la contra

Un territori fet de contes

Sant Pol, Sant Cebrià i Sant Iscle reafirmen la seva vinculació a la Vallalta en una col·lecció

Què tenen a veure les dones d'aigua de Sant Iscle, les cam­pa­nes de l'ermita de Sant Pol i la serp de Can Coris de Sant Cebrià? Apa­rent­ment, res de res, però amb una mica d'enginy i un pol­sim d'ima­gi­nació les han con­ver­tit totes tres en pro­ta­go­nis­tes d'una nova col·lecció: Una Rie­rada de Con­tes. Els tres muni­ci­pis com­par­tei­xen una mateixa rea­li­tat ter­ri­to­rial: la Vallalta que en oca­si­ons ante­ri­ors ha faci­li­tat la col·labo­ració i la bona entesa, sobre­tot, però no només, en matèria cul­tu­ral. És així que mal­grat la crisi, que s'accen­tua encara més en les ini­ci­a­ti­ves cul­tu­rals, aques­tes tres pobla­ci­ons han deci­dit tirar enda­vant el repte de posar a l'abast dels més menuts les lle­gen­des i històries que els són més pro­pe­res. Una Rie­rada de Con­tes ha begut de les aigües de la tra­dició i cul­tura popu­lar més arre­lada, a banda de nodrir-se tant d'autors com d'il·lus­tra­dors locals i l'objec­tiu pri­o­ri­tari és fer arri­bar els volums tant a les esco­les bres­sol com als col·legis de les tres pobla­ci­ons apro­fi­tant que Sant Jordi és a la can­to­nada. En aquest sen­tit, Dones d'aigua ha estat una adap­tació de Fina Joseph amb il·lus­tra­ci­ons d'Àfrica Fanlo; Marta Romà ha fet l'adap­tació de La serp de Can Coris i Ricard Aranda li ha posat color i forma, i, final­ment, Sant Pol la manta és el resul­tat de l'adap­tació d'Ester Roig i les il·lus­tra­ci­ons de Lluïsot.

Ahir es va fer la pre­sen­tació ofi­cial de la nova col·lecció a Sant Pol, a càrrec del tècnic de Cul­tura, Xavier de Mon­tellà, que va recor­dar que l'acció con­junta ha estat pos­si­ble gràcies a l'apor­tació econòmica de la Dipu­tació i de la con­ces­sionària d'auto­pis­tes Acesa, com de la par­ti­ci­pació del Ser­vei d'Ocu­pació de Cata­lu­nya. «Per què Una Rie­rada de Con­tes? Perquè volíem dei­xar constància d'aquest eix ver­te­bra­dor que uneix els tres pobles i que és la riera», va expli­car De Mon­tellà que, a més, va inci­dir en el nou logo­tip de la ini­ci­a­tiva que mos­tra tres figu­res geomètri­ques relli­ga­des per una línia desi­gual de punts. La tria del públic al qual va diri­gida la nova col·lecció tam­poc va neces­si­tar gaire dis­cussió. Qui millor que els més petits per des­co­brir i fer seves les lle­gen­des dels avis i, de retruc, fer més forts els lli­gams amb el seu poble? «No ens volem que­dar només amb aquests tres títols, sinó que l'objec­tiu és anar afe­gint més històries a la col·lecció, però totes vin­cu­la­des al ter­ri­tori», va dir con­vençut el tècnic. Tant l'alcalde de Sant Pol, Manuel Mom­bi­ela (CiU), com el regi­dor de Cul­tura de Sant Cebrià, Fer­ran Reyero (CiU), van coin­ci­dir a des­ta­car la bona entesa entre els tres muni­ci­pis, i alhora, la bona pre­dis­po­sició a con­ti­nuar man­co­mu­nant ser­veis i ini­ci­a­ti­ves.

De fet, els tres muni­ci­pis col·labo­ren en tas­ques cul­tu­rals a través d'un pla con­junt des del 2005 i els resul­tats són ple­na­ment satis­fac­to­ris. Els uneix un àmbit comú i, al mateix temps, apli­quen una sen­sata eco­no­mia d'escala per opti­mit­zar esforços. Tant és així, que en el mateix acte ja es va avançar la pròxima posada en marxa d'un web de la Vallalta «on es deta­lla­ran les diver­ses rutes cul­tu­rals dels tres muni­ci­pis, camins senya­lit­zats amb els llocs d'interès cul­tu­ral i per recórrer-los en bici­cleta o a peu».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.