Cultura

El segell de RAC 1

La primera emissora privada en català celebra enguany els deu primers anys d'història arribant a primera línia a les ones

Avui els pro­gra­mes de RAC 1 sor­ti­ran dels estu­dis per cele­brar, com sem­pre, la diada de Sant Jordi a peu de car­rer; però aquest any ho faran amb més motiu perquè la pri­mera emis­sora pri­vada en català cele­bra el seu desè ani­ver­sari -l'1 de maig- i avui ofe­reix una festa ins­ti­tu­ci­o­nal a l'Hotel Casa Fus­ter de Bar­ce­lona. Sem­pre lluint el seu segell de qua­li­tat: con­tin­guts inno­va­dors, for­mats ori­gi­nals i per sobre de tot una nova gene­ració de comu­ni­ca­dors. "Ser fidels a aquest model ha estat la clau de l'èxit", explica a l'AVUI Eugeni Sallent, actual direc­tor de l'emis­sora. "Tenim una manera de fer ràdio -afe­geix-, un to, uns espais amb molta par­ti­ci­pació, una ràdio basada en l'entre­te­ni­ment de qua­li­tat pas­sant pel fil­tre de l'actu­a­li­tat".

L'emis­sora del grup Godó va començar les emis­si­ons l'1 de maig de l'any 2000; va ser la pri­mera cadena de ràdio pri­vada de caràcter gene­ra­lista -després de la des­a­pa­re­guda Cadena 13- que eme­tia 24 hores al dia ínte­gra­ment en català.

RAC 1 tanca la seva pri­mera dècada d'història amb un bon posi­ci­o­na­ment. Les dades de la pri­mera onada del 2010 de l'Estudi Gene­ral de Mit­jans (EGM) li ator­ga­ven una mit­jana de 490.000 oients dia­ris de dilluns a diven­dres, que la feien la ràdio més escol­tada a Cata­lu­nya. El magazín mati­nal de Jordi Basté (El món a RAC 1) s'empor­tava 340.000 oients dia­ris -empa­tat amb El matí de Cata­lu­nya Ràdio, de Manel Fuen­tes-, i les tar­des les lidera Toni Clapés amb Versió RAC 1, amb 153.000 oients. "El repte és gran perquè al llarg de l'últim any, per pri­mera vegada, el lide­ratge està en mans d'una pri­vada, i cal afer­mar-se en aquest lide­ratge, cosa que com­porta un plus de res­pon­sa­bi­li­tat, ja que ens obliga a fer els con­tin­guts ade­quats per man­te­nir-nos en aquest nivell les 24 hores del dia", a parer de Sallent.

Aquest nivell s'ha acon­se­guit en un entorn molt com­pe­ti­tiu fent una clara aposta per un grup de pro­fes­si­o­nals joves que ja for­men part d'una nova gene­ració de comu­ni­ca­dors a Cata­lu­nya. "Pri­mer vàrem bus­car pro­fes­si­o­nals mediàtics, però també hi ha hagut un relleu gene­ra­ci­o­nal amb figu­res emer­gents que han esde­vin­gut grans comu­ni­ca­dors", explica Sallent. Entre els que van estre­nar l'emis­sora podríem citar -i ens en dei­xem algun al tin­ter- Albert Om, Xavier Bosch, Toni Soler, Queco Novell, Núria Ferré, Santi Villas, Manel Fuen­tes, Ramon Pelli­cer, Jordi Mar­ga­rit, Nina, Ara­celi Sagarra, Jordi Bel­tran, Albert Vinyoli..., que van assu­mir la con­ducció de pro­gra­mes que han esde­vin­guts emblemàtics com L'hora del pati, Pro­ble­mes domèstics, ADN, Dia­go­nal, Mino­ria abso­luta i Cafè Bavi­era.

Des de començaments d'any l'emis­sora emet RAC 1 any 10, un con­cen­trat històric que repassa la tra­jectòria en quinze minuts. I l'1 de maig una gira por­tarà tots els pro­gra­mes a Figue­res, Man­resa, Tàrrega i Reus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.