Cultura

A la fi del món

Jack Sparrow arriba amb ganes de saquejar la taquilla d’estiu en la tercera entrega de ‘Piratas del Caribe’

Si tot va bé, Jack Spar­row pot entrar aquest cap de set­mana als lli­bres d’història com el pirata més popu­lar. Ni tan sols els clàssics, com Bar­ba­ne­gra i Sir Fran­cis Drake, li podran fer ombra, ja que la tirada d’aquest per­so­natge de ficció –ins­pi­rat en l’atracció sobre pira­tes de Dis­ney­land– també s’està gua­nyant un espai als lli­bres d’història. Serà pos­si­ble si la seva ter­cera aven­tura –que arriba a les pan­ta­lles cata­la­nes avui– té el ressò de les dues pri­me­res. No només entre el públic, sinó econòmica­ment –porta gene­rats 2.000 mili­ons de dòlars a tot el món.

I per evi­tar sor­pre­ses, els pro­duc­tors han deci­dit tirar la casa per la fines­tra. Hi ha qui diu que Pira­tas del Caribe: en el fin del mundo és la pel·lícula més cara de la història del cinema –uns 300 mili­ons de dòlars–. Un fet que nega el mateix direc­tor Gore Ver­binski –autor dels tres films de Spar­row–, que al mateix temps en jus­ti­fica un preu ele­vat. “Si vas en un cre­uer, no et pre­gun­tes quant val el vai­xell. El que importa és que dis­fru­tis i que vegis un bon espec­ta­cle”, afirma el direc­tor, de 43 anys.

Man­te­nir o millo­rar l’experiència del públic ha estat una de les pre­o­cu­pa­ci­ons d’aquesta ter­cera i, a pri­ori, última part de la tri­lo­gia pro­ta­go­nit­zada per Johnny Depp. “En el gènere de pira­tes hi ha alguns arque­tips que s’han de man­te­nir”, diu Ver­binski, “però això no vol dir que no puguis afe­gir-hi alguna inno­vació o bar­re­jar roman­ti­cisme i absur­di­tat. Aquí és on trobo la gràcia de fer aques­tes pel·lícules”.

Per no com­pro­me­tre aques­tes inno­va­ci­ons, Ver­binski ha comp­tat amb els matei­xos pro­ta­go­nis­tes de les ante­ri­ors. Així, a Depp se li unei­xen Orlando Bloom, Keira Knight­ley, Geof­frey Rush i, en un cop d’efecte, l’stone Keith Ric­hards, en qui Depp es va ins­pi­rar a l’hora de crear Spar­row. Ric­hards fa el paper de Tea­gue Spar­row, pro­ge­ni­tor del per­so­natge andro­gin creat per l’actor nord-ame­ricà.

Els pro­ta­go­nis­tes hau­ran de com­ba­tre el malèfic Davey Jones i Lord Cut­ler Beckett en una bata­lla per la super­vivència. La pel·lícula ini­ci­al­ment durava tres hores, però al final ha estat reduïda per evi­tar els ner­vis de Dis­ney, que dis­tri­bu­eix el film. “Ara que ja han vist el film veuen que no és lenta, pot­ser el que els pre­o­cu­pava més”, ana­litza Ver­binski.
 
Mal­grat tot, és una aven­tura llarga. Se suposa que per pal·liar l’efecte nega­tiu de la crítica, que va des­car­re­gar les espa­ses sobre la segona part de la tri­lo­gia, que va acu­sar de con­fusa. “No lle­geixo les crítiques”, es defensa Ver­binski. “Però si això que diuen és un argu­ment en con­tra de la com­ple­xi­tat, lla­vors crec que s’ado­na­ran que en aquesta ocasió encara hem fet les coses més com­pli­ca­des. No ens espanta posar-hi coses que puguin moles­tar o pro­vo­car la gent”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.