Cultura

El nou Rowling

Literatura

Algun cop havia de pas­sar que l'apa­rició d'un dels lli­bres de J.K. Row­ling, sem­pre envol­tats de segu­re­tat des que l'autora es va con­ver­tir en un feno­men de mas­ses, fos a tot el món i en dife­rents llengües. Dit més clar, els lec­tors cata­lans de la cre­a­dora de la sèrie de Harry Pot­ter no hau­ran d'espe­rar un any a poder lle­gir el nou lli­bre i, per una vegada, el podran lle­gir alhora que els lec­tors anglo­sa­xons.

L'edi­to­rial Empúries avui posa a la venda Les ron­da­lles del bard Gallard, cinc con­tes de fades que se cita­ven a l'últim lli­bre de la nis­saga (només un estava reproduït sen­cer). Row­ling mos­tra el seu món ple de màgia, d'aven­tu­res fantàsti­ques, però fent incidència en el ves­sant més esfereïdor, en què els per­so­nat­ges vore­gen el perill i en què tan aviat ens pro­voca el riure com ens fa pas­sar por.

Per fer de mes­tre de cerimònies, l'autora ha con­fiat en un dels seus per­so­nat­ges més entra­nya­bles, Albus Dum­ble­dore, direc­tor de Hogwarts en la majo­ria dels set lli­bres de la sèrie. Dum­ble­dore és l'encar­re­gat d'ofe­rir una ela­bo­rada reflexió sobre la moral que conté cadas­cun dels cinc con­tes, a més d'expli­car alguns secrets sucu­lents de la vida a la mítica escola de màgia Hogwarts. I un altre per­so­natge de l'enyo­rada sèrie treu el nas, la sabe­ruda Her­mi­one Gran­ger, que és qui ha fet la tra­ducció del text rúnic ori­gi­nal en què van ser escri­tes aques­tes ron­da­lles, que van ser cru­ci­als perquè Harry Pot­ter pogués vèncer Vol­de­mort.

Funció huma­nitària
Les il·lus­tra­ci­ons d'aquest volum han estat dibui­xa­des per la mateixa Row­ling, però l'acció més des­ta­ca­ble és la funció huma­nitària que vol exer­cir amb aquest lli­bre: 2,4 euros del preu de cada exem­plar d'aquesta edició es dona­ran a la Chil­dren's High Level Group (CHLG), asso­ci­ació que tre­ba­lla per pro­te­gir i pro­moure els drets dels infants.

L'ori­gen d'aquest lli­bre té lloc fa poc més d'un any, quan Row­ling va pro­duir set exem­plars indi­vi­du­als d'aques­tes ron­da­lles. Uns exem­plars escrits i il·lus­trats a mà, sobre paper de vitel·la, enqua­der­nats en cuir marró del Mar­roc i amb uns gra­vats guar­nits amb pedres semi­pre­ci­o­ses. Tot un luxe somiat pels fans, però els exem­plars tenien des­ti­na­ta­ris: sis per­so­nes de l'entorn de l'autora i rela­ci­o­nats amb la cre­ació de Harry Pot­ter en els últims dis­set anys.

El setè lli­bre el va donar a CHLG perquè fos sub­has­tat per Sot­heby's, i la lli­bre­ria Ama­zon el va adqui­rir per gai­rebé 2,25 mili­ons d'euros. El preu va esta­blir un rècord tri­ple en el món de les sub­has­tes: el d'un manus­crit lite­rari con­tem­po­rani, el d'un lli­bre infan­til i el d'un objecte rela­ci­o­nat amb J.K. Row­ling.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.