaig a bus­car des de baix. A vega­des ja veus alguna cosa i ja veus que arri­ben de seguida. Per tant, pen­ses que ja saben on han vin­gut o ja m’han vist; a vega­des notes que no saben on són. Per tant no puc començar aquí dalt i dir “Que us donin!”. Vaig des de baix i al final de tot he de dir “Que us donin”, i ja arri­barà. En mil pobles he vist mol­tes coses.
I la gent s’ha moles­tat, a vega­des?
Sí, a vega­des sí. Crec que quan començava, més.
I això perquè no tenia un car­tell reco­ne­gut?
També pot­ser perquè anava al límit i ara ho con­trolo més. Sobre­tot, en el pri­mer espec­ta­cle, que és el que em va diri­gir el Jango Edwards quan jo tenia 21 anys, tenia molta ener­gia. Jo sal­tava molt i cor­ria molt. La gent em deia: “Hòstia, tens molta ener­gia.” I jo em pen­sava que allò era bo. Però després pen­ses: “Tinc ener­gia perquè soc jove, no és res espe­cial.” Sal­tar molt no és el més difícil. Jo tenia molta ener­gia, pot­ser em pas­sava per la força. Tenia la neces­si­tat que rigues­sin ja. Que es notava als ulls. “Rieu ja! Rieu ja!” Ara penso: “No passa res, ja arri­ba­ran.” Miro el públic des d’un altre lloc. Això ho sé a par­tir de l’estrena de Mara­bunta. M’ho va dir el Jango. Després de l’estrena. com sem­pre molt pel·licu­ler, em va dir: “Vine a casa i par­lem”, perquè ell estava plo­rant. Em va dir: “Ahir tenies els ulls dife­rents,esta­ves mirant dife­rent el públic de com sem­pre te l’havies mirat.” Vaig pen­sar que era veri­tat. No els estava mirant vio­lent, de “Rieu ja!”. Estava com molt més tran­quil i amb més humi­li­tat.
Se’l rela­ci­ona molt amb comèdia, però també que és una part molt emo­ci­o­nal. L’equi­li­bri per­fecte és ‘Calma’, perquè juga als dos mons. Passa de ‘Mara­bunta’ a ‘Pluja‘, per enten­dre’ns.
La pri­mera vegada que ho vaig fer va ser amb Trau. Després de dos espec­ta­cles clown a tope vaig voler par­lar de la mort. Els pro­gra­ma­dors d’aquí no m’ho van com­prar gaire, la veri­tat. Vam actuar a la Xina abans que a Mar­to­rell. Però em va començar a obrir les por­tes: “Ah, d’acord, el xaval també fa això”. Perquè Trau va obrir les por­tes a tre­ba­llar amb Txa­rango, perquè em van veure i em van dir: “Volíem tre­ba­llar amb tu. Volem Trau però nosal­tres tocant.” Era la seva expli­cació. Es va fer una gira per tot Espa­nya. Ma soli­tud també ho té, que és una mica som­riure però també poètic. No vaig a bus­car el riure cons­ci­ent­ment.
Pot ser que algun dia es plan­tegi fer un dramàtic? El Sergi López ho alterna.
El Sergi és el millor pallasso que hi ha i no ho apro­fita prou. És una bèstia escènica. Hau­ria d’estar al puto tea­tre sem­pre. Però ja entenc que les pel·lis… Veure el Sergi és una mas­ter class, al tea­tre. L’hi he dit a tot­hom. És com un tiet meu, perquè ell em coneix abans que jo nasqués.
És allò de reconèixer-se com el tipus que fa gràcia però voler rei­vin­di­car que es té un cor. Perquè la comèdia també és allò d’“Anem a esbar­gir-nos”.
A Bar­ce­lona molts cops es fan comèdies i després, per demos­trar que també són bons actors, t’aca­ben posant un final dramàtic. Jo penso que no cal. A vega­des també em sento menys valo­rat perquè faig riure. És la pro­fessió que no et ve a veure, que no t’han vist mai. Es pen­sen que fas una cosa que no és ni la que fas.
El fet de no actuar gaire a Bar­ce­lona és una difi­cul­tat?
Als pre­mis no hi ets perquè no actues a Bar­ce­lona. No par­lem de la part de Cata­lu­nya i per fora. I jo, als pre­mis, no hi soc. Amb el Canto jo... sabia que estaríem als Buta­ques i que gua­nyaríem, ho sabia abans de fer-lo, pen­sant: “Ara, fer una cosa dramàtica amb text i a La Perla, ho valo­ra­ran.” No passa res. Però a vega­des m’ha sor­tit alguna cosa d’un fantàstic, d’una pel·li per a un drama, i pel que estem fent, no sé fer-ho.
