Cultura

La guerra, versió ERC

Història

La Guerra Civil Espa­nyola és un dels epi­so­dis històrics que més bibli­o­gra­fia ha gene­rat. Va ser un drama vis­cut inter­na­ci­o­nal­ment, pre­ludi de la Segona Guerra Mun­dial, i és, des del punt de vista his­to­ri­ogràfic, un pou sense fons. També a Cata­lu­nya, on ara apa­reix una obra remar­ca­ble: un relat dia a dia dels esde­ve­ni­ments del con­flicte des de l’òptica gover­na­men­tal cata­lana, i més con­cre­ta­ment d’ERC. Es tracta d’un meca­nos­crit con­ser­vat a l’Arxiu Tar­ra­de­llas, del qual també hi ha una còpia incom­pleta a l’Arxiu Naci­o­nal.

Crònica de la Guerra Civil a Cata­lu­nya abraça del 18 de juliol del 1936 al 28 de febrer del 1938 i cor­res­pon a un docu­ment ofi­cial de la Gene­ra­li­tat, en con­cret de la con­se­lle­ria de Pre­sidència. Es com­ple­menta amb escrits de Josep Tar­ra­de­llas al vol­tant dels fets nar­rats. L’edició està pro­lo­gada per l’his­to­ri­a­dor Jordi Casas­sas. L’edi­to­rial Dau s’ha fet càrrec de l’obra, que ha comp­tat amb ajuts de la Dipu­tació de Bar­ce­lona, la Gene­ra­li­tat (Vice­pre­sidència) i l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. De moment en surt el pri­mer volum; el segon apa­rei­xerà l’any que ve.

Segons l’edi­tor, Ton Bar­nils, “no deixa de sor­pren­dre el ras­tre tan feble que ha dei­xat un text que, per les seves carac­terísti­ques, po-dia esde­ve­nir un refe­rent en l’expli­cació sis­temàtica dels esde­ve­ni­ments de la guerra vis­tos des de Bar­ce­lona”. Només un frag­ment del prin­cipi, el que narra la jor­nada del 19 de juliol, era cone­gut perquè va ser usat com a prova acu­satòria en el sumaríssim con­tra Lluís Com­panys. En el seu con­junt, es tracta, doncs, “d’un text inèdit per al gran públic i infrau­ti­lit­zat pels espe­ci­a­lis­tes, molts dels quals el des­co­nei­xien”, explica Jordi Casas­sas.
El pri­mer redac­tor del docu­ment, segons les hipòtesis del mateix Casas­sas, podria ser Joa­quim Vilà i Bisa, cap del gabi­net de premsa de la Gene­ra­li­tat i amic íntim de Com­panys, amb qui havia com­par­tit dis­bau­xes noc­tur­nes. La mort de Vilà a finals del 1937 en un dels bom­bar­de­jos de Bar­ce­lona expli­ca­ria en part els can­vis expe­ri­men­tats per la crònica a par­tir dels ini­cis del 1938, quan el text s’aprima nota­ble­ment, es fa més vague i dis­mi­nu­ei­xen els noms pro­pis citats. A par­tir d’ales­ho­res, el germà peri­o­dista de Vilà en va pren­dre el relleu. Altres cau­ses del canvi de rumb del die­tari, i sobre­tot de la seva defi­ni­tiva des­a­pa­rició, són el dete­ri­o­ra­ment de la Gene­ra­li­tat, la cares­tia gene­ral agreu­jada per l’allau de refu­gi­ats, el curs tràgic d’una guerra que s’estava per­dent i la pressió del govern espa­nyol un cop a Bar­ce­lona.

Pre­ci­sa­ment, un dels ele­ments que es desprèn de la crònica és la visió d’un govern cen­tral “abso­lu­ta­ment i vis­ce­ral­ment anti­au­to­no­mista”, apunta Casas­sas, segons el qual la crònica reflec­teix una visió de la guerra des del repu­bli­ca­nisme cata­la­nista i, per tant, allu­nyada de la pola­ri­tat ideològica que sovint con­ta­mina els relats guer­ra­ci­vi­lis­tes. Entre els ele­ments des­ta­ca­bles, hi ha la figura de Com­panys, de qui es recu­llen tots els dis­cur­sos, par­la­ments i aren­gues pro­nun­ci­ats en el període, i que apa­reix com “un polític hàbil a l’hora d’inter­pre­tar el pols de la classe política i la ciu­ta­da­nia cata­la­nis­tes”. L’his­to­ri­a­dor també remarca el debat soter­rat que deixa veure el docu­ment al vol­tant de la con­tri­bució cata­lana a l’esforç de guerra, posada en dubte des de Madrid.
Política­ment, la per­so­na­li­tat que hau­ria estat al dar­rere del text, més que no pas el pre­si­dent Lluís Com­panys, és l’incom­bus­ti­ble Josep Tar­ra­de­llas, que tot al llarg de la seva vida va demos­trar una autèntica dèria docu­men­ta­lista.

Tot i l’exhaus­ti­vi­tat i deta­llisme de la nar­ració, pràcti­ca­ment mai s’esmen­ten els assas­si­nats de reli­gi­o­sos ni l’acció per sal­var-ne molts des del mateix govern. Casas­sas emmarca aquests sig­ni­fi­ca­tius silen­cis en la volun­tat “de no inco­mo­dar els con­se­llers de la CNT” com­pro­me­sos amb la gover­na­bi­li­tat. Segons l’estudiós, és molt pro­ba­ble que tots els con­se­llers, i també el pre­si­dent del Par­la­ment, rebes­sin una còpia de la crònica, per la qual cosa no es des­carta que un dia en pugui sor­tir un altre exem­plar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.