Cultura

La UCE encara una segona maduresa

La Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu no és, com alguns pre­te­nen fer creure, unes colònies per a joves inde­pen­den­tis­tes. L'UCE té un marc naci­o­nal de referència molt clar, és cert, però aquest és només l’embol­call d’un pro­jecte acadèmic rigorós que cada any millora. Només cal lle­gir el seu pro­grama i el llis­tat de pro­fes­sors i con­fe­ren­ci­ants. És cert que l'UCE ha tin­gut períodes en què el nivell dels seus cur­sos i con­ferències ha bai­xat per dife­rents cir­cumstàncies, però ho ha sabut cor­re­gir a temps. I en l’edició que es va cloure aquest diu­menge, la qua­ran­tena, va que­dar clar que l'UCE se sent amb for­ces per con­so­li­dar-se defi­ni­ti­va­ment.

Qui ha sigut rec­tor de l'UCE des del 2002, Joan­domènec Ros, dei­xarà el càrrec en la pro­pera reunió del patro­nat “per dei­xar pas a altres”. Ros marxa amb un balanç de man­dat satis­fac­tori perquè l’equip rec­tor ha acon­se­guit l’esta­bi­li­tat pres­su­postària, que en més d’una ocasió havia posat en perill la con­tinuïtat de la uni­ver­si­tat, i la qua­li­tat acadèmica. Ara, segons el rec­tor, “l'UCE és per­fec­ta­ment equi­pa­ra­ble a l’oferta d’estiu de les uni­ver­si­tats”.

Però Joan­domènec Ros no se n’ha sor­tit amb la Xarxa Vives d’uni­ver­si­tats. Tret de la UOC, la UIB i la Uni­ver­si­tat de Per­pinyà-, la resta d’uni­ver­si­tats no reco­nei­xen els cur­sos de l'UCE com a crèdits lliu­res. En rea­li­tat, asse­gura Ros, “la Xarxa Vives només pretén con­tro­lar el patro­nat de l'UCE i ens ha dit que mai no arri­ba­rem a un acord per al reco­nei­xe­ment de crèdits si no els cedim el con­trol”.

En aques­tes cir­cumstàncies marxa Ros. Sobre qui serà el nou rec­tor de la UCE no hi ha massa gai­res, ja que aquesta decisió la prendrà l’equip rec­tor i hi ha molts pos­si­bles can­di­dats. El que es dóna per fet és que es man­tindrà el per­fil de rec­tor amb gran pres­tigi acadèmic.

Suport ins­ti­tu­ci­o­nal explícit
L'UCE ja no fa por a les admi­nis­tra­ci­ons. És més, des de fa uns anys, el suport és explícit des del punt de vista econòmic i també ver­bal. Aquest diu­menge, el con­se­ller d’Edu­cació, Ernest Mara­gall, va fer una crida a les uni­ver­si­tats que rebut­gen l'UCE perquè rebai­xin l’enfron­ta­ment. “Ara al país tenim una esta­bi­li­tat naci­o­nal i una ambició acadèmica amb l'UCE. Convé que par­lem de futur, perquè a l'UCE hi ha de ser tot el país, totes les uni­ver­si­tats per tenir la màxima ambició. Em com­pro­meto a tre­ba­llar perquè l'UCE sigui un espai sen­tit com a propi per totes les uni­ver­si­tats cata­la­nes”, va asse­gu­rar el con­se­ller. Dies abans, el con­se­ller d’Uni­ver­si­tats, Josep Huguet, també es va ofe­rir a fer de mit­jan­cer en el con­flicte amb la Xarxa Vives.

El Cen­tre Pau Casals mar­carà el futur
La nova etapa de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu començarà de forma simbòlica amb la inau­gu­ració aquest octu­bre del Cen­tre Pau Casals, ubi­cat a l’edi­fici Vall­roc a Prada. Amb el suport ins­ti­tu­ci­o­nal de tots els ter­ri­to­ris de parla cata­lana excepte del País Valencià, el Cen­tre Pau Casals esde­vindrà el cen­tre neuràlgic de l'UCE durant tot l’any i un pol d’atracció de futurs estu­di­ants.

Aco­llirà cada any entre 2.500 i 3.000 alum­nes de secundària dels Països Cata­lans, que durant uns dies rebran for­mació acadèmica i conei­xe­ran el pro­jecte de l'UCE, “de manera que ens diri­gi­rem direc­ta­ment a futurs uni­ver­si­ta­ris i també obri­rem una nova font d’ingres­sos per sus­ten­tar la uni­ver­si­tat”, explica el secre­tari de l'UCE, Joan Malu­quer. El Cen­tre Pau Casals també vol eri­gir-se en seu per­ma­nent de jor­na­des de tre­ball de l’Euro­regió medi­terrània. “Podem ser una zona neu­tra per als ter­ri­to­ris que abraça l’Euro­regió, que de fet són els Països Cata­lans ampli­ats”, asse­nyala Malu­quer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.