També són rep­tes.
El Jango ho deia: “Els millors actors són els pallas­sos.” I l’Albert Pla, dels millors pallas­sos que tenim aquí, també. És un capo. El pallasso porta les emo­ci­ons al límit: és fàcil anar al drama. Si no vas al límit, no fas riure. Ho has de saber tras­pas­sar. El Jango, quan va actuar amb el Mar­cel Borràs al TNC, fent el Fal­ses­tuff, estava increïble. Hi ha gent que no sabia ni que era pallasso. Tenia una força increïble. Ara, a Tota aquesta por que ara tinc ho estem fent. Per això porto barba per actuar. Per fer de pallasso porto bigoti.
És clar, només ho pots pin­tar?
No. Bàsica­ment cap pallasso porta barba. N’hi ha un, eh? Sí que els pallas­sos por­ten bigoti, perquè fa una mica la sen­sació de nas ver­mell, fa una mica de con­trast, una mica de màscara. Però per a la comèdia em fa falta la cara bas­tant neta. No per maqui­llar-se, sinó per la comèdia. Ara repre­senta que haig de fer d’actor. I aquí anem fent broma i l’Andrea m’anima: “”Eres muy buen actor, joder, de puta madre.”. Em sento estrany fent aquí una mica de drama.
És dramàtic?
No, no.
Home, una miqueta de col·lapse deu ser, no? Que ara mateix la té com­pli­cada perquè ha d’estre­nar en qua­tre dies.
És una bar­reja que no sé què és. Vull dir que no tinc encara l’espai de veure des de fora què està pas­sant, saps? Estic inten­tant estar al màxim de dins, però no ho he fet mai en els meus espec­ta­cles. Estic aquí al mun­tatge dient si tirem una miqueta més enrere per tenir espai. No tinc la visió des de fora. És una bar­reja de comèdia, d’alguna cosa per­so­nal. Ella tre­ba­lla molt des de l’auto­ficció. Hi ha una bar­reja.
Per tant, tin­drem Gui­llem Albà.
Sí, fic­ci­o­nat. Por­tat a vega­des cap al bufó una mica i cap a l’exa­ge­ració de drama d’un que intenta fer d’actor. Per fer un canvi. “Estic can­sat de fer el mateix.” És una mica el que em pas­sava… i per això l’hi vaig dema­nar a l’Andrea.
Hi ha el pànic escènic aquest que tenen els actors vete­rans? Cada vegada pujar a l’esce­nari hau­ria de ser com més fàcil, és com casa vos­tra, però, en canvi, cada vegada car­re­gueu com una mot­xi­lla més bèstia amb tots els per­so­nat­ges repre­sen­tats.
Sí. Per a mi, ara hi és perquè faré un to que no el tinc con­tro­lat. Si de cop estigués fent Ma soli­tud, diria: “No sé com anirà, però jo sé com estar a l’esce­nari, sé com sor­tir-me’n.” Aquí de cop estic posant un to, una cosa que fa estona…
Pot­ser serà menys espon­tani, estarà més mar­cat. Però que variarà molt quan el vagi fent perquè l’Andrea no hi serà.
Sí, no, no, ella també s’ho pensa. Aquest espec­ta­cle que hi ha, d’aquí a tres mesos serà un altre. I no, que no, que allà li faig cas, però més pel to. És el to el que no con­trolo.

Cadena

De Jango a Pla

Jango Edwards va fitxar Guillem Albà al Fools militia (Fòrum 2004). També va ser el director del seu primer muntatge. Diu Albà que li trucava alguns cops a la nit i li deia: “Recorda la paraula humil.” Jo: “Sí, humil, humil.” Avui sent que això li ha permès “mirar el públic com a amics”. “He anat perdent la por a l’escenari amb tot el que té de bo això. El màxim que pot passar és que no els agradi. Jo he intentat fer-ho el màxim de bé.” Amb l’Oriol Pla es coneixen perquè són fills de sagues d’artistes. Fan llargues converses. L’última, recorda Albà, “després de l’últim Aixeca el teló que va presentar ell: vam estar junts fins a les 6 del matí parlant de com ens preníem l’ofici, del que havíem après dels pares. Molt maco”. Van quedar algun dia per jugar a fer teatre, sense que calgués treure un resultat final d’un espectacle. Ho tenen pendent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia